23.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dilara Koçak
Annem çalışan bir kadın olduğu için birlikte çok fazla yemek yapamadık. Ama ben lise yıllarındayken annem emekli olmuştu ve mutfakta ona yardım etmek en büyük keyifti benim için. Özellikle masabaşı yapılan işlerde yaprak sarmak, kurabiyelere şekil vermek, bezelyeleri temizlemek gibi. Bir yandan iş yapıp bir yandan sohbet etmek çok zevk verirdi. Geçenlerde çocuklar ve mutfakla ilgili bir makale okudum ve bu yüzden sizinle paylaşmak istedim.
Yemek pişirmek çocuğunuzla iletişim için fırsattır. Aynı zamanda çocuklarınızın matematik ve dil eğitimlerini geliştirebilir. Kendi başlarına birşeyler yapabilmek ise özgüvenlerinin artmasında faydalı olacağından sağlıklı yeme alışkanlıklarını geliştirmede de yardımcı olabilir. Üstelik biraz esnek ve sabırlı davrandığınız takdirde birlikte zaman geçirmek sizi eğlendirecektir.Duyu gelişimi için önemli
Yemek pişirmek çocuk için çok temel beceriler sağlar. Yumurtaları saymak, suyu bardaklara boşaltarak saymak kolay ama çocuğunuzun zeka gelişimine katkıda bulunacak kolay becerilerdir. Birlikte yemek pişirmeniz ayrıca çocuğunuza bilmediği kelimeleri duymada ve öğrenmede de yardımcı olur.
Özgüvenlerini sağlamada önemli bir adım atmalarına yardımcıdır. Birlikte yaptığınız bir kurabiyeye veya salataya çocuğunuzun ismini vererek servis yapmanız ve onları bu becerilerinden dolayı takdir etmek özgüvenlerini geliştirmede önemli rol alır.
Tüm bunları yaparken biraz beslenme bilginizi artırıp buna yaratıcılık ekleyerek meyve ve sebzelerin sağlığı konusunda küçük mesajları çocuğunuza tekrar ettirmeniz hafızasına yerleşmesi açısından da önemlidir.
Del Mare, Anadolu yakasında balık yemek istediğimde tercih ettiğim mekanlardan biri. Bu tercihimde lezzetin yanı sıra tekne servisinin olması da önemli etkenlerden. Balık tüketiminin sağlık için çok önemli olduğunu her zaman dile getiriyorum. Ben de haftada en az iki kez balık yemeye özen gösteririm. Del Mare, zengin balık mönüsünün yanı sıra Akdeniz ve Ege ağırlıklı çok sayıda soğuk ve sıcak meze sunuyor. Mutfak şefi Orhan Demirer, Yunan tarzı börek ve deniz mahsulü ağırlıklı spagettilerin hamurunu elde hazırlıyor. Del Mare’ye gittiğinizde deniz börülcesini deneyin ancak sadece mevsiminde servis edildiği için her zaman bulamayabilirsiniz.
Diyettekilere örnek mönü
Çocukların sebze meyve tüketimi çok düşük
Her gün 2 - 3 porsiyon meyve ve 2 - 3 porsiyon sebze tüketen çocuk oranı çok düşük. Haftanın yedi günü en az 2 bardak süt veya yoğurt tüketen çocuk sayısı az. Bu sebeple tabaklarda renk olması meyve ve sebzeye özendirme çalışmaları önemli. Çocukların öğünleri düzenli olmalı çünkü öğün atlayan çocuk daha yağlı ve şekerli atıştırmalara yöneliyor bu da bir sonraki ana öğünde dengesiz seçimlere sebep olabiliyor. Anne ve babalar unutmamalı ki çocuklar izleyerek öğreniyor. Hiç meyve sebze yemeyen bir annenin çocuğuna yaptığı ısrar tamamen boş. Beslenmeyi öğretmek ve özellikle sebze meyveyi özendirmek okul başarısı için çok önemli.