23.07.2020 - 17:13 | Son Güncellenme:
UEFI Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelmektedir. BIOS'dan daha gelişmiş ve BIOS yerine kullanılan UEFI kurulumu oldukça basittir.
UEFI Nedir?
Bilgisayarlarda bulunan işletim sistemi olmadığı zamanlarda donanımı kontrol eden bir yazılım olan BIOS yerine UEFI tasarlanmıştır. UEFI BIOS'dan daha gelişmiştir. Aynı zamanda bilgisayarların daha hızlı çalışmasını sağlar iken donanımların birbirleri ile daha uyumlu olmasını da sağlamaktadır. UEFI üst düzeyde güvenlik sağlamaktadır. Ayrıca cihaza takılabilen tüm belleklere de erişim sağlama olanağı sunmaktadır.
UEFI BOOT Ayarı Nasıl Yapılır?
UEFI BOOT modundaki bilgisayarların BIOS ayarlarını yapmak oldukça basittir. Şu adımları takip ederek ayarlamalar yapabilirsiniz:
- Bilgisayar yeniden başlatılmalı ve tam başladığı anda ESC tuşuna basın.
- Secure Boot Option menüsü ile karşılaşırsınız. Karşılaştığınız üç seçeneği de Disabled yapın ve F10 tuşuna basın. Evet deyip ekrandan çıkın.
- Bilgisayar tekrar açıldığı zaman ESC tuşuna basın ve çıkan menüde SCU menüsünü seçin.
- Klavyenin yön tuşlarını kullanarak Boot sekmesine gelip Boot Type yazan satırda enter tuşuna basın.
- Açılan menüde yukarı ve aşağı tuşu ile Legacy Boot Type seçeneğini seçin.
- F10 tuşuna basıp yes diyerek kaydedin ve çıkın.
- USB taktıktan sonra otomatik olarak Boot ekranı gelmiyor ise USB kartı takılı iken yeniden başlatıp açılan ekranda F12 tuşuna basın.
- Çıkan menü içerisinde USB disk seçimine basıp enter tuşuna basın.
UEFI Kurulum Nasıl Yapılır?
UEFI bir işletim sistemi değildir. Sadece UEFI işletim sistemlerinin kurulum modunda kullanılmaktadır. Kurulum işlemleri basittir. İlk olarak bilgisayara kurulum medyası takılmalıdır. Boot seçeneklerinden UEFI'yi seçip kurulum başlatılmalıdır. Ardından gelen tüm adımlar takip edilerek kurulum işlemleri tamamlanmalıdır.