›› Spor Türkiye...Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yeni projesinin adı. Önümüzdeki günlerde Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu her yaşı ilgilendiren yeni projenin startını verecek. Amaç ise gençliği kötülüklerden ve kötü alışkanlıklardan korumak
›› Bu da spor seferberliği ile yapılacak. Biz de Bakan Kasapoğlu ile giydik eşofmanlarımızı, aldık topu önümüze. Spor, spor, spor dedik... Bu sohbette Bakan Kasapoğlu ile gençliği kötülüklerden ve kötü alışkanlıklardan korumak için hayata geçirecekleri yeni projelerini konuştum
- Gençliği kötü alışkanlıklardan, bağımlılıklardan kurtarmaya yönelik neler yapıyorsunuz?
Temel mücadelemiz başta terör ve bağımlıklar olmak üzere kötülüklerle ve kötü alışkanlıklarla. Uyuşturucu bağımlılığı en önemlilerinden biri. Yine çok önemli bir bağımlılık internet bağımlılığı. Sanal bağımlılık. Bu sorunları yenmenin en önemli unsurlarından birini spor olarak görüyoruz. Tüm branşlarda spor aktiviteleri. Gençlerimize, çocuklarımız özellikle çocuk yaşta bu alışkanlığı kazandırmamız gerekiyor. Milli Eğitim ile de işbirliği yapacağız. Zaten pek çok şeyin de çalışması başladı. Bu vesile ile ana okulundan itibaren çocuklarımıza sonrasında gençlerimize sonrasında tüm yaş gruplarına, spor için genç, kadın, engelli, engelsiz ayrımı yapmıyoruz, tüm politikalarımız, çalışmalarımız bu yönde. Bu şekilde bir spor seferberliği başlatacağız. Bunun ismi de ‘Spor Türkiye’ olacak. Tüm yönleriyle bir spor seferberliği anlamına geliyor. Branşlarıyla, değişik profilleriyle. Bizim temel yaklaşımımız bu. Kötülükleri sporun birleştirici, rehabilite edici gücüyle yeneceğiz. Güneydoğu’daki yaklaşımımız da bu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ciddi anlamda yatırım yaptık.
‘Tunceli ispat etti’
- Terörle mücadeleye etkisi ne olacak?
Terörle mücadeleye de bunların ciddi manada etkisi olacak. Zaten bunun alt yapısını kurduk. Ben 2 hafta önce Tunceli’ye gittim. 3 yıl önce Tunceli’de yaptığımız su sporları merkezinin meyvelerini gördük. Şu anda Tunceli’de gençler Munzur’da kano yapıyorlar. Çok güzel bir şey. O işte bizim 3 yıl önce temelini attığımız su sporları merkezinin yansıması. Buna benzer Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da pek çok yatırım var. Bunların orta vadede yansımalarını, neticelerini, meyvelerini hep birlikte göreceğiz. Birinci amacımız, sporun tabana yayılması ve herkesin spor yapması. Hiçbir ayrım gözetmeden. İkincisi de sportif başarıya yönelik adımları atma. Motivasyon, yetenekli sporcuların seçilmesi ve elit sporcu olarak yetiştirilmesi, bizim olimpiyatlara hazırlık merkezlerimizde. Bunlara yönelik çalışmalarımız var. Bunlardan biri de yetenek taraması ve spora yönlendirme projesi. Bu kapsamda 1 milyona yakın çocuğumuzun taramasını yaptık. Tamamen bilimsel yöntemlerle yeteneklerini ölçüyoruz. 10 farklı konuda ölçtük. Yetenekleri olanları ilgili branşlara yönlendirdik. Onların takibini yapıyoruz. 40 bine yakın sporcumuz var burada. İlkokul 3’ten başladık buna. Diğerlerini de spora yetenekli oldukları konuda yönlendirdik. Onlarda futbolsa futbol, basketbolsa basketbol diye. Bu konularda kendilerini geliştirecekler. Hayatlarının bir parçasında bu sporlar olacak. Ama tabi ki diğerleri daha farklı şekilde başarıya endeksli yetiştirilecekler. İşin sportif şekli bu şekilde. Spora bakışımız hiçbir şekilde tek yönlü değil, futbola endeskli değil. Tüm branşları önemsiyoruz. Takım ve bireysel b azda hepsini önemsiyoruz. Hepsiyle ilgili değişik projelerimiz ve yatırımlarımız var. Bunun yanında da yerel yönetimlerle, valilikler, belediyeler, kaymakamlıklar ve sivil toplum örgütleriyle çalışmalarımız var.
Amatörlere destek
- Amatörlere ne gibi destekleriniz var?
Amatör klüplerle çalışmalarımız var. Amatörleri desteklemeyi önemsiyoruz. Çünkü amatör ruh çok önemli. O anlamda hem malzeme noktasında hem finansal anlamda destek sağladık, sağlamayı artırarak devam ettireceğiz. Bunun yanında da klüplerin daha iyi yönetilmesi noktasında tabi yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu da ifade etmek istiyorum. Maalesef klüplerimizin finansal durumu da sıkıntılı hepimizin malumü. Ama ben Türk futbol camiasının kurtuluşunun sadece futbolda değil tüm branşlarda alt yapı yatırımlarının çok daha fazla şekilde geliştirilmesi, artırılması yönüyle başarıya ulaşacağına inanıyorum. Finansal ve sportif açıdan da başarımızın bence tek çözümü alt yapı.
‘7/24 açacağız’
- Gençlere çağrınız ne olacak?
Gençlere çağrımız spor. Pek çok şeyin ilacı spor. Bizim spora yönelik yaptığımız yatırımlar var, tesisler var. Bu tesisleri lütfen gelsinler doldursunlar. Eğer gençlerimiz isterse biz tesislerimizi onların hizmetine 24 saat sunacağız. İhtiyaç durumuna göre 7/24 açacağız. Buna yönelik alt yapıyı sağlamlaştırmaya çalışıyoruz. Yeter ki istesinler tesislerimiz hiç kapanmayacak. Yüzme havuzundan antreman salonlarımıza kadar, takım sporlarından bireysel sporlara kadar herkesin çalışacağı şekliyle biz 24 saat açmaya hazırız. Bununla ilgili açık çek veriyorum. Yeter ki bir spor ruhunu gençlerimizin zihnine yerleştirelim. Halkımızın hayat anlayışında günlük yaşamının bir parçasında mutlaka spor olsun. Nasıl sabah, öğle, akşam yemeği hayatımızın bir parçasıysa sporun da bir yaşam planında günlük manada bir yeri olması gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda da şehirlerimizin dizaynı ile ilgili Çevre Bakanlığımızla görüştüğümüz konular var. Milli Eğitim Bakanlığı ile yine eğitime yönelik destekler noktasında okullara spor alanları ve salonları kazandırma gibi şeyleri daha fazla yapmaya devam edeceğiz. Hem okuldaki öğrencilerimiz kullanacaklar hem de mahalle halkı kullanacak o tesisleri. Yani o te sisler sadece okul zamanı değil günün her saati, yazın ve tatillerde de kullanılacak bir boyut kazanacak.
‘Sporun gücü’
- Tunceli’de ne gördünüz?
Tunceli’de sporun kazandırdığı dinamizmi gördük. Spor ruhunun birleştirici gücünü gördük. Ve gerçekten spora olan yatırımın pek çok şeyi rehabilite edebileceğinin ispatını gördük. Gençler de ileriye dair ümit gördük. Burada sporun o tedavi edici, sorun giderici özelliğini Tunceli ispat etti. Tunceli’ye daha çok yatırım yapacağız. Bizim içinde Tunceli gezisi çok faydalı oldu.
- Uyuşturucu mücadele konusunda neler yapılacak?
Uyuşturucu gerçekten silahlı terör kadar önemli bir sorun, bir terör. Gençlik merkezlerimizde uyuşturucuya karşı olan bilinçlendirme ve mücadele programlarımızla hem gençlerimizi, çocuklarımızı hem de ailelerimizi eğiteceğiz. Bununla ilgili bilgilendirme ve eğitim çalışmalarımız hızla devam ediyor. Gerek öğrenci yurtlarımızda uyuşturucuya karşı bilinçlendirme faaliyetlerimiz gerekse eğitim genel müdürlüğümüzle birlikte uyuşturucunun maalesef bulaştığı arkadaşlarımızı gençlerimizi rehabilite etme noktasında da çalışmalar yapacağız, yapıyoruz da. Sporla uyuşturucu bağımlılığını yenmemiz mümkün. Gençlerimizi alternatiflere boğmamız lazım, kötü alışkanlıklara sapmamaları için. Tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerimiz olacak uyuşturucuya karşı. Uyuşturucuya yönelik bilinçlendirme çalışmaları olacak. Medyanın desteği, uyuşturucu noktasında üniversitelerle olan işbirliğimiz, bilim camiası ile işbirliğimiz STK’larla olan işbirliğimiz bunun diğer parçası.
- Sanal bağımlılık noktasında neler söyleyeceksiniz?
Sanal bağımlılığı da çok önemsiyoruz. Çocuklarımızın ellerinde görüyorum ben telefon benzeri şeyleri. Sanal oyunlar, internet bağımlılığı da ayrı ve büyüyen bir tehlike. Buna yönelik de eğiterek, anlatarak, alternatifler sunarak, projeler geliştirerek çocuklarımızı spor başta olmak üzere başka alanlara kanalize ederek yine el birliğiyle, toplumsal mücadele ile bunun da üstesinden gelmek zorundayız. Yoksa tehlike büyük.
283 KAMPTA 2 MİLYON GENÇ ÜYE
- Gençlik merkezleri ve kamplarına talep nasıl?
230 olan gençlik merkezi sayısı, 2018 yılı kasım ayı itibarı ile 283’e ulaşmış durumda. Gençlik merkezlerinde Kasım 2018 itibarıyla toplam 2 milyon 011 bin 717 kayıtlı üye bulunuyor. Bu merkezlerde 382’si kadın, 371’i erkek olmak üzere 753 gençlik lideri görev yapıyor. Ayrıca, ortaokul, lise ve üniversite eğitimi veren okullarda bir kız bir erkek öğrenci olmak üzere 20 bin 340 okul temsilcisi bulunuyor. Kamplarımızda gençler için sportif, kültürel ve sosyal alanlarda zengin içerikleri olan aktiviteler düzenleniyor. 2018’de 37 kamp tesiste toplam 120 bin gence kendilerini geliştirme ve birbirleriyle kaynaşma imkânı sunuldu. Gençlik kampları, mavi ve yeşil kamplar olarak hizmet veriyor.
Mavi kamplarımızda; yüzme, badminton, yat gezisi, sokak oyunları, sosyal ve kültürel geziler, tiyatro, müzik, voleybol, basketbol, futbol, kitap okuma etkinliği, halk oyunları, el sanatları faaliyetleri ve eğitim seminerleri yer alıyor.
Yeşil kamplarımızda ise; tırmanma duvarı, kano, dağ bisikleti, oryantiring, okçuluk, binicilik, mini golf, paintball, rafting, futbol, voleybol, basketbol, sokak oyunları, sosyal ve kültürel geziler, tiyatro, halk oyunları, el sanatları faaliyetleri ve eğitim seminerleri yer alıyor. Gençlik merkezlerimiz, gençlik kamplarımız, spor tesislerimiz ve yurtlarımızda, gençlerimize, gençlik çalışanlarımıza, antrenörlerimize, il, ilçe ve gençlik merkezi müdürlerimize bağımlılığın her türüyle mücadele hakkında seminer ve eğitimler veriliyor.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024