Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çin’de de gündem Suriye ve terör


Geçen yıl Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da yapılan G20 Liderler Zirvesi bu yıl Çin’in Hangzhou kentinde yapılacak. Yarın başlayacak zirve için dün Çin’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmeler kapsamında bugün Putin, yarın Obama ile görüşecek

HANGZHOU
Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarının katıldığı G20 zirvesi 11’inci kez yarın Çin’de başlıyor. Dün zirve için Çin’in Hangzhou şehrine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderlerle başta Suriye ve terör olmak üzere bir çok konuyu görüşecek. Erdoğan, Türkiye’nin Cerablus bölgesinde gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekâtı ve sonrasında yaşananlarla ilgili başta ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere çok sayıda liderle görüş alışverişinde bulunacak.
Geçen yıl Türkiye’nin ev sahibi olduğu, G20 Liderler Zirvesi’nin bu yılki toplantısı 4-5 Eylül tarihlerinde göl ve nehirleriyle ünlü Çin’in turistik şehri Hangzhou’da yapılıyor.
Güvenlik alarmı
Hangzhou, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’deki diğer şehirlere göre daha sakin bir kent. Pekin gibi kirli havası ve kalabalığı yok. Aktarma uçağı için Pekin’e gelir gelmez kalabalığı hissediyorsunuz.
G20 nedeniyle Çin’deki güvenlik kontrolleri de en üst seviyeye çıkarılmış. Sürekli arama ve kontroller yapıldığı için her yerde büyük kuyruklar oluşuyor.
Hangzhou’da ise bazı yollar trafiğe kapatılmış. Otellere hem girişte hem de çıkışta arama yapılıyor.
Şehrin büyük bölümünde ise dükkanların da zirve nedeniyle kapalı olması dikkati çekiyor. Kentte yaşayanların da zirve nedeniyle farklı yerlere tatil turlarına çıkartıldığı ifade ediliyor. Bu nedenle kent sakin ve tenha.
Bu yıl 11’incisi yapılan zirvenin resmi gündemini, güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyüme hedefine yönelik yürütülen çalışmaların gözden geçirilmesi, uluslararası ticaretin güçlendirilmesi, küresel barış, istikrar ve ekonomik büyümeyi doğrudan etkileyen terörizm ve mülteci krizi gibi konular oluşturuyor.
Liderlerin yanı sıra zirveye BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Roberto Azevedo, Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder, Finansal İstikrar Kurulu Başkanı Mark Carney ile OECD Genel Sekreteri Angel Gurria katılıyor.
Gülen’i isteyecek
Erdoğan, zirvede FETÖ’nün 15 Temmuz gecesi yapmaya çalıştığı darbe girişimine yönelik de temaslarda bulunacak. Özellikle bu konunun Avrupalı liderlerle ve ABD Başkanı Obama ile yapılacak görüşmede gündeme geleceği belirtiliyor.
Erdoğan, Obama ile yarın yapacağı görüşmede terörle mücadele ve Suriye konularını dile getirirken Fetullah Gülen’in Türkiye’ye bir an önce iade edilmesini isteyecek.
Türkiye için bu konunun hayati derecede önemli olduğu üzerinde duracak olan Erdoğan, 15 Temmuz gecesi yaşananları Obama’ya ayrıntılarıyla anlatacak.
Obama ile Fırat Kalkanı’nı da görüşecek olan Erdoğan, Türkiye’nin PKK, PYD ve YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde koridor oluşturmasına izin vermeyeceklerini dile getirecek.
Avrupa’ya sitem
Erdoğan Avrupa liderleriyle yapacağı görüşmelerde ise 15 Temmuz darbe girişimine yönelik Türkiye’ye destek vermemeleri ve ziyaretine gelmemelerinden ötürü sitemde bulunacak. Erdoğan Avrupalı liderlere FETÖ’nün bu ülkelerdeki yapılanmasına karşı da uyarıda bulunacak.
Suriye, terörle mücadele ve mülteci krizinin de ele alınacağı görüşmelerde Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve İtalyan Başbakanı Matteo Renzi ile de dörtlü zirvede bir araya gelmesi planlanıyor.
Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de bir araya gelecek. Bu temaslarda da en önemli gündem maddesi Suriye olacak.
Erdoğan’ın iki günlük zirvede dünya liderlerine vereceği mesaj ise “Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Terörle mücadele için ortak hareket etmeliyiz. Bugün bizi yakan yarın sizi yakar. Ortak mücadele edilmezse bedeli ağır olur. Terör küresel ekonomiyi ve istikrarı da tehdit eder. Çok geç olmadan herkes taşın altına elini koymalı” olacak.
Erdoğan yapacağı görüşmelerde PKK, PYD, YPG, DAİŞ ve DHKP-C ile mücadele konusunda her ülkeye görevler düştüğünü belirtecek ve liderlere beklentilerini anlatacak.
G20’nin Çin zirvesi hem Suriye hem de terörle mücadele açısından önemli görüşmelere sahne olacak.

Çin ile anlaşma ve protokoller imzalanacak

Çin’de de gündem Suriye ve terör


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi’ne katılmak üzere özel uçak “TUR” ile dün Türkiye saati ile 12.00’de Çin’in Hangzhou kentine indi. Çiçeklerle karşılanan Erdoğan bugün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile baş başa görüşmelerinin ardından, heyetlerarası görüşmelere başkanlık edecek. İki lider daha sonra Türkiye ve Çin arasında yapılacak anlaşma ve protokollerin imza törenine katılacak. Erdoğan’ın beraberinde eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Çin’e geldi. Erdoğan Çin’deki temasları kapsamında bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek. Erdoğan yarın da ABD Başkanı Barack Obama ve AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının bulunduğu liderlerle görüşmeler gerçekleştirecek.
HANGZHOU AA

‘Türkiye, IŞİD’le savaşta önemli bir müttefiktir’

Çin’de de gündem Suriye ve terör


ABD Başkanı Barack Obama, G20 Zirvesi öncesi CNN International’a verdiği röportajda “Türkiye, IŞİD’i yok etmek için önemli bir müttefik” ifadelerini kullandı.
Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşme öncesi verdiği mülakatta 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ile ABD arasında güvenlik ilişkilerinde bir azalma olmadığını belirterek, “Türkiye güçlü bir NATO müttefiki olmayı sürdürüyor” dedi. IŞİD’le mücadelede Türkiye ile birlikte çalıştıklarını hatırlatan Obama, “Türkiye bölgede birçok konuda önemli bir ortağımız” ifadesini kullandı. Obama, şöyle devam etti: “Tabii ülkelerinde siyasi ve mülki bir deprem yaşadıkları gerçeğinden kimsenin şüphesi yok. Yeniden inşa etmeleri gerekiyor ve bunu nasıl yaptıkları önemli olacak. Biz Türk halkını desteklediğimizi gösteriyoruz. Eğer attıkları adımların ortak çıkarlarımıza aykırı olduğunu düşünürsek her iyi dostun yaptığı gibi onlara dürüstçe geri bildirim yapmak istiyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, yarın Çin’de ilk defa yüz yüze görüşecekler.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugün Putin yarın Obama
Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve için Çin’e gelecek liderlerle ikili görüşmeler de yapacak. Erdoğan, uçak krizi nedeniyle yaşanan krizin aşılmasının ardından geçen ay St. Petersburg’da bir araya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün yine görüşecek. Görüşme ikili ilişkilerin normalleşme süreci açısından da önem taşırken ana gündemi Suriye ve terörle mücadele oluşturacak.
Erdoğan, Suriye rejimine destek veren Putin’e Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin olarak bilgi verecek. Görüşmede ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde de bulunulacak.

En zengin eyaletin başkenti

Çin’de de gündem Suriye ve terör


Çin’in güneydoğusundaki Cıciang eyaletinin başkenti Hangsou, ülkenin turistik merkezlerinden biri olmasının yanı sıra refah seviyesi açısından da ülkenin en zengin eyaletinin başkenti konumunda. Doğası, antik kenti,
tapınaklar ve parklarıyla turistik cazibe merkezi olan Hangzou, ipek üretiminden ötürü “İpek Şehir” olarak da adlandırılıyor. Kent, Çinlilerin deyimiyle “yeryüzündeki cennet” olarak nitelendiriliyor.

Çin’de de gündem Suriye ve terör

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Çin Merkez Televizyonu’nun
(CCTV) yayınında Türkiye ve dünya gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Twitter krizinden sonra telefon teması
İsveçli bakan Çavuşoğlu’nu aradı


Çin’de de gündem Suriye ve terör


Türkiye’de “15 yaş altı çocuk istismarı” konusunda yanlış bilgiye dayalı tweeti nedeniyle tepki toplayan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla aradı.
Wallström, Türkiye’ye ziyarette bulunmak istediğini söyledi. Wallström, 14 Ağustos’ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye’de 15 yaşın altındaki çocuklarla cinsel ilişkiye izin veren karar geri alınmalıdır. Çocukların şiddet ve cinsel istismara karşı daha az değil, daha fazla korumaya ihtiyacı var” ifadelerini kullanmıştı.
Ankara, bu açıklamaya sert tepki göstermiş ve İsveç’in Ankara Büyükelçiliği geçici maslahatgüzarı Hedvig Klara Erika Hogg Lohm Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, G20 Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik ederek Çin’de bulunan Çavuşoğlu ile görüşme talebi karşı taraftan geldi. Çavuşoğlu’nun, mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmede, Wallström’ün Türkiye’yi ziyaret
talebi ele alınırken, İsveçli Bakan’ın 14 Ağustos’ta herhangi net bir bilgiye dayanmadan Türkiye aleyhinde sosyal medya hesabında paylaştığı mesaj da gündeme geldi. Görüşmede Çavuşoğlu, söz konusu paylaşıma yönelik, yanlış ve eksik bilgiye dayalı mesajların verilmemesi için diyalog kanallarının açık tutulmasının önemini vurguladı.
l ANKARA Milliyet