Kazakistan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan bir ülke.
Orta Asya’da bulunan Kazakistan’ın başkenti Astana. Astana 1999 yılında UNESCO tarafından “Barış Şehri” ilan edildi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de bölgedeki ülkelerde
“abi” olarak tanınır. “Türk dünyasının
aksakalı” olarak da nitelendirilen Nazarbayev’e Türkmenistan’ın ‘Onursal Aksakalı’ unvanı da verildi.
Suriye’ye yönelik bir çok ülkenin katıldığı barış görüşmeleri de Astana’da devam ediyor.
Kazakistan Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkelerden biri. Ancak uçakla da olsa yol biraz uzun. 5 saat sürüyor.
Türk müteahhitler yapıyor
Astana ülkenin ilk başkenti değil. Daha önce Almatı başkentmiş. Astana’nın iki kesimi var. Biri modern yeni binaların yapıldığı alan. Diğeri de Sovyetler döneminden kalma evlerin olduğu bölge.
Modern binaların olduğu bölgede gökdelenler yükselmiş. Aynalı ve farklı renkteki binalar ilk anda farklı bir ülkeye geldiğiniz hissi uyandırıyor. Yeni başkentin mimarisi ünlü Japon mimar Kisho Kurokawa’ya ait.
Kazakistan’daki müteahhitlik sektöründe Türk firmaları büyük rol oynuyor.
Taksi bulmak zor Astana’da. Ama yoldan geçen bir araca el kaldırınca hemen duruyor ve belli bir ücret alıyor istediğiniz yere götürmek için.
Bazı araçların direksiyonu solda bazı araçların direksiyonu da sağda Astana’da. Bu hemen dikkatinizi çekiyor.
Etnik dağılımda çeşitlilik
EXPO 2017 Astana’da yapıldığı için bu sene ziyaretçisi çok olmuş şehrin. Otel fiyatları da artmış bu nedenle.
Çok farklı ülkeden insanların yaşadığı Kazakistan’da etnik dağılım ise yüzde 66,5 Kazak, yüzde 20,6 Rus, yüzde 2,1 Ukraynalı, yüzde 1,1 Alman, yüzde 1,3 Tatar, yüzde 1,4 Uygur, yüzde 7,1 diğer şeklinde.
Dini dağılım ise yüzde 66 Müslüman, yüzde 25 Hristiyan Ortodoks, yüzde 2 Hristiyan Protestan, yüzde 7 diğer.
Bayterek Kulesi
Şehrin merkezinde bulunan Bayterek kulesini her yerden görmek mümkün. Kulenin en üst alanına çıkılarak şehri yukardan da seyredebiliyorsunuz.
Şehrin gezilecek yerlerinden biri de Hazret Sultan Camii. Üç katlı ve 12 bin kişilik camii Orta Asya’nın en görkemli camisi diye nitelendiriliyor. Camide 14. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen 40 kilo ağırlığında bir Kur’an-ı Kerim de bulunuyor.
Müzeler de Kazakistan’da gezilecek yerlerin başında.
Diriliş dizisi ilgiyle izleniyor
Kazakistan’da Türk dizileri de çok izleniyor. Televizyonu açınca her gün mutlaka iki dizi karşınıza çıkıyor. En ilgi çekenlerinden biri de “Diriliş Ertuğrul”. Halk otobüslerinde Diriliş dizisinin reklamı “Ata Babalarımızın Hikayesi” olarak verilmiş. Türkçe kurslarına da ilgi çok fazlalaşmış Kazakistan’da.
Kışlar çok sert geçiyor
Dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi olan Kazakistan’da kışlar çok sert geçiyor. Aralık ayında gittiğim Astana’da -30’u görmüştüm. Ama yollarda arabalar buzların üstünde sanki hiç bir şey yokmuş gibi ilerliyor. Geçen haftaki Astana gezimde hava yine soğuktu. Türkiye’de hava 30 derece iken Astana’da gece 6 dereceye kadar düştü.
Bulutlar ise çok alçaktan geçiyor Astana’da. Gökyüzüne baktığınızda güzel görüntü oluşturuyor bu. Dağlar ve buzul göllerinin de olduğu Kazakistan’da kaplıcalar da gelenlerin ilgisini çeken yerlerin başında.