30.04.2014 - 14:46 | Son Güncellenme:
İkinci el elektronik cihaz satın almak, çok karlı bir iş olabilir. Tüketici teknolojilerinin süratine yetişmek isteyen çoğu kişi, ellerindeki cihazlarını satmak isteyeceklerdir. Bu sayede sadece 2-3 yıllık bir cihazı gerçek fiyatının yarısına ve hatta dörtte birine satın almanız mümkün olabilir. Ancak dikkat etmezseniz paranız boşa da gidebilir. Bu yüzden kullanılmış elektronik cihazlar satın alırken nelere bakacağınızı bilmeniz gerekiyor.
Açılıyor mu?
İkinci el cihazı internetten satın alacaksanız, fotoğraflar arasında onun açılabildiğine ve kullanılabildiğine dair bir kanıt arayın. Paylaşılan resimleri Tineye ve Google Image Search ile de aratın, bu sayede fotoğrafların orijinal mi, yoksa daha önce bir yerlerde paylaşılmış mı olduğunu anlayabilirsiniz.
Satıcıyla yüz yüze görüşecekseniz, cihazın çalışıp çalışmadığını kendiniz kontrol edin. Çok acele eden satıcılara dikkat edin, özellikle "çalışır, sadece yeni pil lazım" diyen satıcılardan uzaklaşmanızı tavsiye ediyoruz.
Orijinal mi?
Satıcının size gösterdiği ürünün orijinal olup olmadığını kontrol edin. Bazı satıcılar, size eski modelleri yeni gibi satmaya çalışabilirler. Bazen taklit cihazlarla bile karşılaşabilirsiniz. Bu duruma genellikle yüz yüze satın almalarda rastlanır, çünkü dikkatiniz cihazdan çok karşınızdakiyle konuşmaktadır. Örneğin bir Samsung Galaxy S3 ile Galaxy S4 arasındaki farkı bilmiyorsanız, önce bunu öğrenmenizde fayda var.
Ne durumda?
Çalışan, orijinal bir cihazla karşı karşıyasınız. Şimdi onun ne durumda olduğunu değerlendirmeniz gerekiyor. Çoğu kullanıcı çiziklere dikkat etse de her şey bununla sınırlı değil. Satın alacağınız telefonda çizikler olabilir, ancak cihaz çalışıyorsa çizikler çok önemli olmayabilir.
Şu bileşenleri kontrol etmeden karar vermemenizde fayda var: Güç kablosu, portlar, soğutma (aktif soğutma varsa), pilin hasar görmemiş olması, kablosuz ağın ve bluetooth'un çalışıp çalışmadığı.
Nasıl kokuyor?
Bu ipucu elbette sadece bizzat satın almalar için geçerli. Yanmış devrelerin kokusunu almak çok zor değildir. Cihaz açılıyor olabilir, ancak keskin bir koku bileşenlerden birinin yandığının işareti olabilir. Örneğin bir masaüstü bilgisayarda ekran kartı yandıysa, satıcı görüntü kablosunu onboard video portuna bağlayarak, hiçbir sorun yokmuş gibi görüntü sağlayabilir.
Satın alırken küf ve duman kokularına da dikkat edin. Bu kokular, birçok farklı sorundan kaynaklanıyor olabilir. Cihaz, yangından kurtarılmış olabilir veya örneğin 2 sene önce suya düşmüş olabilir. Kısacası kötü kokan bir cihaz, muhtemelen gerçekten "kötü"dür. Koklayın ve hislerinizin size söylediklerine kulak verin.