Malatya, Doğu Anadolu’nun en büyük illerinden biri. Türk siyasi tarihi açısından da bakarsak bir çok siyasi lider çıkarmış bir il. Ayrıca iki cumhurbaşkanı çıkaran tek il Malatya: Turgut Özal ve İsmet İnönü.
Son genel seçimde AK Parti Malatya’da yüzde 70’e yakın oy alarak diğer partilere büyük fark atmış.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’deki yeni döneme ilişkin düğmeye basılmasının ardından gittiği ilk kent de Malatya oldu.
Başkanlık sistemine geçiş tartışmaları yaşanırken Malatya cumartesi günü Erdoğan’ı “Cumhurun Başkanı” olarak karşıladı. Şehrin her yerine “Cumhurun Başkanı”, “Milletin Adamı” pankartlarının asıldığını gördüm.
Hem AK Parti İl Başkanlığı hem Malatya Belediye Başkanlığı, başkanlık sistemine destek verdi ilk gezide.
Erdoğan’dan önce konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Malatya başkanlığı getirmeye hazır mı?” deyince büyük destek aldı açılışa katılanlardan.
Erdoğan şimdiye kadar Malatya’ya 15 kere gelmiş. Bu ziyaretlerden ikisi Cumhurbaşkanı sıfatıyla.
Açılış yerinde herkesin elinde Türk bayrağı vardı. Sloganlar da “İşte başkan işte Malatya”.
Kayısı diyarı
Kentin en hareketli yeri İsmet İnönü Caddesi. Burada yürüyünce günden güne Malatya’nın gelişimini görüyorsunuz. Bir çok tanınmış markanın bu caddede mağazası var. 13 ilçesi olan Malatya kayısı diyarı olarak bilinir. Kayısı üretiminin büyük bölümü Malatya’dan yapılır.
Taze kayısının yanı sıra kuru kayısı ve çekirdeği de gelenlerin her zaman ilgi gösterdiği ürünler arasında. Özelikle gün kurusu. Satıcılar ise her şeyden ikram etmek istiyor girdiğiniz zaman. Bir kaç senedir kayısı üreticisi sıkıntılıymış. Bu sene daha iyi olacak inşallah diyorlar.
Stratejik konum
Tarihte hep stratejik bir konumda olan Malatya’nın çevresi de geçmişte sürekli savaşların olduğu bölge olmuş.
Malatya’nın, Anadolu ile Mezopotamya arasında geçit veren yol güzergâhında olması, tarihin ilk çağlarından bu yana çeşitli medeniyetlerin, il ve çevresinde yaşamasını sağlamış. Hitit, Asur, Med, Pers, Roma, Arap ve Bizans uygarlıkları Malatya’dan gelip geçmiş, son olarak Türkler bu topraklar üzerinde yerleşip, hüküm sürmeye başlamış.
Malatya’nın yemekleri de çok meşhur. Kağıt kebabı, içli köfte, analı-kızlı, kayısı tatlısı, ekşili köfte, mercimekli köfte, kulak çorbası, tavşanlı yufka, kaburga dolması, tava, kalbur hurması, bilik, pirpirim cacığı, yapraklı köfte, kiraz yaprağı köftesi, saç kavurması, Kürt sarması, ıspanaklı ekmek, baklalı pilav...
Eski eşyalarla donatılan konaklarda yapılan yöresel yemekler de insanın ağzında yeni tatlar bırakıyor. İrmikli dondurma tatlısı da yiyenin bir daha yemek isteyeceği türden.
Göç alan il
Malatya göç alan bir il. 1 milyona yaklaşan nüfusu var. Bindiğim taksilerde işlerin nasıl gittiğini soruyorum. Yanıt “Biraz durgun” oluyor. Kuyumcular ve ayakkabıcılar çarşıları hafta sonları hareketli. diğer günler sakinmiş. ‘Doğunun batısı’, ‘Batının doğusu’ olarak nitelenen Malatya her gelende izler bırakacak bir il.
Dönüşte bizim dilimizde de “Malatya Malatya bulunmaz eşin. Gönülleri coşturur ayla güneşin” türküsü kalıyor...