Terörle mücadeleye önümüzdeki günlerde insansız helikopterler de katılacak. Saldırı, savunma, devriye, gözetleme ve lojistikte kullanılacak insansız helikopterler özellikle sınır hatlarında bulut altı önemli görevler yapacak. TSK’ya bu sene 4 helikopter teslim edilecek..
Savunma sanayiinde günden güne yerliliği artıran Türkiye, insansız araçlarda da çeşitliliği artırmaya yönelik sürekli yenilikler peşinde. Havada büyük güç olan ve oyunları bozan İHA ve SİHA’lara şimdi de insansız helikopterler katılacak. Kullanım alanı geniş olan insansız helikopterler özellikle terörle mücadelede saldırı, savunma, devriye, gözetleme ve lojistik desteklerde kullanılacak. Sınır hatlarında bulut altı önemli görevler yapacak olan insansız helikopterlerden TSK’ya bu sene 4 tane teslim edilecek.
Yapay zekâ sayesinde güzergahına kendi gidip gelebilen insansız helikopterlerin yapılışını TİTRA’da yerinde gördük...
TİTRA Genel Müdürü Davut Yılmaz Türkiye’de insansız helikopteri yapan ilk ve tek şirket olduklarını belirterek şu mesajları verdi:
250 KİLO TAŞIYOR: İnsansız helikopterin kullanım alanı çok fazla. 8 saat havada kalabiliyor ve 250 kilo taşıyabiliyor.
Özellikle terörle mücadelede önemli görevler üstlenecek. Altına silah, füze ve roket gibi saldırı ve savunma amaçlı ekipmanlar takılabilir. Lojistik, saldırı, savunma, gözlem ve istihbarat gibi alanlarda kullanılabilir. Ama en öne çıkan yönü nakliye ve lojistik tarafı. Çünkü çok ciddi yükler taşıyabiliyor. Özellikle güneydeki Suriye sınırı bölgesinde. Burada insansız olmasının çok ciddi avantajı var.
HARİTA SİSTEMİ İLE KENDİ GİDİP GELEBİLİR: Hem otonom olarak yani kendi kendine uçabiliyor hem de manuel olarak kullanabiliyoruz. Devriye yapacağı zaman şu noktadan şu yükü al şu noktaya bırak devamında şuraya git diye ayarlayabiliriz. Yapay zekâ ile belirlenmiş yerlere kendi gidip gelebiliyor.
BULUT ALTI UÇABİLİYOR: Avantajlarından biri de sabit kanatlı İHA’lar genelde bulut üstünde uçuyor, bu ise bulut altında dauçuyor. Özellikle bulutlu günlerde görüntü almanın zorlaştığı günlerde alçak uçuşla çok rahat görüntü alınabilir. Yine taşıma kapasitesinden dolayı sabit kanatlı İHA’ların yapamadığı bu tarz taşımaları veya özel ekipman kullanımını gerçekleştirebilirsiniz. Döner kanatlı İHA konseptine dünya yeni yeni başladı. Mühendislik anlamında İHA sabitli kanatlı İHA’ya göre biraz daha zor.
KEŞİF VE KRİTİK YERLERİ KORUR: Terörle mücadelede, keşif amaçlı sınırlardaki kritik tesislerin korunmasında, gözlemlenmesinde, devriye görevlerinde öne çıkacak bir araç oldu. Özellikle istihbarat amaçlı kullanılabilir. İstihbaratın kullandığı ekipmanlar biraz daha büyük. Bu helikopterle bu ekipmanları kullanıp özel görevler yapmak mümkün.
TSK’YA BU YIL 4 TANE VERİLECEK: Üçüncü helikopteri yapıyoruz şu an. Devamında dördüncüyü yapacağız. Bu yıl içinde bunları Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim etmeyi planlıyoruz. Yurt dışından da ciddi ilgi var. Özellikle petrol ile ilgili çalışan ülkelerden. Petrol alanlarının korunması, nakliyesi veya denizdeki tesislerine parça taşınması gibi konularda bu helikopterin çok ciddi avantajı var.
TARIM VE YANGINDA DA KULLANILABİLİR: İnsansız helikopterin kullanım alanı çok geniş. Gözlem içinde çok rahat kullanabiliyor. Geçen sene Antalya’daki orman yangınlarında kullandığımız gibi. Sadece keşif gözetleme için değil altına takacağımız diğer ekipmanlarla, mesela tarımsal ilaçlama ekipmanları. İstihbarat amaçlı bir takım özel ekipmanlarla çok rahat farklı farklı amaçlar için kullanılabilir. Tarımsal alanlarda ilaçlama, tarımsal alanların gözetlenmesi ve analizinde.
Özellikleri ve kullanım alanları
İnsansız helikopterin özellikleri ve kullanım alanları şöyle:
- Yüksek faydalı yük: 250 kg
- Yüksek irtifa: 21 bin fit
- Uzun havada kalma süresi: 8 saat
- Dikey iniş kalkış
- Askeri kullanım, mühimmat ve silah entegrasyonu
- Gözetleme ve haberleşmeye destek
- Lojistik destek
- Asimetrik savaş İHA
- Sınır gözetleme
- Kaçak gözetleme
- Sahil güvenlik ve gözetleme
- Sivil kullanım, arama kurtarma
- İzleme ve ihlal destek
- Lojistik ve kargo taşıma
- Gece gündüz izleme
- Yangınla mücadele
- Tarımda tohumlama ve ilaçlama.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024