08.06.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
Uluslararası Reklamcılık Derneği’nin (IAA) bu yıl altıncısını düzenlediği Üniversitelerarası Reklam Yarışması sonuçlandı. "Çocuklarımızı dövmeyelim" konulu reklam yarışmasının finaline Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden iki, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden üç, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden bir ve Bilkent Üniversitesi’nden iki olmak üzere toplam sekiz takım kaldı. "Çocuğunu sevmeyen el kaldırsın" temalı reklam projesi ile yarışmayı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Ajans Etc. kazandı. İkincilik ödülünü İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Ajans IF "Her çocuk büyüklerinden izler taşır" konulu reklam projesiyle, üçüncülük ödülünü ise Eşkişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Ajans Voltran ‘Dövme, dövünme’ başlıklı projesiyle kazandı.
‘Özgüven için sevgi şart’
Ödül töreni sırasında sadece bedenlerini kullanarak müzik yapan Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinin performans gösterileri de ilgi topladı. Yarışma sonucunda birinci seçilen Ajans Etc.’nin hazırladığı kampanya eylül ayında televizyon kanallarında ve yazılı basında yayımlanacak. Birinci seçilen takım ayrıca ekim ayında Slovenya’da düzenlenecek olan ‘Golden Drum Reklam Yarışması’nı izlemeye gidecek.
IAA Türkiye Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, yarışmanın amacının, Türkiye’nin toplumsal sorunlarının aşılmasında esas olan toplum bilincini yaratmak ve bu yolda en güçlü iletişim aracı olan reklamdan yararlanmak olduğunu dile getirdi. Yalçındağ çocukların maruz kaldığı şiddet hakkında da "Türkiye’de 0 - 18 yaş arası çocuk sayısı 28 milyon. Çocukların yüzde 72’si anne veya baba dayağı yiyor, yüzde 22’si ise öğretmen dayağı yiyor. Bir ülke düşünün ki nüfusunun yüzde 40’ı çocuk olan, pırıl pırıl genç bir nesil. Ancak dayak yaşamlarının bir parçası" şeklinde konuştu. Yalçındağ, çocukların, daha özgüvenli, sağlıklı ve başarılı bireyler olabilmeleri için gerekli sevgi ve saygının gösterilmesinin şart olduğunu da sözlerine ekledi.
Sosyal boyut ön planda
IAA tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen yarışmaya bugüne kadar Türkiye çapında birçok üniversiteden toplam 231 takım katıldı. Konuların ülke gündeminden, özellikle de sosyal olay ve sorunlardan seçilmesi ise geleceğin reklamcılarının, reklamın sosyal boyutunu kavramalarını sağlıyor.