Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güney Amerika turu için uzun bir yolculuğa çıktım. İlk durak Arjantin oldu. Arjantinliler kendilerine “Latin Amerika’nın en Avrupalısıyız” diyor, Türk dizileri sayesinde Türkiye’yi tanıyor...
BUENOS AIRES
Latin Amerika denince ilk akla gelen ülkelerden biridir Arjantin. Tangosuyla ve futboluyla herkesin ilgisini çeker.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili, Peru ve Ekvador’u kapsayan Güney Amerika turu için uzun bir yolculuğa çıktım.
İlk durak Arjantin oldu. 18 saatlik bir uçuşla.
“Latin Amerika’nın en Avrupalısıyız” diye kendilerini nitelendiriyor Arjantinliler.
12 milyonluk şehir kalabalığını daha girişinde hissettiriyor.
Çin’de gördüğüm pasaport kuyruğundakine benzer kalabalık burada da var.
Yılda 5-6 milyon turistYılda 5-6 milyon turist geliyormuş Arjantin’e. Türkiye’den gelenlerin sayısı ise 5 bin civarında. Türkiye’ye giden Arjantinli turist sayısı 50 binin üzerindeymiş.
Uzak olmasına rağmen Arjantinliler Türkiye’yi tanıyor. Nereden geldiğimi soran taksiciye “Türkiye” deyince şaşırıyor.
Bir Türk dizisini anlatmaya çalışıyor İspanyolca. İngiltere ile yaşadıkları savaşın etkisi, İngilizce konuşmama konusunda katılar. Türk dizileri nedeniyle bizi daha iyi tanıyorlar.
En sevilen dizi “Binbir Gece” olmuş. Arjantin’de gösterilen dizi sayısı toplamda 8. 1500 kayıtlı Türk vatandaşı olduğunu öğreniyorum Arjantin’de. Aileleri olduğu için gelenlerin olduğu gibi macera ve merak için de gelenlerin olduğu belirtiliyor.
Su cennetiArjantin su cenneti. Brezilya sınırında dünyanın en uzun çağlayanları var. Güneyinde ise suyun katılaşmış hali buzullar. Dünyanın en güneyindeki şehirlerden biri Arjantin’de diğeri de Şili’de. Birçok ülke buzulların olduğu Antarktika’da hak iddia ediyor. Birçoğunun da orada üssü ve çalışma alanı olduğu belirtiliyor.
Özellikle Güney Amerika ülkelerinin Türkiye’yi de Antarktika’da görmek istediklerini öğreniyorum.
Antarktika’da uzun vadede istasyon kurma niyetinde ve arzusunda olduğumuz belirtiliyor.
Zengin doğal kaynakların olduğu Antarktika’da bilimsel araştırma ile devletler bulunmak istiyor. Gelişmiş ülkeler pastadan pay kapma telaşında.
‘Güney Ortak Pazarı’Güney Amerika’da AB benzeri bir ekonomik yapılanma var bölgesel olarak: Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR). Güney Pazarı üyesi ülkeler arasında iş gücü dolaşımı serbest. Arjantin’e çalışmaya gelen yüz binlerce Perulu, Kolombiyalı, Paraguaylı insan var. Toplamda ise 1.5 milyonun üzerinde insan olduğu belirtiliyor çalışmaya gelen.
80 yıldır büyükelçiliğimiz var Arjantin’de. Siyasi ilişkiler ise 1912 yılına kadar gidiyor.
2010 yılında Erdoğan Brezilya’dan Arjantin’e gececekti.
Biz de heyet olarak Cumhurbaşkanı ile aynı uçaktaydık. Tam uçağa geçerken Arjantin ile Atatürk büstü açılışı krizi yaşanmış ve Erdoğan geziyi iptal etmişti.
Servet harcanmışErmenilerin girişimi üzerine otonom Buenos Aires yönetimi parka büstü koyma kararını iptal etmişti. Erdoğan da buna tepki olarak Arjantin gezisini iptal etmişti.
Arjantin’de 1822 yılından beri olan Recoleta Mezarlığı turistlerin en çok gittiği yerlerden biri.
O kadar çok mezarlığa git diyen oldu ki, ‘ilk görülecek yer mezarlık mı?” diye düşünüyor insan. Neden gidilmesi gerektiğini görünce anlıyor. Görmeye değer bir yer.
Normal bir mezarlık değil Recoleta. Sanat eserleri şeklinde evler yapılmış. Alt katı, üst katı var mezarlıkların.
Heykellerle süslenmiş ve servet harcanmış.
Birçok ünlünün mezarı var burada. Arjantin eski Başkanı Juan Domingo Peron’un ikinci eşi ve Arjantin halkının çok sevdiği, “Evita” diye tanınan Eva Peron da bunlardan biri.
Biblo gibi evlerTuristlerin en çok gittiği yerlerden biri de La Boca. Eğlenceli ve hareketli bir bölge. İstilacılar ilk oraya çıkmışlar Arjantin’de. Sonra büyümüş şehir. Küçük küçük caminito denen renkli evler var. Biblo gibi. Burada tango yapanlar, ressamlar, restaurantlar ve cafeler var.
Maradona’ya benzeyen biri de girişte gelenlerle resim çektiriyor.
Bölgenin ismini taşıyan meşhur Boca Juniors futbol takımı da var. Bölge fakir. Kapkaççılara karşı da uyarılar var.
San Telmo bölgesinde ise antikacılar çoğunlukta. Her alanda olduğu gibi müzik ve tango var burada da. Ama burada dans edenleri daha yaşlı olarak görüyoruz.
24 saat hayat var
Buenos Aires’te sokaklar cıvıl cıvıl. Geniş caddelere sahip Buenos Aires’te 24 saat hayat var. Şehrin önemli noktalarından biri Mayıs Meydanı. 25 Mayıs 1810’de ülkenin bağımsızlığının ilan edildiği meydan. Askeri cunta döneminde kayıp çocuklarını arayan annelerle simgeleşmiş. Şimdi de meydanda pankartlar asılmış ve çadırlar kurulmuş. Tepkiler ve protestolar yine var. Arjantin’in ilk first lady’si Eva Peron yani Evita da halka bu meydana bakan Casa Rosada’nın balkonundan konuşma yapmıştı. Casa Rosada, bu olayın ardından tarih kitaplarında “Pembe Saray” olarak yerini aldı. Evita için yapılan müzikalin beyaz perdeye uyarlandığı filmde Madonna rol aldı.
Eserin en önemli parçası Don’t Cry for Me Argentina! (Benim İçin Ağlama Arjantin) meydanda dolaşırken ister istemez insanın aklına geliyor.
Meydandan çıkıp tarihi binaların arasından ilerken şehrin birçok yerinde karşınıza çıkan tango yapan çiftler de Arjantin’in gülen yüzünü simgeliyor.