The OthersGenç kartallardan laiklik andı

Genç kartallardan laiklik andı

01.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Genç kartallardan laiklik andı

Genç kartallardan laiklik andı

Hava Harp Okulu'ndan mezun olan 206 teğmenin diploma töreni Devleti buluşturdu. Genç kartalların laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni canları pahasına koruyacaklarına dair ant içmesi törendeki herkesi duygulandırdı

HAVA Harp Okulu'ndan 43. dönemde mezun olan 12'si kız, 7'si yabancı ülkeden toplam 206 teğmenin diploma töreni devletin zirvesini buluşturdu. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın da katıldığı törende, genç kartallar, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni ne pahasına olursa olsun koruyacaklarına dair ant içti.
Yeşilyurt'taki Hava Harp Okulu'ndaki tören, Demirel'in gelişiyle başladı. Cumhurbaşkanı, töreni izlemeye gelen asker yakınları tarafından uzun süre çoşkuyla alkışlandı.
Demirel, öğrenci alayının yerini almasından sonra "Bayramınız kutlu olsun" diye askerleri kutladı. Törende biri ABD Hava Harp Okulu'ndan mezun olan 12'si kız 199, Türkmenistan ve Kırgızistanlı 7 teğmen diplomalarını aldı. Okulu birincilikle bitiren Bülent Kıskaç'a Demirel, ikinci olan Tarık Aydın'a Kalemli, üçüncü olan Oğuzhan Zafer'e de diplomasını Yılmaz verdi.
Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Faruk Cömert, genç teğmenlere "Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin en yürekli savunucuları olarak vatanın bütünlüğü ve Türk milletinin bölünmezliği uğruna gözünüzü kırpmadan canınızı seve seve feda edeceksiniz. Atatürkçü düşünce ana felsefeniz, onun ilkeleri ise yolunuzu aydınlan sönmeyen meşaleniz olacaktır. Başaramayacağınız hiçbir görev olmayacaktır. Yeterki dürüst, çalışkan, vatansever ve Atatürkçü kişiliğinizden ödün vermeyiniz" diye konuştu.
Bu dönem 12 kız subayın da Türk Hava Kuvvetleri'ne katılacağını hatırlatan Cömert, "Onların da erkek arkadaşlarıyla birlikte, omuz omuza Türk kadınına yaraşır, Ata'sına ve yüce milletine yakışır şekilde, Türk semalarında ve Türk silahlı Kuvvetleri saflarında başarılı şekilde hizmet vereceklerine gönülden inanıyorum" dedi.

Teğmenler adına konuşan Ersan Varyemez de, "Ecdat kanıyla sulanmış kefensiz şehitlerin yattığı bu toprakları ve en büyük komutan Atatürk'ün bizlere bıraktığı emaneti kanımızın son damlasına kadar koruyacağız" dedi.
Genç teğmenler hep birlikte yemin ederek şöyle dediler:
"And içeriz ki, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin, bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, Yüce Türk Ulusu'nun manis ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak, kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız, şerefimizle doğduk şerefimizle yaşayacak ve şerefimizle öleceğiz".
Sancak devir - teslim töreni ve tören geçişi sırasında uçaklar okul üstünden geçerek gösteri uçuşu yaptı. Demirel, tören geçişini ayakta izledi.
Törene Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe de katıldı.
Tören sonrası siyasi liderler ve komutanlar birlikte yemek yedi.