2011 yılında başlayan iç savaş sonrası ülkelerinden göç etmek zorunda kalan Suriyeli öğrencilerin yüzü Türkiye’deki okullarda güldü.
Milli Eğitim Bakanlığı, önce geçiçi eğitim merkezlerinde eğitime aldığı savaş mağduru Suriyeli öğrencileri yakından takip ederek yaygın eğitim kapsamına aldı.
MEB’in çalışmaları sonucu göçmen öğrencilerin okullaşma oranı Suriye’de savaş öncesinden daha yukarı çıktı. Suriye’de savaş başlamadan önce 9 yıl olan zorunlu eğitim süreci içinde okullaşma oranı anaokulunda yüzde 12, ilköğretim yüzde 92, ortaöğretim yüzde 69, lise yüzde 26 idi.
2011 sonrası savaşın şiddetlenmesiyle eğitime katılım özellikle Kuzey Suriye bölgesinde yüzde 50’nin altına düştü.
2014 yılı savaş sürecinde eğitime katılım toplamda Halep’te yüzde 6, İdlib’de yüzde 38, Rakka’da yüzde 60, Haseke’de yüzde 80’e düştü.
2017 haziran ayı itibariyle, Türkiye’de göçmen öğrencilerin okullaşma oranı anaokulunda yüzde 31, ilkokulda yüzde 101 (çağ nüfusun dışında kalan öğrencilerle birlikte), ortaokulda yüzde 46, lise ise yüzde 23. Oranlar karşılaştırıldığında Türkiye’de eğitime erişim oranı savaş öncesi Suriye’deki oranların bile üstüne çıktı.
Türkiye’de 3 milyon 76 bin Suriyelinin 1.5 milyonunu 0-18 yaş grubu çocuklar oluşturuyor.
Kelaynak sayımız 242 oldu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü nesli tehlike altında olan kelaynakların sayılarını artırmak için çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyor.
Bu kapsamda bakanlık 1977’de Şanlıurfa Birecik’te kurduğu 3 adet üretme merkezi ile kelaynakları koruyor.
Yürütülen faaliyetlerden elde edilen başarılı neticeler sayesinde ülkemizde 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısı 2017’de 242’ye ulaştı.
Göç dönemi öncesinde istasyona alınan kelaynaklar sadece üreme dönemlerinde serbest bırakılıyor. Bu yöntemle sayıları 200’lere kadar çıkan kelaynaklar, yarı vahşi yaşam sürdüren bir tür olarak kabul ediliyor.
Kelaynaklar 2008 yılında ilk defa uydu takip cihazı takılarak göçe gönderilmeye başlandı. Göçe gönderilen 5 kelaynağın ikisinin tekrar Birecik’e dönmesi kelaynakların doğada yeniden var olabileceklerini ortaya koydu.
Bu doğrultuda kelaynak kuşlarına GPS-GSM vericisi takılması ile kelaynakların yıl boyunca günlük hareketleri takip edilebiliyor.
Bu vericilerin uyduya gönderdikleri sinyallerin değerlendirilmesi neticesinde kelaynaklar takip edilerek, kelaynakların karşılaştıkları problemler belirleniyor ve hayat alanı olarak nereleri tercih ettikleri tespit ediliyor.
‘Bilge Kral’ın dizisi çekiliyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapan gazeteci-yazar Ahmet Tezcan, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı ve “Bilge Kral” olarak anılan Aliya İzetbegovic’in hayatını anlatan dizi film hazırlıyor.
Senaristliğini Tezcan’ın yaptığı 6 bölümlük dizi filminin yönetmeni ise Boşnak Ahmet İmamovic. Çekimlerine Bosna’da başlanan dizi Türkiye’de yayınlanacak.
Temmuzda 10 bin firma kurulduGümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, 2017 yılı temmuz ayında toplam 10 bin 166 firma kuruldu. Aynı ay kapanan firma sayısı ise 2 bin 229 oldu.
Temmuzda kurulan esnaf ve sanatkâr işletme sayısı ise 15 bin 896. 6 bin 483 esnaf ve sanatkâr işletmesi ise temmuzda kapandı.
Çiftçilere gübre kılavuzuGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçilere yardımcı olmak için gübre kılavuzu hazırladı.
Bakanlık, toprağı kimyasallardan korumaya yönelik proje çerçevesinde 941 havza oluşturdu ve buraların analizini yaptı.
Buradaki çıkan kimyasal sonuçlarına göre de toprağa nerede hangi gübre gerekli olduğu tespit edildi.
Böylece bakanlık plansız üretim olmaması için hangi havzada ne ekileceğini ve hangi havzada hangi gübre kullanılacağını tek tek belirledi. Bu projeyle bakanlık çiftlerin rastgele ekim yapmasının da önüne geçmeyi hedefliyor.