The OthersBeykoz Kasrı’na yeni fidan

Beykoz Kasrı’na yeni fidan

16.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beykoz Kasrı’na yeni fidan

Beykoz Kasrı’na yeni fidan


Kurtlanmış, hastalıklı ağaçlar kesildi, bahçe düzenlendi


       Tarihi Beykoz Kasrı bahçesinde TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından kesilen yirmi dört ağacın yerine yeni fidanlar dikildi. Dikim törenine çevreye verdiği önem nedeniyle sadece Milliyet 2000 davet edildi. İlk fidanı kesilen ağacın yerine diken Milli Saraylar Daire Başkanı Polat Akbulut, elli yıldır ağaçlara bakım yapılmadığını öne sürdü.

Bilim Kurulu tespit etti

       Mısır Hidivi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından 1854 yılında yaptırılan Beykoz Kasrı geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı’nca TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredilmişti. O tarihten itibaren de Beykoz Kasrı’nın restorasyonu ve bahçenin peyzaj düzenlemesi için hummalı bir çalışma başlatıldı. Kasrın bahçesinde bulunan 37 değişik türdeki ağacın çürüdüğü ve çevresindeki diğer ağaçlara zarar verdiği TBMM Bilim ve Değerlendirme Kurulu tarafından tespit edildi. Prof. Dr. Metin Sözen, Prof. Dr. Mete Ünügür’ün de içinde bulunduğu kurul hazırladıkları raporda 34 ağacın kesilmesini istedi, bu ağaçların 24’ü kesildi.

Sağlıklı ağaçları korumalı

       Kesilen ağaçların yerine ilk fidanı küreği eline alarak bizzat kendisi yapan Akbulut şunları söyledi: “Amacımız saray, kasır gibi tarihi mekanlarda hayatı devam ettirmek. Kesilen ağaçların yerine yenilerini ekerek doğal dokuyu binalarla birlikte yaşatmak istiyoruz. Eğer biz hastalıklı ağaçları tespit edip kesmeseydik bu ağaçlar zamanla çevresindeki sağlıklı ağaçları da kurutacaklardı.