Doğal güzellikleri nedeniyle ‘Afrika’nın incisi olarak nitelenen Uganda’ya bu sıfatı aynı zamanda istikrarlı bir ülke olması nedeniyle verildiği belirtiliyor
KAMPALA Uganda
Uganda, Doğu Afrika ülkelerinden biri.
Entebbe Havalimanı’na iner inmez sizi zorlukların beklediğini ve keşmekeşi hemen hissediyorsunuz.
Havalimanından çıkarken ayrıntılı bir aramadan geçiyorsunuz. Elle yapılan abartılı aramaya ise tepki göstermemek mümkün değil.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika turunu izlemek için gittim Uganda’ya.
Uçaktan inince başkent Kampala’ya gitmek için 1 saatlik yolculuk yapmak gerekiyor.
Trafikte cambazlıkAfrika’da bir çok ülkeye gittim ama böyle bir trafik görmedim. Yol bir gidiş bir geliş olmak üzere iki şeritli. Ama nasıl oluyorsa yolda 4 araba yan yana gidiyor. Hem de bazen sadece 4 araba aynı yöne gidiyor. Gördüğümüze inanmakta zorlandık ama şoförler artık bu konuda ustalaşmış.
Direksiyonlar sağda olunca da bizim gibi solda oturan yabancılar hop kalkıp hop oturuyor.
Trafikte ayrıca yüzlerce motorsiklet de görüyorsunuz. Bir anda araçların arasına girip çıkıyorlar, dikkat çekici kasklarıyla.
200 Türk yaşıyorBuganda, Basigu, Basoga, Lugbara, Banyoro gibi etnik unsurların yaşadığı Uganda’nın nüfusu 40 milyona yakın. Uganda’da 200 dolayında Türk yaşadığı belirtiliyor.
Yüzde 32.9’u Katolik, yüzde 34’ü Protestan olmak üzere yüzde 67 civarında Hristiyan’ın yaşadığı Uganda’da halkın yüzde 30’u Müslüman.
Uganda’da yaşayan Türklerle sohbet ettiğimde, Hıristiyan ile Müslümanların ülkede çok uyumlu yaşadığını öğreniyorum.
Türklerden öğrendiğim bir bilgi ise çok ilginç. Yüzde 67’si Hıristiyan olan Uganda’da sadece Müslümanlar kasap olabiliyormuş.
En zenginlerin ise ülkede yaşayan Hintliler olduğu belirtiliyor.
Zenginin çok zengin fakirin ise çok fakir olduğunu öğreniyorum. 3 bin dolara kiralık evlerin olduğu gibi 100 dolara da ev bulmak mümkün.
İstikrarlı ülkeUganda doğal güzellikleri nedeniyle ‘Afrika’nın incisi’ olarak niteleniyor. Bu sıfatı almasındaki diğer bir önemli etken de ülkenin çevresindeki diğer ülkelere göre istikrarlı bir ülke olması.
Uganda son yıllarda Afrika’nın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri. Kara kıtanın ikinci büyük kahve üreticisi.
Afrika’nın güneş enerjisiyle çalışan ilk otobüsünü de Uganda üretmiş.
Tek katlı dükkanları ve pazar yerlerindeki görüntüsüyle ülkedeki yoksulluk dikkati çekerken 2015 yılında ise ülkenin büyüme oranı yüzde 3.9 olmuş.
İhracat kalemleri arasında kahve, balık ve ürünleri, tütün ve mineraller var.
Uganda Türkiye’den hububat ve mamulleri, elektrikli makine ve cihazlar, kauçuk ve mamulleri alıyor.
Türkiye’ye ise kahve, çay, baharat, kakao, tütün, deri ve kösele satıyor.
THY her gün uçuyorTHY 2010 yılında Entebbe’ye uçuşlara başlamış. Haftada 7 gün uçuş var.
Afrika kıtasındaki 54 ülkeden 39’unda Türkiye’nin büyükelçiliği var. Bunlardan biri de Uganda’da.
Okur yazarlık oranının yüzde 73.2 olduğu Uganda’da ortalama yaşam süresi ise 59 yıl.
Önümüzdeki yıllarda petrol üretimine başlanması beklenen Uganda’nın bu sayede ekonomik gelişmesini artırması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gelen yaklaşık 135 işadamı Uganda ile ticari ilişkilerin artırılması için görüşmelerde bulundu.
TİKA’dan radyo TİKA bir çok Afrika ülkesine olduğu gibi Uganda’ya da yoğun yardımda bulunuyor. Bunlardan ilgi çekicilerinden biri de radyo istasyonu. Uganda Müslüman Yüksek Konseyi’ne hediye edilen radyo istasyonu Bilal FM 2013’te faaliyete başlamıs.
TİKA Başkanı Serdar Çam da Cumhurbaşkanı’nın Afrika gezi heyetindeydi. Temaslarda bulundu 3 günlük Afrika gezisinde.
TİKA ayrıca Uganda’ya tarım ekipmanları, 2 su kuyusu, 2 su deposu, ambulans, üniversiteye ofis ekipmanları, 54 dikiş makinesi, 120 top kumaş yardımında bulundu. Bunun yanında Uganda’ya doktor ve sağlık ekipmanı getirerek 5 bin kişinin tedavi edilmesi sağlandı.