TeknolojiSamsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

19.10.2017 - 13:49 | Son Güncellenme:

Samsung, en yeni amiral gemisi akıllı telefonu Galaxy Note 8'i piyasaya sürdü. Piyasadaki en iyi görünümlü ve en yetenekli akıllı telefonlardan biri olan Galaxy Note 8'in detaylı incelemesini sizler için gerçekleştirdik.

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Note 7 ile yaşananların ardından bazıları Note 8'in geri geleceğini düşünmüyordu. Ancak Samsung, Note adını yeniden ayağa kaldırıp devam ettirmeye kararlıydı ve bu yüzden serinin son amiral gemisi Note 8’i piyasaya sürdü. Peki Note serisine bir şans daha verip Note 8’i satın almalı mı yoksa rakipleri iPhone 8 veya iPhone X’e mi yönelmeli? Bu ve daha fazla sorunun cevabını öğrenmek için detaylı incelememize tasarımla başlayalım.



TASARIM

Samsung, Note 8'deki kavisli kenar ve neredeyse çerçevesiz sonsuz ekranla telefon tablet hissini en üst düzeye çıkarıyor. Etkileyici görünse de ilk bakışta biraz büyük gelebilir.

Fiziksel Home düğmesi yine yok ve ekran büyüklüğü ise 6,3 inç. Ekran kasa oranı yaklaşık % 83.2. iPhone 8’lerin % 67'lik bir ekran-gövde oranı var. iPhone X’ta ise bu oran 82.9. Bu arada Note 8, 8.6 mm kalınlığında ve 195 gram ağırlığında.

Haberin Devamı

Bütün telefon Corning Gorilla Glass 5 ile kaplı. Temizleyince ilk defa kutudan çıkmış gibi görünüyor ama kullandıktan kısa bir süre sonra ön ve arka yüzünde parmak izi lekeleri oluşmaya başlıyor. Bu durum sadece Note 8’e özgü değil ama kullanmaya başlayınca bu sonuç ile karşılaşılacaksınız.

Ön yüzde kamera, iris tarayıcı, ahize, LED bildirim ışığı ve sensörler yer alıyor. Ekranın alt kısmında hiçbir şey görünmüyor olabilir ancak telefonunuzu uyandırmak için kullanılabilecek, basınca duyarlı bir ev düğmesi var. Sağ kenarda güç düğmesi bulunurken solda ses tuşları ve Bixby için bir düğme konumlandırılmış. Alt kenar, USB-C konektörü, 3.5 mm kulaklık soketi, S-Penve tek hoparlöre eşlik ediyor. Son olarak, en üstte ise SIM kart / microSD kart yuvasını bulacaksınız. Arkadaki kamera modülü, iki adet lens, sensörler, LED flaş ve parmak izi tarayıcıdan oluşuyor.

Always On Display, bir akıllı telefonda çekici bir özellik olmaya devam ediyor. Bu özellik dışarıda telefonu çıkarıp masaya koyduğunuzda çevrenizdekilerin dikkatini çekmek isterseniz birebir.

Şöyle de bir durum var ki 6.3 inç ekran küçük ellere sahip olanlar için kabus haline gelebilir. Tek elde tutmak rahat ancak etkin şekilde kullanmak için iki elinize de ihtiyacınız var. Facebook’ta aşağı doğru inerken sorun yok, ancak ekranın üst yarısında bir düğmeye dokunmak istediğinizde diğer elinize de ihtiyacınız olacak. İsterseniz bu sorunu tek el modunu etkinleştirerek de çözebilirsiniz. Tek el modu normalde kapalı, ancak pek çok kullanıcı için önemli. Etkinleştirildikten sonra, ana düğmeye üç kez hafifçe dokunarak veya alt köşelerden diyagonal olarak yukarı doğru kaydırarak kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

Ön cephe, tamamen cam olup çok ince çerçevelerle geldiğinden kullanırken dikkatli olmanız gerekiyor. Yere düşürdüğünüzde telefonun tamamı alüminyum çerçeve ile sarılmış olsa da kurtarmanız zor. Hem büyük hem de ön ve arkası camla kaplı olması onu aynı zamanda oldukça kaygan bir akıllı telefon yapıyor.

Note 8'den en iyi sesi elde edemiyorsunuz. Görsel olarak bir multimedya merkezi olsa da sağ alt kısımdaki hoparlör ses konusunda çok iyi değil.

Note 8 IP68 ile su geçirmez, bu nedenle 1.5 metre(5 ft) su altında 30 dakika hayatta kalabilir. Samsung logosu da arka tarafa taşındı, artık yüzünüze bakmıyor. Parmak izi sensörü de arkada. Bu sensöre ulaşmak kısmen kolay. Tepki süresi de oldukça hızlı. İsterseniz telefonun güvenliğini yüz veya iris tarayıcıyla da sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

S-Pen kalem

S-Pen, esasen telefonu parmağınızla yönetmekten çok daha iyi. Telefonun ekranına bu kalem sayesinde rahatlıkla yazı yazabilir veya bir şeyler çizebilirsiniz. Fiziksel olarak ise S-Pen geçen yıldan bu yana çok fazla değişmedi.

S-Pen bir bakıma paranızın karşılığını veriyor. Şöyle ki geçtiğimiz haftalarda bir PDF sözleşmesini basmak veya taramak zorunda kalmadan telefon üzerinde hemen imzalayıp gönderdim. Bunu yaparken e-posta uygulamasını terk etmek zorunda bile değilsiniz. El yazısıyla notlar ve anında üzerine bir şeyler çizdiğim veya yazdığın ekran görüntüleri de aldım.

Çizim yeteneğim her ne kadar kötü olsa da S Pen, 4096'dan fazla basınç hassasiyeti seviyesiyle eskiz yapmak için de kullanılabilir. Basınçtaki küçük ayarlamalar, karalamanızın nasıl göründüğünü değiştiriyor.

Haberin Devamı

Note 8'in en hoş özelliklerinden biri, telefonun ekranını açmadan kalem ile ekrana not yazabilme yeteneği. Telefonun kilidini açmak zorunda kalmadan düşüncelerinizi not edebilir ya da alışveriş listesi oluşturabilirsiniz. Bu arada Samsung'un S Note uygulamasına 100 sayfaya kadar not yazabilirsiniz

En dikkat çekici özelliklere ek olarak “Canlı Mesaj” adlı bir özellik var. Canlı mesaj özelliği sayesinde Temel olarak, S Pen ile animasyonlu mesajlar yazabilir, resimleri üstlerine yerleştirebilir, animasyonlu GIF’ler yaratabilirsiniz. Kullanıcıların fotoğraflarına el yazısıyla notlar düşmesine de imkan tanıyan canlı mesaj ile kullanıcılar sevdikleri kişilerle hislerini paylaşabiliyor. Ancak bu dosyalar büyük olabilir. Yaptığınız mesaj 10 ila 20MB arasında değişebiliyor.

S Pen ile Note 8’de cümlelerin tamamını veya paragrafları da çevirebilirseniz.

Sıradan bir kalem gibi hissettirmek için en üstte tıklanabilir bir düğme var. Ayrıca kalemi kaybetmemeye dikkat edin.

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

EKRAN

2960 x 1440 çözünürlüğü (WQHD+, 522ppi) sahip 6,3 inç panel, ekran çözünürlüğü konusunda en iyiler arasında yer alıyor. Galaxy Note 8 güç tasarrufu modundayken ise uygulamaları ve fotoğrafları 2220 x 1080 piksele (FHD+, 392ppi) veya 1480 x 720 piksele (HD+, 261ppi) göre işliyor. Bunun dışında siz de isteğinize göre ekran çözünürlüğünü ayarlayabilirsiniz.

Peki neden bu kadar çok ekran çözünürlüğü seçeneğiniz var? Az da olsa pil tasarrufu yüzünden. Samsung, pil tüketimini göz önünde bulundurarak telefonun ekran çözünürlüğünü başlangıçta 2220 x 1080, diğer bir deyişle Full HD+ olarak ayarlıyor. Daha keskin ve net bir görsel deneyim için ekran çözünürlüğünü maksimuma çıkarabilirsiniz. Ancak bu durumda pil tüketiminizde az da olsa artış olacak.

AMOLED ekran, temiz beyazlar, derin siyahlar ve zengin renkler sağlıyor. Kesinlikle yapay hissettirmiyor. Parlaklığı sayesinde ekran direkt güneş ışığı altında bile rahatlıkla kullanılabiliyor.

Ekran en üst çözünürlüğe getirildiğinde, metinlerde olduğu gibi yüksek çözünürlüklü fotoğraflar da keskinleşiyor. Ancak dürüst olacağım, gündelik kullanımdaki farkı bulmak çok zor.

Note 8’in HDR desteğine de sahip olduğunu belirtelim. İçerik olarak Netflix ve Amazon Prime servisleriyle sınırlı ama yine de elinizin altında böyle bir şey olması keyif verici. Gelişmiş özellikler altındaki "Video geliştirici"özelliğini aktif edersiniz videolarınızın görüntü kalitesini artırarak daha parlak ve canlı renkler elde edebilirsiniz.

Ekranda yine "Always On Display" yani "Her Zaman Açık Ekran" özelliği yer alıyor. Bu sayede saati, tarihi ve gelen bildirimleri her an görüntüleyebiliyorsunuz. Ancak bu özellik neredeyse günde bir saat pil ömrünüzü kısaltıyor. Pil kapasitesi boyutuna göre biraz düşük olduğundan, kapatmanız gerekebilir.

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

PERFORMANS

Note 8, performans açısından Galaxy S8'e çok benziyor. İçinde Galaxt S8’de olduğu gibi 10nm'lik bir CPU bulacaksınız. Ayrıca, ağır çoklu görevler için 6GB RAM ve microSD kart ile genişletilebilir 64GB dahili depolama alanı yer alıyor. Verimlilik bakımından hiçbir şey eksik değil.

Daha önceki Samsung cihazlarında olduğu gibi, işlemci bölgeye bağlı olarak değişiyor. Biz ve Avrupa ülkeleri Exynos 8895 yongasını, ABD ise Qualcomm’un Snapdragon 835 işlemcisini kullanıyor. Galaxy S8'de, Exynos’un Qualcomm'dan daha hızlı olduğu ortaya çıkmıştı ve bu modelde de aynısıyla karşılaşabiliriz.

Note 8, gerçekten hızlı bir telefon. Grafik performansı da oldukça iyi. Cihaza yükleyeceğiniz herhangi bir Android oyununu kuşkusuz akıcı bir şekilde çalıştırıyor.

Note 8, tak-çalıştır yapıdaki DeX bağlantı istasyonuyla da uyumlu. Mobil deneyiminizi saniyeler içinde masaüstüne taşıyabilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

YAZILIM

Samsung'un TouchWiz tasarımından şikayet etmek eskiden modaydı. Ancak bu durum artık böyle değil. Samsung Experience yazılımıyla gelen Note 8, daha iyi bir deneyim getiriyor.

Note 8’dekiSamsung Experience, basitleştirilmiş, dengeli ve stok Android 7.0 Nougat’tan daha fazla seçeneğe sahip. Menüleri mantıksal olarak düzenlenmiş ve bir şey bulamadığınızda, her zaman yararlı bir öneri bulunuyor.

En sevdiğim yeni özellik Uygulama Eşleştirme. Edge ekranı üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede aynı anda iki farklı uygulamayı Note 8’in ekranında kullanabilirsiniz. Böylece arkadaşlarınızla mesajlaşırken video izleyebilir ya da numaralarınız ve ajandanız önünüzde açıkken video konferans görüşmesi başlatabilirsiniz.Ya da Spotify’da müzik dinlerken internette takılabilir ya da haritalar üzerinden gideceğiniz güzergaha bakabilirsiniz. Bölünmüş ekranda, doğru dosyayı e-posta penceresine sürükleyip bırakmanız yeterli. Oldukça kullanışlı.

Ana ekran, özelleştirilebilir ızgaralara sahip. İsterseniz ana ekranı en fazla 35 uygulama ile doldurabilir veya daha büyük simgeler ve daha kolay erişim için 4 × 5 ızgaraya düşürebilirsiniz.

Samsung Experience için temalar, simge setleri, yazı tipleri ve daha fazlası Samsung Themes veya Galaxy Apps mağazasından indirilebiliyor.

Samsung, Bixby'e çok yatırım yapıyor ve Note 8'in sol tarafında ses tuşlarının altında bir 'Bixby düğmesi' bulunuyor. Yeniden planlanamaz ve garip bir ifadeyle, bu düğmeyi Bixby ile konuşurken basılı tutmanız gerekiyor. Dünyanın en pahalı telsizi gibi hissettiriyor.

Bixby'nin işitme zorluğu yok ancak şimdilik sadece İngilizce ve Güney Korece dillerini destekliyor. Potansiyeli yüksek olsa da Apple'ın Siri veya Google’ın Asistanı kadar sorunsuz değil. Bizi anlayabilse belki rakiplerinden daha iyi olabilir ama şimdilik yapabildikleri belli.

Umuyorum ki gelecek güncellemelerde Samsung, sesli asistanına Türkçe dil desteğini de getirir ve daha fazla cihaz için erişilebilir kılar. Fakat en önemlisi Bixby’nin daha kararlı bir sesli asistan olması gerekiyor.

Bu arada Bixby tuşuna farklı görevler atamak isterseniz Google Play Store’da ‘Bixby Remapper’ adlı uygulamaya bir göz atabilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

PİL ÖMRÜ

Şunu belirtelim Note 8’in pili artık patlamıyor. En azından yaklaşık iki hafta süren kapsamlı testlerimin ardından böyle bir şey gerçekleşmedi. Hatta bataryayı sürekli yorsam da sıkıntı çıkmadı.

Samsung'a göre pil konusunda her şey daha güvenli. Note 7 çöküşünün ardından başlatılan sekiz noktalı pil güvenlik kontrolü, S8, S8 Plus ve Note 8 pil inceleme süreci için katı kurallar getirdi.

Daha belirgin olan şey Samsung, Note 8'de pil ömrünün sınırlarını zorlamıyor. Üstüne pil ömrünü kısaltıyor. Note 7 ve S8 Plus'ta 3500mAh pil kullanılırken Note 8, 3000mAh pil ile geliyor.

Note 8, Standart parlaklığa ayarlanmış ekranla sürekli video oynatma testimizde 16 saat 25 dakikaya ulaştı. Galaxy S8 Plus bu testte 20 saatten fazla bir süre elde etmişti. Ancak ne olursa olsun, ağır bir kullanım sonrasında bile tek bir şarjla Note 8 bir günü rahatlıkla çıkartabiliyor. Hatta Samsung'un güç tasarruflu yazılım hileleri bunu 24 saate kadar uzatabiliyor.

Note 8, hızlı şarjı destekliyor. Kutu içinde çıkan USB-C kablosuyla cihazı şarj etmek yaklaşık 1.5 saat (115 dakika) sürüyor. Daha küçük bir pil olduğundan teknik olarak S8 Plus'tan (101 dakika) ve Note 7'den (98 dakika) daha hızlı şarj olması gerek ama öyle değil. Açıkçası Samsung -Note 7’deki gibi- iki kez aynı hatayı yapmak istemiyor.

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)

KAMERA

Note 8’i Galaxy S8+'ten daha çok ayırmak için arka yüzündeki iki lensli kameraya bakabilirsiniz. Aynı zamanda Galaxy Note 8, üç nedenden ötürü test ettiğimiz en iyi kameralı telefon. Net, renkli fotoğraflar çekiyor, parlak yeni bir bokeh (arka plan bulanıklığı) efektle geliyor ki kullanımı da oldukça kolay ve tam özellikli Pro kamera uygulaması var.

Note 8, f/2.4 açıklığında 12 MP telefoto objektifi ve f/1.7 diyafram açıklığına sahip 12 MP geniş açılı sensörü birleştiren çift kameraya sahip. Önde ise f/1.7 açıklığında 8 MP’lik bir kamera var. Bu arada iki arka kamerada da OIS desteği var. OIS sayesinde hareket halinde bulanıklık nedeniyle herhangi bir fotoğrafın kullanılamaması son derece nadir.

Ana kamera net, ayrıntılı ve renkli kareler çekiyor. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok mod vardır ve birçok ayarı beğeninize göre ayarlamak için ise Pro modunu kullanabilirsiniz.

İki arka kameraya sahip olmak “Canlı Odak” adlı fotoğraflar için imkan yaratıyor. Aslında bu Samsung’un iPhone 7 Plus portre moduna verdiği cevap. Canlı Odak özelliği, alan derinliğini kontrol etmenize ve ön izleme modunda veya fotoğrafı çektikten sonra arka planı bulanıklaştırabilmenize imkan tanıyor. İkili Çekim modu ile hem de daha geniş orijinal fotoğrafı hem de arka planı bulanık olan anı kaydedebilirsiniz.

Şöyle de bir durum var bu özelliği kullanabilmek için çekeceğiniz şeyden 1.2 metre uzakta olmanızı gerekiyor. Aynı zamanda az veya fazla ışık varsa çalışmıyor. Bokeh efektini sevin veya sevmeyin gerçekten çok iyi çalışıyor. Bulanıklaştırma alanındaki tüm kusurlar o kadar küçük ki, en normal görüntü boyutlarında görmek mümkün değil.

Farklı olan şey Samsung, alan bulanıklığı ya da derinliği ayarlamanızı imkan tanıyor. Fotoğraf çekerken bokeh kaydırma çubuğu görüntülenir ve fotoğrafı çektikten sonra da kaybolmuyor. Arka plan bulanıklığı efekti üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak, iki kameranın gücünü daha da vurguluyor.

Samsung'un telefoto objektifi de oldukça iyi. İkinci arka kameranın 2x optik zumu, optik görüntü sabitlemesinden (OIS) yararlanıyor. OIS, titreyen ellerinizi telafi etmek için çalışıyor. Böylece Note 8, fotoğrafçının pişmanlığını azaltmada büyük adımlar atıyor.

Güç düğmesine iki kere basarak kamera uygulamasını hemen açabilirsiniz. Ayrıca, ekranda parmağınızı yukarı veya aşağı doğru hareket ettirerek arka ve selfie kameralar arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Böylece sinir bozucu kamera çevirme düğmesini artık aramanıza gerek yok.

Ön taraftaki 8 MP kameranın da video ve fotoğraf çekimi konusunda arka kamera kadar başarılı olduğunu söyleyebilirim. HDR özelliğine sahip ön kamera ile selfie ve görüntülü görüşmelerlerde net sonuçlar alıyorsunuz. Selfie çekerken de çerçeveye üçten fazla kişi rahatça sığabiliyor.

Video seçenekleri pürüzsüz. Note 8, OIS ile 4K video kaydı yapabiliyor. Bunun yanında Full HD ve FHD 60 fps gibi seçenekleriniz de mevcut. Note 8’de optik imaj sabitleyicinin de etkisiyle hareket halinde yapılan çekimlerde oldukça iyi titreşimsiz sonuçlar elde ediyorsunuz. Ön kamera ise 1440 piksel 30 fps video kaydı yapabiliyor. Video seçenekleri Slow Motion (Ağır çekim) ve Hyperlapse (Hızlı çekim) gibi olağan modlar içeriyor.

Samsung Galaxy Note 8 inceleme (VİDEO)


SONUÇ

Not 8, Note 7’nin ardından Samsung'un büyük geri dönüş hikayesi. Geniş 6.3 inç 'Infinity Display’ ekran, daha hızlı performans için 6GB RAM, sınıfının en iyi iki kameranın tek vücutta birleştirilmesi gibi detaylar oldukça etkileyici.

Peki neden 6.2 inç’lik Galaxy S8 Plus yerine Note 8 satın alalım? Bir inç gerçekten çok önemli bir detay değil, ancak sadık Note fanları S-Pen’in işlevine bayılıyor. Bunun yanında Note 8 alan kullanıcılar 6GB RAM’den ve çift lensli kameradan faydalanacak. Güvenliği de üst düzeyde tutabilirsiniz ama ortalama boyutlu pilden çok fazla şey beklemeyin.

Öte yandan Note 8 şu anda Samsung’un en güçlü telefonu. Bununla birlikte, bazı dezavantajları da var. İlki bazıları için çok büyük. Teknik olarak Samsung'un en iyisi, ancak bu yüzden herkes için en iyisi değil. Büyük olduğundan kullanmak için iki elinize de ihtiyacınız olacak.

İkincisi güvenlik çözümlerine alternatif iris tarayıcısı, kilidinizi açmak istediğinizde her zaman düzgün çalışmıyor. Gözünüzü her zaman iyi okuyamayabiliyor. S8+’ta yerini beğenmediğim parmak izi okuyucunun konumu bu sefer olmuş. Tek elle kullanırken bile parmağınızla rahatça sensöre erişebiliyorsunuz.

Üçüncü sırada Note 8’in fiyatı var. En gelişmiş mobil kamera, çarpıcı bir ekran ve uygulamalar ile çoklu görevleri akıcı kullanmak istiyorsanız, gerçekten sağlam para ödeyeceksiniz. Note 8, S8 Plus'dan daha pahalı, ancak her gün kullandığınız bir aygıta çok fazla para harcamak aslında mantıklı gelebilir.

Note 8, büyük ekran, büyük güç ve büyük fiyat arenasında üstünlük sağlıyor. Boyutu ve fiyatını göze alabilenler için Note 8’in şu anda satın alabileceğiniz en iyi telefon olduğunu söyleyebilirim.

Note 8’in satış fiyatı 4999 TL.

ARTILARI

  • Çarpıcı tasarım ve yapı malzemesi
  • Harika ekran
  • İyi uygulanmış kalem ve yazılım
  • Mükemmel kamera

EKSİLERİ

  • Ortalama pil ömrü
  • Oldukça pahalı
Yazarlar