04.03.2021 - 11:02 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Twitter ilk etapta internet bant genişliğinin yüzde 50 daha sonra ise yüzde 90 oranında daraltılmasıyla karşı karşıya. Temsilcilik atamazsa ilerleyen süreçte daha sıkı yasaklarla karşılaşacak.
Teknoloji yazarı Özgür Çetin, Facebook ve Instagram'ın reklam yasağından önce temsilcilik açması hakkında da yorumda bulunmuştu. Çetin, ’’Facebook son dakikaya kadar bekleyerek reklam yasağı öncesinde adım atmaya karar verdi. Ceza sürecine bakacak olursak ilk etapta 10, ikinci aşamada 30 milyon TL ceza verilmişti. Bu rakamlar büyük gibi görünse de aslında Facebook gibi bir platform için küçük sayılabilecek rakamlardı. Ancak reklam yasağı Facebook'u dize getirmiş görünüyor. Sebebi ise Türkiye'deki KOBİ olarak tanımlayabileceğimiz birçok işletmenin ve evinden iş yapan şahıs şirketlerinin neredeyse tamamının reklam mecrası olarak bu platformları (hem Facebook hem Instagram) kullanması olarak gösterebiliriz. Yani Facebook'un Türkiye üzerinden ciddi bir geliri bulunuyor. Elbette bu reklamlar sayesinde büyüyen ve ticaret yapan önemli sayıda KOBİ'nin de varlığından söz etmek mümkün." diyor.
Twitter'a erişim engeli gelebilir
Twitter için de halen bir adım atılmamış olması ilerleyen süreçte erişiminin engellenmesi durumunda kullanıcılar çareyi VPN’de bulacak gibi görünüyor ancak bunun da kendi içinde büyük tehlikeleri bulunuyor. Öncelikle milyonlarca kişi Twitter kullanmak için VPN kullanmaya başlayacak ve VPN altyapısı bu yoğunluğa hazır olmadığı için fazla yüklenmeden çökebilir. Paralı olarak sunulan VPN’lerde bile sorunun yaşanması olası duruyor. Bunun yanı sıra bir de güvenlik sorunları bulunuyor. Kullanıcılar ücretsiz olduğu için ‘güvenilir olmayan’ VPN uygulamalarına yöneliyor. Yakın zaman önce Android kullanıcılarının uygulama mağazası olan Google Play Store üzerinden indirilen güvenli olmayan VPN uygulamaları kullanıcıların verilerini çaldı.
Arasında Türkiye’den de kullanıcıların bulunduğu 21 milyon kullanıcının kişisel verileri internet aleminde sızdırıldı. Sızdırılan bu bilgiler arasında, e-posta bilgileri, şifre ve kullanıcı adları gibi önemli kişisel bilgiler de yer alıyor. Uzmanların konu hakkındaki önerisi ise App Store tarafında da Google Play Store tarafında da ‘güvenilir’ olan VPN uygulamalarını tercih etmesi yönünde.