Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Türkiye geneli yüzey alanının yüzde 80.3’ünün karla kaplı olduğunu söyledi. Eroğlu, “2017 yazında hem sulama hem de içme suyunda sıkıntı çekmeyeceğiz” diyor
Yoğun kar yağışı Türkiye’nin birçok yerinde yaşamı olumsuz etkiledi. Her yerden tatil haberleri geliyor, yaşam kar yağışına göre şekilleniyor. Normalden fazla yağan karı ve sonuçlarını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile konuştum.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hesaplamalarına göre Türkiye geneli yüzey alanının yüzde 80.3’ünün karla kaplı olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “Karla kaplı bu alanların su eşdeğeri yaklaşık 28.2 milyar m3’e karşılık geliyor. Bu karların erimesi ile barajlarımızda birikecek su miktarının önemli ölçüde artacağını tahmin ediyoruz. Böylece 2017 yazında hem sulamada hem de içmesuyu anlamında herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum” dedi.
Doluluk artacakBakan Eroğlu, bu karların erimesi ile barajların doluluk oranlarının önemli ölçüde artacağını dile getirdi. 9 Ocak tarihi itibari ile Türkiye genelinde 325 adet depolama tesisinde 118.5 milyar m3 su bulunduğunun altını çizen Bakanı Eroğlu “Bu barajların maksimum depolama hacimleri ise 166.5 milyar m3’tür. İşletmedeki bu 325 barajın aktif hacim kapasitesi ise 78 milyar m3’tür ve 9 Ocak itibariyle bu kapasitenin 30 milyar m3’ü halihazırda barajlarımızda bulunmaktadır” diye konuştu.
En büyüğü KebanKarla kaplı alanların en büyük bölümünün Fırat havzasında Keban Barajı yağış alanında bulunduğunu söyleyen Eroğlu şunları söyledi: “Keban Barajı yağış alanı yüzde 99.8 oranda karla kaplı ve bu karların 3.2 milyar m3 değerinde kar-su eşdeğerine sahip olduğu öngörülüyor. Sonrasında en fazla kar su eşdeğeri miktarı ise yaklaşık 0.9-1.1 milyar m3 değerleri ile Sakarya havzasındaki Sarıyar Barajı, Seyhan havzasındaki Çatalan Barajı ve Çoruh havzasındaki Deriner Barajı yağış alanlarında olduğu tahmin ediliyor. ”
Ülke geneline son 24 saat içinde yaklaşık 3 milyar m3 yağış düşeceğinin tahmin edildiğini de ifade eden Eroğlu “Barajlarımızın istenilen düzeyde su tutacağını tahmin ediyoruz. Böylece 2017 yazında hem sulamada hem de içmesuyu anlamında herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum” dedi.