Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

4. Nükleer Güvenlik Zirvesi 30 Mart-1 Nisan 2016 tarihleri arasında Amerika’nın başkenti Washington’da yapılacak.
Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
Zirvenin ana gündemi nükleer terörizme darbe indirilmesi için küresel işbirliğinin pekiştirilmesi olarak ifade ediliyor.
Zirvede, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum kullanımının asgariye indirilmesi ve nükleer malzeme kaçakçılığıyla mücadele edilmesi gibi çeşitli nükleer terör eylemlerinin önlenmesi için alınacak tedbirler de görüşülecek.
Küresel nükleer güvenliği pekiştirecek bir çerçeve belgesi imzalanıp imzalanmaması da yapılacak görüşmelerden sonra belli olacak.

Bombalı saldırılar
Ana gündem nükleer terörü olsa da son Avrupa’da da yaşanan bombalı saldırılar ve terörle mücadele de zirvenin gündemlerinden birini oluşturacak.
ABD Başkanı Barack Obama, zirve için Washington’a gelecek liderlere 30 Mart akşamı Beyaz Saray’da yemek verecek. Bu yemek de terörle mücadele konusunun gündeme geleceği ilk toplantı olacak.
PKK ve DAEŞ başta olmak üzere terörle mücadele de tüm dünyaya çağrılarda bulunan Erdoğan’ın zirve boyunca görüşmelerinde terörle mücadele için uluslar arası ittifakın şart olduğuna yönelik mesajlar verecek.
Erdoğan, Washington’da Suriye konusunun biran önce çözülmesinin bölgedeki huzur ve tüm dünyadaki terörle mücadele için şart olduğunu söyleyecek.
Erdoğan ayrıca Suriye sınırında acil olarak güvenli bölge ve uçuşa kapalı bölge ilan edilmesi için de liderlerle temaslarda bulunacak.
Erdoğan’ın son Belçika saldırısını da örnek göstererek Belçika ve Hollanda’nın uyarılarını dikkate almamaları nedeniyle terör olayını yaşadıklarını da anlatacak.
“Senin teröristin kötü benim teröristim iyi” mantığının biran önce bırakılmasını isteyecek olan Erdoğan, uyarılarının dikkate alınmaması halinde bir çok ülkede saldırıların olabileceğinin altını çizecek.

Rusya zirvede yok
52 ülkeden liderlerin katılacağı zirvede 4 uluslararası örgüt de toplantılarda bulunacak.
Bundan önceki tüm toplantılara katılan Rusya ise bu zirveye katılmayacak.
Zirvenin resmi sitesinde zirveye katılacak ülkeler içinde Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya gibi Avrupa ülkeleri ile Çin, Japonya gibi dünya devleri dikkati çekiyor. Ayrıca terör saldırısı sonrası Türkiye’nin terör uyarıları dikkate almayan Hollanda ve Belçika da zirveye katılacak ülkeler arasında görülüyor.
Suudi Arabistan ve Mısır da toplantılarda bulunacak Arap ülkeleri arasında yer alıyor.
5 gün Washington’da kalacak olan Erdoğan zirvenin dışında Musevi cemaatleriyle de biraraya gelecek. Erdoğan bu toplantıda İsrail ile normalleşme için Türkiye’nin şartlarının mutlaka yerine getirilmesi tezini yine işleyecek.
Erdoğan Washington’da ayrıca sivil toplum kuruluşlarıyla da biraraya gelerek konuşmalar yapacak.
Erdoğan Türkiye’nin terörle mücadelesini ve ekonomik gelişmesini bu toplantılarda anlatacak.

Külliye açacak
Erdoğan ABD gezisinin son günü ise Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının işbirliğiyle yapılan ABD Diyanet Merkezi’ni açacak.
Külliye anlayışı içinde planlanan ve organize edilen merkez,
aynı anda 3 bin kişinin ibadet edebileceği şekilde yapıldı.
Osmanlı mimariyle yapılan iki minareli olan caminin dışında külliyede Selçuklu mimariyle yapılan kültür merkezi, müze, sergi salonları, Türk hamamı, misafirhane, okul, sanat galerisi ve 10 adet geleneksel Türk evi yer alıyor.
Bahçesinin ise İslam bahçesi şeklinde yapıldığının dile getirildiği külliyede ayrıca çeşmeler ve havuzlar de yer alıyor.