Amerikalı aşçıların birleştiği ortak görüş, bu mutfağın her zaman değişime açık olduğu. Dünya mutfaklarından esintiler taşıyan yemekler de bu görüşü doğruluyor
      Niyetim arkadaşıma sürpriz yapmaktı. Onu özlediği tatlarla karşılaştırmak istiyordum. Amerikan Konsolosluğu’ndan aldığım tavsiye ile Ceylan Intercontinental Oteli’nin birinci katındaki Californian Braserrie’ye gittik. Burası klasik 5 yıldızlı otel özeni ile düzenlenmiş çok geniş bir salon. Otel restoranlarının o mesafeli, steril hali buraya da hakim. Servis tabakları, peçeteler, sandalyeler, bardaklar her şey, her şey o kadar düzgün ki masaya oturduğumuzda salonun o sonsuz simetrisini bozacağımızdan endişe ettim. Californian Braserrie açıldığı dönemde Amerika’dan gelen aşçı bizim Mengenli Recep Özkaya Usta ile 2 hafta çalışmış. Recep Usta’ya bire bir
yemek tarifi yerine Amerikan mutfağı sistemini anlatmayı tercih etmiş. İyi ki de öyle yapmış. Recep Usta’nın Mengenli maharetiyle yarattığı "Amerikan Style" buraya gelen bütün Amerikalılardan kabul görüyor. Zaten Amerikalı aşçıların birleştiği ortak görüş, bu mutfağın değişime açık olduğu yolunda. Dünya mutfaklarından esintiler taşıyan yemekler de bu görüşü doğruluyor. Ama bence Amerikalılar yemeğin sunumundan asla ödün vermiyorlar. Çünkü hemen her yemek hamburger gibi kat kat hazırlanıyor. Californian Brasserie’nin çok zengin bir açık büfesi var. Orada Amerikan tarzı yemek niyetiyle bulunduğumuz için açık büfenin bir kısmında haydariden kısıra Türk mutfağının orijinal tatlarıyla karşılaşmak beni şaşırttıysa da arkadaşım hiç oralı olmadı. Çünkü o bir Amerikalıydı ve yemekte sınır tanımıyordu, bayıla bayıla yedi bizim Türk mezelerini.
     Â
Porsiyonlar çok büyük      Biz fırında kuzu pirzola ve kalkan fileto istedik. Kalkan balığını hiç bu şekilde yememiştim. En altta taze baharatlı patates püresi, üzerinde ızgara edilmiş kalkan fileto, üzerinde yağda kızarmış iki kat tortella ekmeği ve ekmeklerin de üzerinde bizim şakşuka vardı.
      Tam altı katlı bu yemek her katında ayrı bir lezzet barındırıyordu ve bana göre fazla karmaşık ve ağır bir yemekti. Arkadaşım tadına bakınca tıpkı Washington D.C’nin meşhur
balık pazarında yediği kalkanburgere benzediğini söyledi.
      İçim rahatladı, Mengenli Recep Usta yapmıştı yapacağını ve Amerikan balık pazarını Taksim’e taşımıştı işte. Fırında kuzu pirzola ise gratine edilmiş bol sebzeli servisiyle Amerikalıların hamburger dışında da bir mutfakları olduğunu hatırlattı bana.
      Kuzu eti çok iyi pişmişti ve ne yalan söyleyeyim, gözüm o tabakta kaldı.
      Fırında kalkan filetoyla verdiğim mücadeleyi farkeden Recep Usta bana, "Thin Crust" denilen çok ince hamurlu sebzeli pizzayı önerdi.
      Bu pizza harikaydı ve çok seçenekli Amerikan mutfağının ne işe yaradığını ispatlıyordu.
      Fırında kalkan balığı
      Balığı tavada 2 dakika kızarttıktan sonra taze kekik, sarmısak, pırasa, kuru soğan, fesleğen ve biberiye karışımıyla birlikte fırında 10 dakika pişirin. Diğer yandan patates püresine kekik, safran tozu, pul biber ve maydanoz katıp karıştırın. Marketlerde satılan tortilla ekmeğini yağda kızartıp üzerine domates soslu patlıcan kızartması koyun. Sonra sırayla patates püresi, kalkan balığı ve ekmeği üst üste koyup servis edin.
     Â
Ne, ne kadar?      Akşam yemeği büfesi 16 milyon 500 bin lira
      Deniz mahsulleri çorbası 4 milyon 550 bin lira
      Sezar salatası 4 milyon 750 bin lira
      Kaliforniya Klüp sandöviç 6 milyon 750 bin lira
      Tavuk salatası 6 milyon 750 bin lira
      Kaliforniya megaburger 6 milyon 900 bin lira
      Pizza 5 milyon 500 bin lira
      Güveçte baharatlı fasulye 5 milyon 750 bin lira
      Kalkanbalığı fileto 9 milyon 250 bin lira
      Karayip usulü tavuk 7 milyon 500 bin lira
      Fırında kuzu pirzola 8 milyon 750 bin lira
      Dilim pasta 4 milyon 500 bin lira
     Â
ADRESLERÂ Â Â Â Â Â Sunset Grill & Bar Tel:0 212 2870357
      Füme domuz pirzola, yanında elma sos ve patates ile, ızgara dana, yanında fesleğenli püre ve kırmızı şarap ile Izgara dana madalyonları, yanında porçini mantar ve gevrek kereviz ile Susamlı tuna, yanında beyaz çin laharası ve arpacık soğanı ile, Fiyat ortalama 7 milyon - 10 milyon lira
      T.G.İ.Friday’s Tel: (0212) 257 85 56
      Buffaleo Wings: 5 milyon 650 bin lira
      Chicken Salad: 5 milyon 400 bin llira
      Qbanas Tel: (0212) 287 12 77
      Ceviche: 3 milyon 500 bin lira
      Churrasco: 15 milyon lira
      Don Carios: 7 milyon 500 bin lira
      New Yorker Tel: (0212) 263 60 80
      Grilled New York: 7 milyon 500 bin lira
      Sirloin Steak: 7 milyon 500 bin lira
      Grilled T - Bone Steak: 7 milyon 500 bin lira
      Gk Ranch Tel: (0212) 669 67 61
      New York Steak: 7 milyon 500 bin lira
      T - Bone Steak: 7 milyon 500 bin lira
      Paper Steak: 7 milyon 500 bin lira
      Food Court Tel: (0216) 456 08 58
      California şişleri: 4 milyon 400 bin lira
      T - Bone Steak: 6 miilyon 850 bin lira
      Fillet Steak: 5 milyon 100 bin lira
      Porter Hause Steak: 7 milyon 700 bin lira
      Tascas Steak House Tel:(0216) 416 76 06
      Sorli Steak: 3 milyon 950 bin lira
      Kiwiski: 3 milyon 250 bin lira
      Piliç Karizyen: 3 milyon 250 bin lira