Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Üniversitelerin dünya sıralamasındaki yerleri ile ülkelerin kalkınmışlığı arasında derin bir korelasyon olduğunu bir önceki yazımda uzun uzadıya dile getirmiştim. Bizimkisi bir gözlem ve öngörüydü; görünen o ki istatistikler de bu tespitimizi doğruluyor!..

Üniversiteler toplumun lokomotifidir. Onlar ne kadar güçlüyse, ekonomi de, sosyal devlet de, hukuk da, insan hakları ve özellikle eğitim de o kadar güçlüdür!..

İstisnai örnekler olamaz mı? Elbette olur ama öylelerinin başarısı da sürdürülebilir olmaz!..

Haberin Devamı

Amerika efsanesi çöküyor mu?

Okurlarımızdan Cem Özel de bu konuya kafa yoran isimlerden biri. Hiç üşenmemiş, son 10 yılın verilerini derlemiş, analiz etmiş ve çıkarımlarda bulunmuş. Bu ilginç paylaşımını gelin hep birlikte okuyalım:

“10 bin yılın icadı ve dünyanın en iyi üniversiteleri?” başlıklı yazınızı büyük bir keyifle okudum.

Dünyadaki Üniversitelerin Başarı Grafiği ile ilgili aşağıdaki bilgileri sizinle paylaşmak isterim.

Dünyanın en önemli sıralamalarından Times Higher Education (THE) verileri 2011’den 2021’e kadar analiz ettiğimizde aşağıdaki sonuçları çıkarabiliriz:

- 2011’de ilk 100’e giren Amerikan üniversiteleri 53 iken, bu sayı 2021’de 37’ye düşmüş.

- Asya’daki özellikle Uzakdoğu’daki ülkelerin ilk 100’e giren üniversite sayısı 2011’de 10 iken, 2021’de 16’ya yükselmiş.

- Avrupa’nın da yükselişte olduğunu görüyoruz. 2011’deki üniversite sayısı 28 iken 2021’deki sayı 36’ya yükselmiş.

- Avustralya ise 2011’den 2021’e 5’ten 6’ya yükseltmiş üniversite sayısını.

Bu tabloda görülmeyen ancak derinlemesine baktığımızda gördüğümüz kısımda da ilginç bilgilerle karşılaşıyoruz:

- Son 5 yıldır birinciliği kimseye kaptırmayan bir Oxford Üniversitesi gerçeği var. Bütün bu 11 yıl aralığına baktığımızda ise bir kere birinci olan Harvard, Oxford’un yanına dahi yaklaşamıyor.

- Oxford, son 11 yıldaki beş adet birinciliğini California Institute of Technology ile paylaşıyor.

- İlk 3’e en çok giren üniversitelere baktığımızda da Oxford ve California Institute of Technology’yi görüyoruz. 9’ar kez ilk 10’a girmişler. Stanford ise hiç birinciliği tatmamış olmakla birlikte, 7 kez ilk 3’e girmekle büyük bir başarı elde etmiş.

Haberin Devamı

- MIT’nin ise çok istikrarlı bir başarı grafiği çizdiğini görüyoruz. Son 11 yılın 7’sinde beşinci olmuş.

- Küçük bir ülke olan Hollanda’da bugün itibariyle 54 üniversite var ve 2013 yılından itibaren bu 100’lük listeye ortalama 7 üniversite sokmayı başarmış.

- Buzdağının görünmeyen kısmında, Kıta Avrupa’sında yükselen bir yıldızı görüyoruz. Halk arasında espri konusu olan “İsviçreli Bilim İnsanları” nüktesinin aslında gerçeği nasıl da yansıttığını, “ETH Zurich”in başarısına bakarak söyleyebiliriz. ETH Zurich, 11 yıl boyunca ilk 15’te yer almış, bu yıllardan üçünü ise ilk 10’da geçirmiş.

- Çin’in Tsinghua Üniversitesi 2012 yılındaki listede 71. olmuşken, her yıl başarısını artırarak 2021 yılında 20. sıraya kadar yükselmiş. Çin’in ticari başarısının ardında bilime verdiği önemi de buradan rahatlıkla görebiliyoruz.

- Peki, dünyanın önemli bir gücü olan Almanya’da durum nasıl? Listeye baktığımızda Almanya’nın en başarılı üniversitesi LMU Munich olarak görülüyor. Onlar da 2011 yılında 61. sıradan listeye girmişken, 2021’de 32. sıraya yükselmiş.

Haberin Devamı

- Bu sıralamada dünyanın en önemli güçlerinden biri olan Rusya’nın olmaması da düşündürücü!

Özetin özeti: Bana üniversitelerinizin dünya sıralamasını söyleyin, size geleceğinizi anlatayım!..