Teknoloji HaberleriÜç boyutlu baskı teknolojisin en iddialı 10 kullanım alanı

Üç boyutlu baskı teknolojisin en iddialı 10 kullanım alanı

20.01.2020 - 16:31 | Son Güncellenme:

3 boyutlu yazıcı teknolojisi hem dünyada hem de ülkemizde hızla yayılıyor. Dijital ortamda tasarlanmış üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemi olarak ifade edebileceğimiz bu teknoloji, geleceğin üretim teknolojisi olarak görülüyor. Öyle ki 3 boyutlu baskı teknolojisi pek çok alanda kendine yer buldu bile!

Üç boyutlu baskı teknolojisin en iddialı 10 kullanım alanı

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

3 boyutlu yazıcı teknolojisi; 3 boyutlu düşünebilme becerilerini geliştirmede, tasarım programlarını kullanabilme becerisi kazanmada, protez el gibi birtakım fiziksel sorulara alternatif üretmede, hayal gücünü yansıtmada ve hayata renk katmada insanlara yardımcı oluyor. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi pek çok alanda kullanılabilse de bazı alanlarda özellikle öne çıkıyor.

Eğitim

3 boyutlu yazıcı teknolojisi, mekanik ve teknik derslerdeki yaratıcılığın arttırılmasında önemli bir araç olarak görülüyor. Bu teknoloji sayesinde Matematik derslerinde 3 boyutlu objeler dizayn edilip kolaylıkla hesaplanabiliyor. Biyoloji’de molekül modellerinin basımı, Coğrafya dersinde rölyefler tasarımı ve baskısı, sanat eğitimde sanatsal nesnelerin tasarlanıp yazdırılması konusunda 3 boyutlu yazıcı teknolojisi büyük rol oynuyor. 3D yazıcılar üniversitelerde de yaygın olarak kullanılıyor. Youtuber’lar ve online eğitim vererek kazanç elde eden öğretmenler de, 3D yazıcıları kullanıyor.

Haberin Devamı

Hızlı prototipleme

3D yazıcılar, üreticiler tarafından prototip oluşturmak için tasarım sürecinde kullanılıyor. Örneğin, Nike koşu ayakkabısı prototipleri oluşturmak için 3D yazıcıları kullanıyor.

Hızlı üretim

Şirketler, kısa süreli / küçük ölçekli özel üretim için 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanıyor. Bu teknolojiden yardım alınarak basılan nesnelerin üretimi prototip değil alet, kalıp veya son kullanım ürünü oluyor.

Otomotiv

3 boyutlu yazıcı teknolojisinin kullanıldığı alanlar arasında otomotiv sektörü de bulunuyor.  Şirketler parça üretmek, alet ve demirbaşlar üretmek için bu teknolojiyi kullanıyorlar.

Havacılık

Havacılık endüstrisi 3 boyutlu yazıcı teknolojisini farklı biçimlerde kullanıyor. Öyle ki 2015’te Boeing'in uçaklarının binlerce 3 boyutlu basılmış parçadan oluştuğu tahmin edildi.

Uzay

NASA gibi birçok kuruluş, 3D yazıcılar kullanarak uzay yolculuğu için gerekli olan ultra dayanıklılığı sağlıyor. 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin uzay alanında farklı şekillerde kullanılabilmesi için çalışmalar yürütülmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

İnşaat

Çin gibi ülkeler inşaatta 3D baskı yapmayı deniyorlar. Örneğin, WinSun tarafından hazırlanan bir proje 4.800 dolar karşılığında geri dönüştürülebilir malzemeler kullanıyor.

Gıda

3D Baskı ilginç yiyecek türlerinin ortaya çıkmasına olanak tanıyor. Örneğin, NASA'dan 125 bin dolar destek alan bir 3D yazıcı, her şekilde ve büyüklükte pizzayı yapabiliyor. Chef 3D ismi verilen bu özel 3D yazıcı, büyük bir pizzayı da 6 dakikada hazırlıyor.

Aydınlatma

Aydınlatma 3D yazıcılar, aydınlatma sektöründe de kullanılıyor. Örneğin, Hollandalı şirket V3RS U-TL sarkıt lambaları, aydınlatma çözümleri için bu teknolojiden yararlandı.

Sağlık

3 boyutlu yazıcı teknolojisinin en yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biri sağlık oldu. 3D yazıcılardan üretilen protezler, yapay organ denemeleri sağlık sektöründe gelecek için umut vadediyor. 3D yazıcının gelecekte sağlık alanında değişiklikler yaratacağı alanlar biyobaskı, çoklu hap, ameliyat provası, kişiselleştirilmiş protezler oluyor.