Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Şampiyonlar, milyonluk kolejlerden değil, devlet liselerinden.
Sınav maratonunun en önemli ayağı olan üniversite ve bölüm tercihleri, 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.
Başarı ortalamaları, onca dershane dopingine rağmen yine yerlerde süründü. 3.5 milyon aday ile başvuru rekorunun kırıldığı YKS’de, en düşük ortalama hemen her yıl olduğu gibi yine Fen Bilimleri’nde gerçekleşti.
TYT Türkçe’de 40 soru soruda 20,021 ortalama gerçekleşirken bu oran Sosyal Bilimler’de 20’de 8,688; Temel Matematik‘te 40’ta 8,218; Fen Bilimleri’nde ise 20’de 3,546 şeklinde oldu.
Sayısal’da iki birinci
Hatırlanacağı gibi hiçbir seçiciliği olmayan Liselere Giriş Sınavı LGS’de 562 şampiyon çıkmıştı. YKS’de ise sadece bir alanda iki birinci çıktı.
Şampiyonların neredeyse tamamının, yıllık öğrenim ücretleri yüz binlerce lira olan kolejlerden değil de devlet okullarından çıkması, pek çok velinin “Onca parayı boşuna mı ödüyoruz?” değerlendirmesi yapmasına neden oldu.
Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT’de) Niğde Bor Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesi’nden Harun Durak şampiyon olurken, Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) Sayısal’da Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nden Mustafa Özcan ve Konya Özel Profesyonel Eğitim Fen Lisesi/neden Namık Emre Acar birinciliği paylaştı.
Diğer şampiyonlar ise şöyle:
Eşit ağırlık: Emre Ekici (Süleyman Demirel Fen Lisesi-Afyonkarahisar)
Sözel: Ahmet Berk Takır (Kabataş Erkek Lisesi- İstanbul)
Yabancı Dil Almanca: Volkan Emre Eke (Atatürk Lisesi-İzmir)
Arapça: Hüseyin Furkan Erdem (Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi-Konya)
Fransızca: Emirhan Kılıç (Galatasaray Lisesi-İstanbul)
İngilizce: Metin Furkan Amarat (Özel Buca Doğa Fen ve Teknoloji Lisesi-İzmir)
Rusça: Bengisu Akbaba (Özel Takev Anadolu Lisesi-İzmir)
Kaç kişi sıfır çekti?
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan 2 milyon 995 bin 638’inin sınava katıldığını bildirdi. Yani yarım milyondan fazla aday başvurduğu halde sınava girmedi.
Niye başvurdular, sınava neden girmediler, çok önemli ayrıntılar söz konusu ama o apayrı bir yazı konusu.
Sıfır çekenlere yönelik direkt ve net bir bilgi verilmese de ayrıntılara bakıldığında, orada da yine çok büyük rakamlardan söz ediliyor!
2023-YKS’nin en yüksek katılımlı sınav olduğunu belirten ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, “TYT’ye başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan 2 milyon 995 bin 638’i sınava katıldı, 531 bin 805 aday sınava girmedi. Yine aynı şekilde AYT’ye başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534’ü sınava katıldı, 592 bin 635 aday sınava girmedi. YDT’ye başvuran 338 bin 9 adaydan da 173 bin 3 aday sınava katıldı, 165 bin 6 aday sınava katılmadı” dedi.
Asıl önemli olan bundan sonrası, yani tercihler, kayıtlar ve mezuniyet sonrası?
Amaç hâsıl oldu mu?
Sınavlar yüzünden çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayamıyor, veliler de aile bütçesinde en büyük kalemi çocuklarının eğitimine ve özellikle de sınavlara harcıyor.
LGS’den KPSS’ye milyonlarca adayın katıldığı 2023 sınav maratonunda, geriye dönüp baktığımızda, “Hayal kırıklıkları, boşa giden emek ve harcanan paraların ötesinde geriye ne kaldı?” mı diyorsunuz, yoksa “Emeğimizin ve yaptığımız harcamaların karşılığını fazlasıyla aldık” noktasında mısınız?..
Sınavın kazananı kim ya da kimler?
İlk bir milyona girmeyenler mutsuz da ilk 100 bine girenler mutlu mu?
LGS ve YKS milyonlarca çocuğumuza gelecek için umut mu verdi, yoksa enkaza mı çevirdi?
Yarına dünden daha iyimser mi bakıyorlar, yoksa umutları köreldi mi?
En önemlisi de adil bir sınavın gerçekleştiğine inanıyor ve sonuçları kabulleniyorlar mı?..
Özetin özeti: Sınavlardan aldığınız sonuç ne olursa olsun, asla umudunuzu yitirmeyin. Her birinizin başarılı olabileceği bir alan mutlaka var. Önemli olan onu bulup geliştirmektir!..