Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2003 yılında 6 kişi ile başlattığı mikrokredi uygulamasından 200 binin üstünde dar gelirli kadın faydalanmış. Faizsiz verilen mikrokredi tutarı ise 1 milyar 200 bine yaklaşmış. Dar gelirli anaların çocuklarını okutmak için verdiği azimli ticaretini projenin hayata geçmesini sağlayan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül ile konuştuk...

2003 yılında Diyarbakır’da 6 kişi ile başlayan bir hikâye.

Bu hikâyenin başrolünde ise dar gelirli kadınlar var. O gün 6 kadına faizsiz olarak 500’er lira verilmiş ticaret yapıp aile bütçesine katkı sağlasın diye. Şu anda ise yıllık 1500 lira veriliyor.  

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da başlattığı uygulamada gelinen nokta ise 200 binin üstünde kadının bu projeden yararlanması. Kadınlara faizsiz verilen mikrokredi tutarı ise 1 milyar 200 bine yaklaşmış. Birçok ana çocuklarını okutmuş bu kredilerle yaptıkları işlerle.

Dar gelirli kadınların azimli ticaretini projenin hayata geçmesini sağlayan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül ile konuştuk...

YILLIK 1500 LİRA

Mikrokredinin faizsiz olarak dar gelirli kadınlara verildiğini belirten Akgül, “Burada amaç, hiçbir varlığı olmayan yoksul kişilere öncelik vererek, onların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına imkân verip, birer mikro girişimci olmalarını sağlamaktır. Birçok ana bu kredilerle yaptıkları işlerle çocuklarını okuttu. Başarı hikayeleri çok fazla. 2003 yılında yıllık 500 lira verdik kadınlarımıza. Şimdi ise bu yıllık 1500 liraya çıktı. Ancak her yıl yaptığı işin durumuna bağlı olarak 1000 liraya kadar artırılabiliyor. Ama en fazla bir kişiye 10 bin lira kredi verebiliyoruz. 1 yıllık kredi verip haftalık taksitlerle alıyoruz. Haftalık taksitlerle olmasının sebebi de devamlı bir şekilde kredi alanlarla dialog içinde olmak. Onlardan küçük küçük taksitler alarak yük de olmuyoruz. Bu uygulamayı biz şu anda 64 ilde 93 şubede yürütüyoruz. Bütün işlemlerimizi elektronik ortamda yapıyoruz. Hiçbir süreçte kağıt kullanmıyoruz. Eskiden tahsilat fişi veriyorduk. Şimdi onlar da kalktı. Krediden faiz almıyoruz. Mikrokredi tamamen güvene dayanıyor” diyor.

Haberin Devamı

200 bin kadın hayalini yaşadı

KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA  HAYATLARI DEĞİŞİYOR

İnsanların hayatlarının daha iyi bir noktaya gelmesine katkı sağladıklarını belirten Akgül, “Bu küçük dokunuşla hayatlarının çok farklı istikametlere yöneldiğini gördük onurlu kadınlarımızın. Bu da bizim için mutluluk kaynağı” vurgusu yaptı.

Mikrokredi uygulaması ile dar gelirli kadınların ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişliğini gördüklerini dile getiren Akgül “hibe şeklindeki yardımlar yerine insanların onurlandırılarak yoksulluktan çıkarılmasının çok değerli olduğunu gördüm. İnanılmaz bir şekilde mutlu oldum” diyor.

DİYARBAKIRLI KADINLAR AĞLATTI

Diyarbakır’da mikrokredi alan dar gelirli bir kadının kendisini ağlattığını belirten Akgül şunları söyledi:

“’Mikrokredi aldıktan sonra hayatında ne değişti?’ demiştim ona. Bakın ne yanıt verdi: ‘Çocuklarım okula giderken hiçbir zaman onlara harçlık veremiyordum. Ama şimdi çocuklarıma okula giderken harçlık veriyorum’. Bu benim için çok büyük gurur kaynağı oldu. Bu sözler beni eski günlerime, ilkokuldaki günlerime götürdü. Gerçekten bir çocuğunun harçlığının olması, gidip kantinden bir şey alması o kadar değerli oluyor ki. Bunu çocukluğumdan biliyorum. O kadının bu onurlu hali beni çok duygulandırmıştı. Bu sadece bir tanesi. Bunun gibi binlerce örnek olay var. Çocuklarının yetişip çok iyi eğitim almalarına yardımcı olmaları sayesinde evlatlarını hayata hazırlıyorlar.”

Haberin Devamı

GERİ DÖNÜŞ ORANI YÜZDE 100

Mikrokredi projesine 2003 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’da 6 kişiye her yıl için 500 lira vererek başladıklarını belirten Akgül, “Dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da hukuki düzenlemeler yapmıştı. Bugün itibariyle Türkiye’de 200 binden fazla dar gelirli kadına 1 milyar 150 milyondan fazla mikrokredi verdik. Buradaki esas güzellik teminat, kefalet, icra, mahkeme olmadan geri dönüş oranı yüzde 100. Dolayısıyla bu insanların ne kadar onurlu ne kadar dürüst ve güzel insanlar olduğunu da burdan görüyoruz. Burada önemli olan husus insanlarımıza doğru zamanda doğru fırsatları sağlamak. Hiç kimseye yük olmadan kendi ayakları üzerinde duruyorlar. Kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunuyorlar. Yoksulluk sınırının üzerine geçtiklerini de gördük” diyor.

200 bin kadın hayalini yaşadı

KADINLAR NE SATIYOR?

Akgül Türkiye genelindeki mikro girişimci kadınların en çok tercih ettiği ilk 10 işi de şöyle anlattı:

“Kadınlarımız el emeklerine önem veriyor. El işi yapımı, iğne oyası yapımı, terzi, bakkal işletmeciliği, kozmetik ürünlerin satışı, kuaför, yazma işi, temizlik malzemeleri satışı, kıyafet ticareti, ev yemekleri yapımı. En çok tercih edilen yüzde 35 ile el işi yapımı.”

DİYARBAKIR’DA BAŞARI HİKAYELERİ

İlk başlangıç noktası olan Diyarbakır’daki kadınların başarı hikayelerinin çok fazla olduğunu belirten Akgül şunları söyledi:

“Diyarbakır’da 16 bin 976 mikrogirişimci kadınımız kredi aldı. Şu anda aktif olan girişimci sayımız ise 3 bin 687. Diyarbakır’da 108 milyon 223 bin 423 lira mikrokredi verilmiş. Kredi kullanan aktif mikrogirişimci sayımız ise 3 bin 168 kişi. Bu kredilerle hayvancılık, dikiş, nakış, tamircilik, terzilik, ticaret ve tarım yapanlar var. Örneğin Diyarbakır’da aylık 100 liradan 1600 lira gelire ulaşan Bedriye Ceylan girişimcimiz var. Bedriye Hanım hayalleri olan bir lokantaya ortak olmuş. Birsel Elverdi ise temizlik malzemeleri satarak ve el işi yaparak aylık 50 lira gelirden aylık 2 bin 500 lira gelire yükselmiş. Gülistan Bozkurt ise hayali olan marketi açmış. Gelirini ise aylık 100 liradan 3 bin liraya çıkarmış. O kadar çok başarı öykümüz var ki anlat anlat bitmez.”