Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Dünyanın bittiği yer’deki ülke: Şili

Santiago
Şili, Aymara yerlilerinin diline göre ‘dünyanın bittiği yer’ anlamına geliyor. Dünyanın son bulduğu yer diye nitelenen Şili, gerçekte de dünyanın dibinde yani alt bölgelerinde toprağı olan ülke. Antarktika’da toprağı olduğunu iddia eden ülkelerden biri. Şili, Arjantin’in batısında And Dağları ile Büyük Okyanus arasında kalan, kuzeyden güneye 4 bin 300 kilometre boyunca uzanan bir Güney Amerika ülkesi.
Şili’nin başkenti Santiago’da havaalanından şehir merkezine giderken teneke evleri görüyoruz. Bu Afrika’da fakirliğin simgesi olmuş görüntüleri andırıyor. “Hep böyle mi olacak?” diye düşünürken Avrupa’yı andıran bölgeye geliyoruz. Küçük villalar olduğu gibi yüksek katlı binalar da dikkatimizi çekiyor. Eski şehirde dükkanlar erkenden kapanıyor. Bu bölgede yollar da bir anda boşalıyor. Akşamları bu bölgede sessizlik hakim.
Kaldırımlarda ızgara ve kızartma yaparak yiyecek satan küçük küçük arabalar dikkati çekiyor.

Atatürk ilkokulu var
AVM’ler de var Santiago’da. Her türlü markayı bulmak mümkün. Ayrıca bir de restoranlar bölgesi var.
Burada da İtalyan restoranları başta olmak üzere her ülkenin mutfağını bulabiliyorsunuz.
Birçok Latin ülkesinde olduğu gibi Şili’de de duvar resimleri dikkati çekiyor sokaklarda.
Dünyada şu ana kadar ölçülebilen, kayda geçen, en şiddetli depremin yaşandığı ülkenin Şili olduğu söyleniyor. 22 Mayıs 1960 yılında richter ölçeğine göre 9,5 büyüklüğünde deprem yaşamış Şili.
Şili, Filistin’i ilk tanıyan ülkelerden biri. 500 bin Filistinlinin Şili’de yaşadığı belirtiliyor. Bunların Osmanlı döneminde İsrail isgalinden sonra geldiği ifade ediliyor. Filistinlilerin Şili siyasetinde etkinliği olduğunu öğreniyorum.
Santiago’da Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu da var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı ziyarette okulu ziyaret etti. Erdoğan, TİKA Başkanı Serdar Çam’a okulun yenilenmesi talimatı verdi. Şili, Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi. Türkiye’ye ve Atatürk’e duyduğu saygının ifadesi olarak 29 Ekim 1973 tarihinde, cumhuriyetin 50. yıldönümünde, Santiago’nun en güzel ve en işlek caddesi Apoquindo Bulvarı üzerine Atatürk rölyefi konulmuş.

Kilit ülke olacak
Santiago’nun tek camisi 1988’de yapılmış. Sonradan Müslüman olan yaklaşık 500 Şilili olduğu söyleniyor.
Hem Şili Devlet Başkanı, hem de Türkiye’nin Şili Büyükelçisi kadın. Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, 2013 yılında atanmış. Türk Büyükelçiliği’nin konutunun yeri ise dikkati çekici. Burası Santiago’yu üstten gören bir manzaraya sahip. Dalgalanan Türk bayrağı da güzel bir görüntü oluşturuyor.
Gece eğlenme merkezleri ise belirli sokaklarda yoğunlaşmış.
Bellavista diye ülkedeki yabancıların gittiği kafeler ve restoranlar sokağı var. Buralarda yer bulmak da zor. Fiyatlar da yüksek. Türkiye, Latin Amerika ülkeleri ile ticareti geliştirmek istiyor. Şili, bölgede Türkiye’nin serbest ticaret anlaşması bulunan ilk ve tek ülke.
Şili, bu nedenle Latin Amerika ve Karayipler’e açılan Türkiye’nin stratejisinde kilit ülkelerden biri olacak.

Haberin Devamı

‘Dünyanın bittiği yer’deki ülke: Şili

Haberin Devamı

Türk büyükelçiliğinin manzarası nefes kesiyor.