Kabine üyeleri kendi alanlarıyla ilgili FETÖ raporlarını Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunuyor.
Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri de tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından Türkiye için ilişkilerde öncelik taşıyan Balkan ülkeleriyle ilgili rapor oldu.
170 ülkede faaliyet gösteren FETÖ’nün Arnavutluk, Kosova başta olmak üzere Balkan ülkelerindeki etkisi bu raporla iyice gözler önüne serildi.
Rapora göre Balkanlar’da FETÖ kontrolündeki okullarda okuyan toplam öğrenci sayısı 19 bin 660. 12 Balkan ülkesini kapsayan rapora göre, Kosova, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Romanya en çok öğrencinin olduğu ülkeler.
FETÖ’nün kontrolünde Arnavutluk’ta 2 üniversite, 5’i medrese olmak üzere 10 lise, 4 ilkokul, 5 anaokulu ve kreş, 10 yurt bulunuyor. Toplam öğrenci sayısı ise Balkan ülkelerindeki en yüksek rakam olan 6 bin 500. Kosova’da ise FETÖ’nün kontrolünde 4 lise, 3 ilkokul, 3 anaokulu ve kreş, 6 yurt bulunuyor. Öğrenci sayısı ise 2 bin 500. Bosna Hersek’te FETÖ’nün kontrolünde 1 üniversite, 4 lise, 6 ilkokul, 4 anaokulu ve kreş, 10 yurt bulunuyor. Okuyan öğrenci ise 2 bin 800. Romanya’da ise FETÖ kontrolünde 1 üniversite, 8 lise, 2 anaokulu ve kreş bulunuyor. Öğrenci sayısı ise 2 bin 200. Makedonya’da FETÖ kontrolünde 5 lise, 1 ilkokul, 1 anaokulu ve kreş, 10 yurt bulunuyor. Okuyan öğrenci sayısı ise 2 bin. Moldova’da ise FETÖ’nün bin 600 öğrencinin okuduğu 5 lisesi bulunuyor. Bin 100 öğrencinin okuduğu Bulgaristan’daki dağılım ise 1 lise, 1 ilkokul, 3 anaokulu ve kreş, 3 yurt şeklinde. Raporda en az öğrencinin olduğu ülke ise Karadağ olarak dikkati çekiyor. Karadağ’da FETÖ kontrolündeki 1 yurtta 10 kişi kalıyor. Rapora göre öğrenci sayıları, Macaristan’da 500, Ukrayna’da 350, Hırvatistan’da 200, Sırbistan’da 80 olarak karşımıza çıkıyor.
FETÖ’nün Balkan ülkelerinde 33 tane de STK yapılanması var. Bunlardan 12’sini eğitim faaliyetlerini yürüten STK’lar, 11’ini sosyal ve kültürel faaliyet yürüten STK’lar, 8’ini ise gazete ve yayın yapan STK’lar oluşturuyor.
Şimşek’in kitapları
Uzun yıllar Maliye Bakanlığı yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kitap düşkünü. Her gittiği yerden kitap alıyor. Hatta o kadar alıyor ki evde yer sıkıntısı yaşanıyor.
Kütüphanesini dolduran Bakan Şimşek, eşi Esra Şimşek’in çalışma odasını da kitaplarıyla işgal etmiş durumda.
Şimşek bir sohbetimizde evdeki kitap sıkıntısını şöyle anlatıyor:
“Kitap çok alıyorum ama evde yer sıkıntısı yaşıyorum. Artık evde yer kalmadı, garaja koyuyoruz. Garajdan eve çıkmayan çok kitap var.”
Shakespeare için dil
AK Parti’nin dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker edebiyata düşkünlüğü ve iyi ata binmesiyle tanınıyor.
Eker sohbetimizde şiiri, kitap okumayı ve müziği çok sevdiğini dile getiriyor. Hatta İngilizceyi öğrenmesinde de edebiyat düşkünlüğü önemli etken olmuş. Eker, bunu şöyle anlatıyor: “Shakespeare için İngilizce öğrendim ben. Yaklaşık 30 yıl önce. Üniversite yıllarında batı kültürünü ve edebiyatını inceledim. Hep tercüme eserlerden okudum. Sonra tercüme şiirler okudum. O arada fark ettim ki her tercüme şiir yeni bir şiirdir, başka bir şiirdir. Bu onun değerini azaltmaz. Shakespeare hakkında okuduklarım onun on binlerce kelime kullanabildiğini bana söyledi. Bu kadar büyük bir dil ustasının, edebiyatçının, çok hikmetli sözleri olan şairin. Sadece öyle büyük bir şair ve edebiyatçı için bir dil öğrenilir.”