Sivas’ın kangal köpeklerinin ünü yurt dışına da taştı. Kangal köpeklerine özellikle Afrika ve Avrupa’dan büyük talep var.
Afrika’daki sürüleri aslanlara karşı korumak için kangal köpeği kullanılmaya başlanmış. Kangallar yurt dışına Kangal Kaymakamlığı aracılığıyla gönderiliyormuş.
Bu bilgiyi Türk tasavvufunun en önemli üç Şems’inden biri olan Şemseddin Sivasi’yi anlatan Lâl oyunu için İstanbul’da buluştuğumuz Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin anlattı. Tiyatro oyununa da ilgi büyüktü.
Başkan Bilgin kangal ırkını korumak için Sivas’ta birçok çalışma yaptıklarını söyledi. İl Özel İdaresi bünyesinde kangal köpekleri için bilimsel bir merkez kurduklarını belirten Bilgin, “Bu merkez hem Sivas’ta hem Kangal’da var. Amaç kangal ırkını korumak. Ve kangal köpeği sahip olmak isteyenlere doğru köpeği teslim etmek. Evrensel bir değer kangal. Yurt dışından çok talep var, çok isteniyor. Özellikle Avrupa ve Afrika’dan. Afrika’da sürüleri aslanlara karşı korumak için istiyorlar. Kangal Kaymakamlığı aracılığıyla gönderiliyor” diyor.
Garantili üreticilik sistemi
Başkan Bilgin sohbetimizde oluşturdukları garantili ve sözleşmeli üreticilik sistemini de anlattı. Olayın özü üreticiden tüketiciye kaliteli ve uygun ürün vermek, üreticiye destek olmak.
İl Özel İdaresi ile birlikte 70 milyon ödenmiş sermayeli bir şirket kurduklarını dile getiren Başkan Bilgin sistemi şöyle anlattı:
“Tarım ve hayvancılık alanında yatırım yaptık. Yem fabrikası, süt işleme fabrikası kurduk. Balda da ilk 5’teyiz. Bal paketleme ve markalaştırmasını yapıyoruz. Kaliteli ve güvenilir yem ürettik. Aşırı kar etmeden çiftçiyi destekledik. Şimdi vatandaşın sütünü alacağız, sütünü işleyeceğiz. Yemini vereceğiz. Vatandaş sözleşmeli üreticilik yapacak. Şehirde bu hareket getirdi ve güven oluşturdu. Biz üzerimize düşen her şeyi yapacağız ve destekleyeceğiz.”
Gündüz kayak akşam termal
Sivas’ın, hızlı trenin gelmesiyle hem ekonomi hem de turizm alanında gelişeceğini belirten Başkan Bilgin, Sivas’ın bir açık hava müzesi olduğunu söyledi. Tanıtım eksiğinin giderilmesi için yoğun çalıştıklarını belirten Bilgin, “Sivas’ta kaplıca turizmi ve kayak turizmi var. Gündüz kayak merkezinde kayıp akşam termale gelip sıcak suyun keyfini çıkarabilirsiniz. Karavan turizmi de yapılabilir. Bir tatil köyü kurmaya yönelik de bir çalışma yapılıyor. Altınkalemiz de var. Kükürtlü su aktıkça Pamukkale’nin benzeri oluşuyor. Kangal Balıklı kaplıcamız da var. Yayla turizmi de var” diyor.
Gençlere özel projeler
Başkan Bilgin rutin, klasik bir belediyecilik yerine şehre vizyon katacak, şehri ileriye taşıyacak projeler hayata geçirmeye çalıştıklarını kaydetti. Özellikle gençlere yönelik özel çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Bilgin şunları söyledi:
“Çalışmaların büyük kısmını gençliği esas alarak götürüyoruz. Ortaokul ve lisedeki gençlere yönelik kültürel çalışmalar yapıyoruz. Her mahalleye kütüphane yapıyoruz. 24 saat açık olacak alanlar oluşturuyoruz. Kiraladığımız özel uçaklarla Çanakkale’ye götürüyoruz. Ayrıca il içinde her hafta bir yöreye götürüyoruz gençlerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımızı. Gençlere 200 bine yakın kitap dağıttık. 4 bin öğrencimize bir yıllık internet paketiyle beraber tablet dağıttık.”
Başkan Bilgin ile 2 saate yakın oturduk. Devam etsek Başkan Bilgin 5 saat daha anlatırdı. Sivas’ta buluşmak üzere vedalaştık. Önümüzdeki günlerde ekonomi ve 4 mevsim turizmiyle Sivas çok konuşulacak gibi gözüküyor...