The Othersİzvestiya: Moskova PKK'yı destekledi

İzvestiya: Moskova PKK'yı destekledi

16.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzvestiya: Moskova PKK'yı destekledi

İzvestiya: Moskova PKKyı destekledi


Cenk BAŞLAMIŞ - MOSKOVA


Rusya'nın en saygın gazetelerinden İzvestiya, Sovyetler Birliği döneminde Moskova'nın bölgedeki en önemli rakibi olarak gördüğü Türkiye'ye karşı PKK'yı desteklediğini yazdı. PKK lideri Abdullah Öcalan'ı da diktatör Jozef Stalin'e benzeten gazete, eski Sovyet cumhuriyetlerindeki örgüt üyelerinin de uyuşturucu kaçakçılığı yapmaya başladığını kamuoyuna ilk kez duyurdu.
Öcalan'ın idam cezasına çarptırılmasıyla sonuçlanan olaylar zincirini ayrıntılı bir şekilde aktaran İzvestiya, örgütle Suriye arasındaki ilişkiye de geniş yer ayırdı. İzvestiya, Öcalan'ın PKK içinde kendisine rakip olabilecek kişileri yok ettiğini, iktidarını korumak için başvurduğu bu yöntemin, Sovyet diktatörü Stalin'in muhaliflerini ortadan kaldırmasına benzediğini yazdı. Gazete, Sovyetler Birliği'nin desteklediği yabancı örgütler arasında PKK'nın "özel bir yeri bulunduğunu" belirterek, "Türkiye'yi bölgedeki en önemli rakibi gören Moskova, Ankara'ya zarar verebilecek herşeye sıcak bakıyordu" dedi.
İzvestiya, PKK üyelerinin Avrupa'dan sonra eski Sovyet cumhuriyetlerinde de uyuşturucu kaçakçılığı yapmaya başladığını kamuoyuna ilk kez duyurdu. Gazete, bir süre önce Rusya'nın Astrahan kentinde 220 kilo eroinle yakalanan Türk pasaportlu kişinin PKK üyesi olduğunun belirlendiğini açıkladı. İzvestiya, "Kürtler'in sorunları bulunduğu doğru, ancak PKK'nın yaşlıları, kadınları ve çocukları öldürmesini hiçbir şey haklı gösteremez" diye yazdı.