The OthersBaşbakan’dan seçim resti: Seçimse seçim

Başbakan’dan seçim resti: Seçimse seçim

28.12.2016 - 11:49 | Son Güncellenme:

Özelleştirme Yasa Önerisi UBP-DP koalisyon iktidarında kriz çıkardı. Başbakan Yardımcısı Denktaş, "Bu yasa geçerse ekonomik olarak duvara tostlarız" dedi. Başbakan Özgürgün de rest çekti ve "yasa çıkacak" diyerek, erken seçimi işaret etti. Ankara ise rahatsız.

Başbakan’dan seçim resti: Seçimse seçim

Başbakan’dan seçim resti: Seçimse seçim

MİLLİYET LEFKOŞA
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, kamuya aktarılan KTHY ve ETİ çalışanlarının haklarını düzenleyen “Özelleştirme Yasa Önerisi” kriz çıkardı. Yasa önerisine hükümetin küçük ortağı Demokrat Parti (DP) karşı çıktı. DP, oylama sırasında genel kurulu terk etti. DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, "Önerinin bu şekliyle mali protokol, mali disipline uygun olmadığını, ekonomik olarak duvara tostlayacaklarını" söyledi. Başbakan Hüseyin Özgürgün ise Denktaş'a, "Eğer hükümet tıkandıysa seçimse seçim, kararımızdan dönmeyiz" diye rest çekti.

Haberin Devamı

'Katkı alamayız' uyarısı

Meclis'te tartışmalara neden olan yasayla ilgili ilk konuşmayı Denktaş yaptı. Mağduriyetlerin bulunduğunu ancak yasanın bu şekilde geçirilmesi halinde 2017’de bir tek istihdam yapılamayacağını dile getiren Denktaş, mali protokolün delinmiş olacağını dolayısıyla katkı da alınamayacağını söyledi. “Faktöring, Meslek Yasası gibi bazı yasaların geçirilmesi gerekir ki gerisini halledelim. Benim önerim geri komiteye çekilmesidir” diyen Denktaş, mali açıdan uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

'CTP üzerinden siyaset'

Ana muhalefet CTP Milletvekili Tufan Erhürman da, "görüşülen yasa önerisi bizim yasa önerimiz değil" diye konuştu. “Kimsenin CTP üzerinden siyaset yapmasına izin verecek değiliz” diyen Erhürman, neden bu yasayla ilgili ciddi bir çalışma yapılmadığını sordu. Başbakan Hüseyin Özgürgün de söz alarak, “Böyle bir yasa dolayısıyla hükümet krizine neden olmak istemezdik ama biz UBP olarak CTP-UBP döneminde de bu yasanın çıkması gerektiği konusunda oybirliğiyle grup kararı aldık” dedi.

Haberin Devamı

'Görevi bırakırım' çıkışı

Özgürgün, başbakan olarak protokolün altına kendisinin imza attığını ancak mağduriyetleri giderme konusunda gerekirse inisiyatif alacağını söyledi. Başbakan şöyle devam etti; "Parlementer sistemdeyiz değil mi? Bizim parti gurup kararımız var. Eğer hükümet tıkandıysa seçimse seçim, kararımızdan dönmeyiz. Bu durumu parti olarak değerlendireceğiz. Eğer duvara toslatacak bizsek gereğini yaparız. Toslatan Başbakan olmak istemem ancak kararımızdan dönmeyeceğiz."

Ankara tepkili

Ankara'nın da iki ülke arasında imzalanan protokole uyulmaması konusunda rahatsız olduğu bildirildi. Ankara, UBP'nin atılan imzaya sahip çıkmamasına tepkili.