TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile yeni mezun mühendislere yönelik projelerini konuştuk. TUSAŞ gezimizde genç mühendislerin 2 ayda yaptığı ve uçurduğu İHA’yı da gördük...
Atak, Hürkuş, Milli Savaş Uçağı, Gökbey, Anka, Aksungur, uzay denince Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketlerinden biri olan TUSAŞ akla gelir.
11 bin kişinin çalıştığı TUSAŞ, her yıl da savunma sanayine 2 bin dolayında genç mühendis kazandırıyor. Milli Savaş Uçağını da 2023’te hangardan çıkaracak olan TUSAŞ, dünyada az sayıda ülkenin yaptığı helikopter dayanıklılık testini de yapıyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile yeni mezun mühendislere yönelik projelerini konuştuk. TUSAŞ yeni mezun mühendislere yönelik Mühendislik Geliştirme Programını (MGP) başlatmış. Bu programda hava aracı tasarımı gösterilirken genç mühendislere özgüven de aşılanıyor. TUSAŞ gezimizde genç mühendislerin yaptığı İHA ile de tanıştık. Genç mühendisler İHA’yı 2 ayda yapmış.
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil ile sohbetimizde gençlere yönelik heyecanını yakından gördüm. Uzun uzun gençlerin çok çalışması gerektiği üzerinde duran Kotil, onlara yönelik projelerini de şöyle anlattı:
600 MÜHENDİS EĞİTİM PROGRAMINDA
“Program kapsamında 2 ay teorik eğitimler ve 2 ay aldıkları eğitimleri kullanabilecekleri proje aşaması olmak üzere toplam 4 aylık yoğunlaştırılmış bir eğitim programına tabi tutuyoruz. Bu kapsamda, yılda yaklaşık 600 mühendisin eğitim programına dahil edilmesi hedefleniyor.”
TUSAŞ olarak gençlere kariyerlerine yön verebileceği staj programları ile stajyerlerine benzersiz bir deneyim ve vizyon kazandırmayı hedeflediklerini belirten Kotil, bu kapsamda ‘SKY Discover ve SKY Experience’ adını verdiği iki programda mühendislik pratiği ve farkındalığı sağlayan deneyim odaklı bir çalışma ortamı sunulduğunu kaydetti.
Teorik eğitimler sonrasında gerçekleştirilen proje aşamasında, tamamen sıfırdan, bütün hava aracı tasarım döngülerini kapsayacak şekilde yaklaşık kanat açıklığı 4 mt olan bir sabit kanat hava aracı tasarlıyor. Üretildikten ve uçurulduktan sonra da programdan mezun olunuyor ve ilgili bölümlere yerleştiriliyor. İlk 3 hafta ortak eğitimler alan mühendisler, 45 kişilik ekip 4 ana role ayrılarak uzmanlık eğitimlerine devam ediyor.
Kotil, “SKY Discover programında 4 hafta boyunca havacılık ve uzay sektörüne yönelik tasarım/imalat/montaj/test ve entegrasyon faaliyetlerini yerinde deneyimleme fırsatı sunuyoruz. 6 ay süren uzun dönem deneyim ile gençlerin içindeki potansiyeli ortaya çıkartabilme olanağı sağlıyoruz. Gençlerimiz, savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltmak için TUSAŞ’ın geliştirdiği ve geliştireceği milli projelerde bire bir görev alabiliyor. Yılda ortalama 25 bin başvuru arasından titizlikle seçilen 2 bin 500 mühendis adayı TUSAŞ’a kazandırılıyor” vurgusu yaptı.
2023 heyecanı
Ziyaretimde TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’i özellikle 2023 için çok heyecanlı gördüm. 18 Mart 2023’te önemli projelerin hayata geçeceğini dile getiren Kotil, “Hürjet ve ATAK 2 gökyüzü ile buluşacak. Milli Muharip Uçağımız hangardan çıkacak. Biz gece gündüz başka ne yapabiliriz diye yoğun bir çalışma içindeyiz. Bu süreçte genç mühendislerimize de büyük görevler düşüyor. Sürekli çalışsınlar ve kendilerini geliştirsinler” vurgusu yaptı.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile yeni mezun mühendislere yönelik projelerini konuştuk.
2 AYDA UÇURMA HEYECANI
Bu proje çerçevesinde İHA yapan genç mühendislerin ilk heyecanlarına tanıklık ettik. İHA’yı bitiren genç mühendislerde uçurma heyecanı yaşanıyordu. Sıfırdan özgün İHA’lar yaptıklarını belirten genç mühendisler, “zorlu ve eğitimli bir süreç yaşadık. Öğrendiklerimizi İHA yaparken uyguladık. Kendimizi geliştirdiğimiz bir eğitim oldu. 2 ayda İHA’mızı yaptık ve uçuracağız” diyor.
3 BİN MÜHENDİS ÇALIŞACAK
TUSAŞ yetkilileri Ali Genç ve Serdar Demir ile diğer tesisleri de gezdik. TUSAŞ dev bir tesis. Helikopter, uçak, uzay... Hepsinin ayrı ayrı binası var. Gezimizde helikopter dayanıklılık testlerinin yapıldığı bölümü gittik. Dünyada az sayıda ülkede varmış bu bölüm. Helikopter büyük duvarlarla çevrili bir alana bağlanıyor ve uçmaya çalışması sağlanıyor. Bu esnada dayanıklılığı kontrol ediliyor. Bunun ardından Milli Savaş Uçağı için özel yapılan tesislere gittik.
Burada Milli Muharip Uçak Genel Müdür Yardımcısı Uğur Zengin ile biraraya geldik. Milli savaş uçağı 2023’te hangardan çıkacak. Uçağın üzerinde olacaklara yönelik son çalışmalar yapılıyormuş. Hatta uçağın bazı parçalarının üretimine de başlanıyormuş. Milli savaş uçağı için 3 bin mühendis çalışacak.
ANKA ve AKSUNGUR, TUSAŞ’ın yaptığı İHA’lar. AKSUNGUR 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren Adana Şakirpaşa konuşlu olarak Adana, Mersin, Osmaniye, Maraş ve Hatay şehirleri başta olmak üzere faaliyetlerine devam ediyor.
AKSUNGUR YANGINDA KULLANILDI
AKSUNGUR yangının meydana geldiği tüm alanlarda erken teşhis faaliyetinin yanı sıra yangının kontrol altına alınması, yangın sonrası hasar tespiti ve alandan yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve video sağlanması gibi görevler icra ediyor. AKSUNGUR İHA gerçekleştirdiği uçuş faaliyetleri ile 28 Temmuz - 06 Ağustos 2021 tarihleri arasında 4 pilot ile dönüşümlü olmak üzere toplam 148 saat 30 dakika uçuş gerçekleştirmiş.
Bu uçuş esnasında uydudan kontrol edilebilen bir İHA olan AKSUNGUR, 31 Temmuz 2021 tarihinde görev bölgesi dışında yer alan Antalya’da görev icra ettiği esnada Gümüşlük bölgesinde Orman Yangın Kulesi’nde görev yapan 3 çalışanı tespit ederek hayatlarının kurtulmasına vesile olmuş.
65 ATAK 30 ANKA
TUSAŞ, TSK’ya şuana kadar 30 adet ANKA teslim etmiş. Ayrıca 3 ANKA ve 3 Yer Kontrol İstasyonu olmak üzere Tunus Hava Kuvvetleri’ne ihraç edilmiş. 65 adet ise ATAK helikopteri teslim edilmiş TSK ve EGM’ye. TUSAŞ’ta ayda 2 ATAK helikopteri yapılıyor.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024