Subay ve futbolcuYeşilçam’ın büyük starlarından, bugünün politikacısı Ediz Hun iki filmiyle ekrandaALİN TAŞÇIYAN Ediz Hun kısa ama yoğun kariyeriyle Yeşilçam’ın unutulmaz starlarından biri. Bugün onun, Nejat Saydam’ın yönettiği "Asi Kalpler" ve Orhan Aksoy’un yönettiği "Kadın Asla Unutmaz" adlı filmlerini izleyeceğiz.
1963 yılında Ses dergisinin yarışmasında birinci olarak sinemaya başlayan Hun "temiz yüz"üyle salon filmlerinin aranan aktörü oldu. Salon filmlerinin yıldızı unvanını Göksel Arsoy’dan devraldı. 1975 yılına dek aralıksız film çeviren Hun, sinemayı doruktayken bıraktı.
Sinemadan siyasete Norveç’e gidip çevre mühendisliği öğrenimi gördü. 80’lerin sonuna dek ticaretle uğraştı. ANAP’a üye olup siyasete atılan Hun, milletvekilli seçildi. Bir dönem Çevre Bakanlığı da yaptı.
Son birkaç yılda genç sinemacılara destek vermeyi, sinema öğrencilerinin kısa filmlerinde oynamaya başladı. Kızı da baba mesleğini seçti ama kamera arkasında kalmayı tercih ederek...
"Asi Kalpleröde Ediz Hun’u, birkaç başka filmindeki gibi deniz subayı rolünde izleyeceğiz. Hayranları beyaz üniformalı Ediz Hun nostaljisini doya doya yaşayabilir. "Kadın Asla Unutmazöda ise uçarı futbolcu rolüyle Hülya Koçyiğit’in kalbini kıracak, tabii istemeden.
SHOW TV / 10.45, 16.00
Umutsuzların Amerika’sıAmerikan bağımsızlarından John Sayles’in "Umut Şehri" idealizm ve iktidarı ele alıyorJohn Sayles, Hollywood’un alternatifi Amerikan bağımsız sinemacılarının pirlerinden biri. Senaryo yazarak kazandığı parayla, çok küçük bütçeli ama hepsi birbirinden sağlam filmler yönetir. 1991 yapımı, hepsi birbirinden iyi performanslar veren kalabalık oyuncu kadrosuyla "Umut Şehri" bunlardan biri.
Hak güçlüden yana!Roger Ebert, dört yıldız verdiği film için "Umut Şehri, güçlü ve öfke dolu bir film. Umutsuzluğunun yansımalarına her gün baş sayfalarda rastlamamak mümkün değil. Zor bir soru soruyor: Sadece hak ondan yana olduğu için iyi bir insan yoz bir sistem içinde baskın çıkabilir mi? Kısa vadede yanıtı, iktidarın haktan güçlü olduğudur. Uzun vadede de, tabii, umudu canlı tutmak gerek" diyor.
Time Out ise Sayles’in senaryosunu ve mizansenini överek filmin "... ekonomik çöküntünün eşiğindeki herhangi bir toplumun yaşamını tanımladığını" yazıyor.
OLAY TV / 22.00
DÜNYA SİNEMALARINDAN Babasının Paris’te yaşadığını sanan çocuk, aynı kentte bulunduğunu, ikinci evliliğini yaptığını, yeniden çocuk sahibi olduğunu öğrenince şok geçirir. Bu duygusal İzlanda filmi "Beni Sayma"nın yönetmeni Ari Kristinsson.
CNBC-e / 21.00