TeknolojiLG G6 incelemesi (VİDEO)

LG G6 incelemesi (VİDEO)

04.07.2017 - 14:32 | Son Güncellenme:

LG’nin geçtiğimiz dönemde Mobil Dünya Kongresi 2017 etkinliğinde tanıttığı ve kısa bir süre önce de Türkiye'de satışa çıkan yeni amiral gemisi modeli G6’yı detaylı bir şekilde inceledik.

LG G6 incelemesi (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

LG yeni amiral gemisiyle piyasaya geri döndü. Ancak önceki yıllardan farklı olarak, bu yıl oldukça farklı bir yaklaşım benimsiyor. Geçtiğimiz yıl Samsung gibi rakip firmalar karşısında farklılık yaratmak adına modüler telefonu G5’i piyasaya süren firma işler ters gidince bu sene farklı bir strateji uyguladı. Firma, bu yıl mevcut piyasa trendlerine uygun daha sade bir tasarıma sahip G6 modelini piyasaya sürdü.

Yine de, LG G6'nın farkını ortaya koyduğu bir yönü var ki bu 18:9 en-boy oranına sahip 5.7 inç ekranı. G6 aynı zamanda değiştirilemeyen pili, suya karşı dayanıklı yapısıyla da mühürlü bir kutu gibi.

Qualcomm'un en son çıkan yonga seti Snapdragon 835'i kullanmasa da canlı ekran ve çift lensli kamerasıyla piyasadaki en iyi Android telefonlardan olan LG G6’nın incelemesine gelin yakından bir göz atalım.

Haberin Devamı

Başlangıç yerimiz her zaman ki gibi tasarım.

TASARIM

LG G6, tasarımsal anlamda kardeşi olan G5'ten bir şeyler taşısa da keskin olarak ayrıldıkları bir nokta var. Modüler tasarımdan tamamen vazgeçilmiş olması.

Öte yandan LG G6’nın tasarım formülü oldukça basit. Birkaç farklı Gorilla Glass ile eşleştirilmiş sağlam bir metal çerçeve. Hepsi bu kadar. Cihazın arka tarafı Gorilla Glass 5, ön tarafı ise Gorilla Glass 3 ile korunuyor. Çoğu camla kaplı telefonlar da olduğu gibi G6’nın beyaz modeli parmak izlerini çok belli etmese de platin ve siyah renklerde parmak izleri biraz daha belirgin. Hatta siyah versiyonunda, parmak izlerinin daha belirgin olduğu söyleniyor.

Farklılık yaratmak adına her sene farklı bir şeyler deneyen firma bu seneki basit tasarımıyla belki de bazı sevenlerini hayal kırıklığına uğratacak ama dürüst olmak gerekirse, G6’nın bu tasarımı akıllıca bir hareket. G6, şimdiye kadar gördüğümüz belki de en sade ama oldukça şık ve pürüzsüz olan bir tasarıma sahip. Ekran- gövde oranı ise yüzde 78.6 seviyesinde.

Cihaz, LG G5'te eksik olan ama günümüzde birçok amiral gemisinin ortak özelliği IP68 sertifikası gibi önemli bir özelliğe de sahip. Bu sayede cihaz 1.5 metreye kadar 30 dakika süreyle suya karşı dayanıklılık gösteriyor. Yalnız tatlı su, tuzlu değil.

Haberin Devamı

Telefonun arka kısmında pürüzsüz ve çıkıntı yapmayan bir kamera kurulumu var. Aynı zamanda arkada hem güç hem de parmak izi okuyucu olarak görev yapan yuvarlak bir tuş bulunuyor. Tam kameranın altında orta kısımda. Hatırlarsanız, Galaxy S8+ incelememizde, Samsung'un parmak izi sensörünü konumlandırdığı yerin yanlış olduğunu söylemiş ve Huawei, LG gibi firmaların bu alanda daha iyi işler çıkardığını belirtmiştik. G6’yı tek elle kullanırken parmak izi sensörüne parmağınızla rahatça erişebiliyorsunuz. Ayrıca sensörü arka tarafa bakmadan da rahatlıkla bulabiliyorsunuz.

Parmak izi sensörü oldukça iyi çalışıyor. Telefonun kilidini açmak için düğmeye basmanız da gerekmiyor. Parmağınızı güç tuşu üzerinde hafifçe kaydırmanız yeterli.

Firma, G6’da 7,9 mm kalınlığa 3300 mAh batarya sığdırarak da oldukça doğru bir hareket yapmış. Sonuçta taşınabilir şarj cihazlarının yaygınlaşması nedeniyle çıkarılabilir pillere duyulan ihtiyaç neredeyse bitti. Cihazın ağırlığıysa 163 gram. G5’ten 4 gram daha fazla.

Haberin Devamı

LG G6'nın alt kısmında USB Type-C portu ve onun yanında da tek hoparlörü görüyoruz. Kulaklık girişi ise üst kısımda yer alıyor. Bence cihazda 3.5 mm kulaklık girişinin olması önemli bir özellik. Girişin üst tarafta olması ise kullanım açısından rahat.

G6, kutu içerisinden çıkan kulaklıkları ve hoparlörüyle ses performansı açısından iyi iş çıkartıyor. Ancak stereo hoparlör olsaydı çok daha iyi olabilirdi.

Telefonun solunda ses butonları, sağında ise microSD kart ile nano SIM kart çekmecesi yer alıyor.

LG G6'nın tasarımıyla illgili son olarak şunları söyleyebilirim. Tasarım kesinlikle daha rafine edilmiş ve elde çok ağır durmuyor. Elleriniz biraz fazla terliyorsa kasa üzerinde geçici lekelerle karşılaşabilirsiniz ve ter yüzünden parmak izi algılayıcı bazen doğru şekilde çalışmayabilir.

Ancak burada en önemli olan nokta parmak izi sensörünün doğru yerde olması. Telefonun kilidini açmaya çalışırken yuvarlak formu sayesinde sensörü kolaylıkla bulabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

EKRAN

LG G6'da 1440x2880 ekran çözünürlüğünde ve 564 ppi oranında 5.7 inç IPS LCD ekran bulunuyor. Ekran özellikleri açısından Galaxy S8'in biraz gerisinde kalan G6'yı Corning Gorilla Glass 3 koruyor.

Galaxy S8'in Super AMOLED ekranı sayesinde renkleri olduğundan daha canlı ve siyahları ise tam olarak 'siyah' görebiliyorsunuz. LG G6'nın IPS ekranıyla ise daha doğru renkler görülebiliyor. Yine Galaxy S8, 18.5:9 gibi bir görüntü oranına sahipken, LG G6 18:9 oran sunuyor.

Ekran Dolby Vision ve HDR10 teknolojisini de destekliyor. Bu sayede Netflix ve Amazon içeriklerini LG G6'da görüntülerken oldukça iyi sonuçlar alıyorsunuz. Öte yandan OLED ekran yerine IPS LCD ekranın kullanılması Daydream ile uyumlu olmadığı anlamına geliyor. Yine LCD ekran yüzünden kontrast oranı iyi olmasına rağmen Samsung cihazlarında olduğu kadar derin değil.

G6’da kullanıcılar uygulama veya oyunları istedikleri oranda çalıştırabiliyor. LG, bu konuda içeriklerin görüntü boyutunun değiştirilmesine izin veriyor. Uygulama Ölçeği alanından indirdiğiniz içeriklerin hangi görüntü boyutunda çalışmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Bu oranları 16:9, 16.7:9 ve 18:9 şeklinde değiştirebiliyorsunuz. Bazı uygulamaları uygulama içinden değiştirebilmeniz de mümkün. Yine bazı oyunların büyük formatta daha iyi çalıştığını ve göründüğünü ekleyelim.

Galaxy S8’de yapıp LG G6'da yapamadığınız bir diğer şey ise, ekran çözünürlüğünü değiştirmek. Galaxy S8+'ta ekran çözünürlüğünü HD+ veya Full HD+ yapabiliyordunuz. Ancak bu özellik pil performansına çok büyük bir katkıda bulunmuyordu. O yüzden bu özellik G6'da yok diye üzülmenize de gerek yok.

G6’da Always On Display yani her zaman açık ekran özelliğinin olması da iyi bir hamle. Bu sayede saati, tarihi ve gelen bildirimleri her an görüntüleyebiliyorsunuz.

Telefonun ekranı fazlasıyla parlak ve şu an piyasanın en iyi görüntü veren ekranları arasında yer alıyor. OLED ekrana sahip olmasa da renkler son derece canlı.

LG G6’nın ekranı tıpkı Galaxy S8’de de olduğu gibi akıllı telefon ekranlarının gelecekte daha iyi nasıl olabileceğinin bir işareti. Son olarak G6, yuvarlatılmış köşeleri, ince çerçeveleri ve 18: 9 en-boy oranıyla elinizde kullanımı rahat ve geniş bir ekranı sizlere sunuyor.

PERFORMANS

LG G6'nın donanım kısmında en çok konuşulan özelliği işlemcisi. Çünkü cihazda Qualcomm'un en son çıkan yonga setini ne yazık ki göremiyoruz. LG G6’da Snapdragon 835 yerine Snapdragon 821 kullanılıyor. G5’te de Snapdragon 820 kullanılıyordu. Performans konusunda iki telefon arasında pek bir fark yok.

LG G6'nın Snapdragon 821 işlemcisi, 4 dört adet çekirdeğe sahip. Bu çekirdeklerden ikisi 2.35 Ghz, diğer ikisi ise 1.6 Ghz'lik saat hızında çalışıyor.

Rakibi Galaxy S8'de ise Snapdragon 835 ya da Exynos 8895 işlemci kullanıldı. Galaxy S8+’ta bizim de kullandığımız sekiz çekirdekli olan Exynos 8895 işlemcinin dört çekirdeği 2.3 diğer dört çekirdeği ise 1.7 GHz hızında çalışıyordu.

Yine LG G6’da grafik arabirimi olarak Adreno 530 kullanırken, Galaxy S8’de Adreno 540 veya Mali G71 kullanıldı.

LG G6’nın işlemcisine 4 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Kullanılabilir alanınız yaklaşık 23 GB. Tabii telefonun hafızasını microSD kart ile 256 GB’a kadar arttırabiliyorsunuz.

LG G6’nın teknik özellikleri Google Pixel XL ile aynı, G6’yı kullanırken farkedilebilir bir gecikme yaşamadım. Kendiliğinden donma veya uygulamadan dışarı atma gibi sorunlarla da karşılaşmadım.

Oyun tarafında Adreno 530 bugüne kadarki çoğu büyük amiral gemisinde sunduğu oyun deneyimiyle sağlam bir grafik yonga seti olduğunu zaten kanıtladı. O yüzden de yüksek performans isteyen oyunları G6’da çalıştırdığınızda göze çarpan kare düşmeleri yok ve tüm oyunları rahatlıkla çalıştırabiliyorsunuz.

LG G6'nın Snapdragon 835’le desteklenmemesi birçok kullanıcıyı hayal kırıklığına uğratabilir, ancak ben telefonu kullanırken performansla ilgili herhangi bir sorun yaşamadım.

Peki LG G6’nın performans test sonuçları nasıl? Aldığı puanların amiral gemisi telefonlar arasında oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim.

Daha önce kullandığımız Galaxy S8+'ın test sonuçlarına bakacak olursak, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 2015, çok çekirdek performansından 6530, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 166.640 puan aldı. 3DMark'ın Sling Shot testinde ise 3138, Slingshot Extreme'den 3131, Ice Storm Unlimited'dan 31037, Ice Storm Extreme'den ise 12748 puan aldı.

İŞLETİM SİSTEMİ/ARAYÜZ

LG G6, Android 7.0 işletim sistemiyle çalışıyor ve arayüzde ise UX 6.0'a geçiş yapmış. Telefonda daha iyi bir görünüm için köşeleri yuvarlatılmış kare uygulama simgeleri kullanılıyor. Bu simgeler, ekranın yuvarlak köşelerini tamamlamak üzere tasarlanmış. Yine ana ekrana uygulama çekmecesi ekleyip eklememek sizin elinizde.

Telefonda kullanım verimliliğini arttırmak adına bölünmüş ekran özelliği bulunuyor. Kullanıcılar bu sayede aynı anda iki işi daha rahat yapabiliyor. Örneğin bir ekranda Youtube'tan video izlerken diğer ekranda sosyal ağlarda dolaşabiliyorsunuz.

Ekrana uzun bastığınızda açılan bölümden istediğiniz temayı seçerek telefona uygulayabiliyorsunuz. Halihazırda 5 farklı tema seçeneği bulunuyor. V20’de olduğu gibi HD Ses Kaydedicisi ile yüksek kalitede ses kaydı da gerçekleştirebiliyorsunuz.

LG, arayüzde yaptıklarıyla eski modellerle kıyasla daha rafine ve olgun görünümlü bir arayüz oluşturmaya çalışmış. Telefonda uygulama çekmecesinden, simgelere ve bildirim gölgelerinden menülere kadar her şeyin genel görünümü daha fazla premium hissi yaratıyor.

PİL ÖMRÜ

G5'te 2800 mAh pil kullanan LG, G6’da 3300mAh bataryaya geçiş yapmış. Evet bu gördüğümüz en büyük bataryalı telefonlardan değil ama saygın bir pil ömrü sunuyor. LG G6 ile yaptığım testlerde cihazın bir günden daha fazla dayanabildiğini fark ettim. Zaten cihazın pil performansı Galaxy S8+'a yakın.

Test sırasında, ağır bir kullanım gününde bile -ki buna kamera kullanımı, birkaç saat oynamak, sosyal medyada dolaşmak gibi aktiviteler dahil- telefonun gün sonunda hala yüzde 20-25 oranında pil ömrünün kaldığını tespit ettim. Cihazı kullandığım süre zarfında da pilimin gün sonunda tamamen bittiğini görmedim. Bu yüzden şahsen ben pil ömründen epey etkilendim.

LG G6’da maksimum parlaklıkta 90 dakikalık Full HD video oynattığımda cihazda yüzde 14'lük kayıp yaşandı. Bu ise ortalamanın üzerinde bir pil performansı anlamına geliyor. Galaxy S8+'ta bu rakam yüzde 11 civarındaydı.

G5'teki değiştirilebilir pil imkanı yok ama taşınabilir bataryalar sayesinde artık bu özelliğe çok fazla gerek duyulmuyor.

Şarj konusunda telefonda hızlı şarj desteği bulunuyor. QuickCharge 3.0 ile telefonun yüzde 50’lik kısmı yaklaşık 30 dakikada doluyor. Telefonun 0’dan yüzde yüze çıkması ise yaklaşık 1.5 saat (104 dakika) sürüyor.

KAMERA

LG G6’da f/1.8 ve f/2.4 diyafram açıklığına sahip her ikisi de 13 MP çözünürlüklü iki adet arka kamera bulunuyor. Çift tonlu LED flaş ile desteklenen arka kamerayla kullanıcılar daha geniş açılı fotoğraflar çekebiliyor.

Aslında ikinci kamera GoPro benzeri geniş açılı çekim sunuyor. Ana kamera 71, diğeriyse 125 derecelik bir açıya sahip. Bu sayede çekeceğiniz alana daha fazla obje veya nesne sığdırabiliyorsunuz. Geniş açı özellikle manzara fotoğraflarında harika işler çıkartıyor.

Zaten bu farkı da kamerayı kullanırken rahatlıkla görebiliyorsunuz. Diğer modellerde olduğu gibi bu iki açı arasındaki geçiş tek tuşla çekim sırasında rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor.

G6'da HDR, 360 panorama, ağır çekim, hızlandırılmış çekim ve yemek çekimi gibi modlar mevcut. Bunlara ek, özellikle Instagram’da çok işinize yarayacak Kare kamera da eklenmilş. Kare kamera, fotoğraf çekimi sırasında ekranı ikiye bölüyor ve çektiğiniz kareyi hemen yan tarafta görüntüleyebilmenizi sağlıyor.

Kare formatta yer alan diğer çekim modları ise Klavuz, Şipşak, Izgaralı ve Uygun çekim. Örneğin Klavuzlu çekim modunda ekrana çekmek istediğiniz fotoğrafın aynısı hafif saydam bir şekilde yansıtılıyor. Siz de bu klavuz görüntüyle fotoğrafları yeniden oluşturuyorsunuz. Izgaralı çekim ise dörtlü kolaj çekimler yapmanızı sağlıyor.

G6’nın ön tarafında, f/2.2 değerinde ve 100 derecelik geniş açılı çekimler yapabilen 5MP kamera yer alıyor. Yine burada da dar ve geniş açılar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Geniş açı özellikle grup selfileriniz için oldukça kullanışlı. Kameradan gün ışığında iyi sonuçlar alsanız da yetersiz ışık koşullarında çoğunlukla isteneni veremiyor.

Telefon, 16.9 formatta UHD video kaydı yapabiliyor. 18:9 formatta ise Full HD veya 16:9 60 FPS FHD video kaydı gerçekleştirebiliyor. Ön kameraysa Full HD çekim yapabiliyor.

Üç yönlü optik imaj sabitleyici ve faz algılamalı otofokus da hareket halindeyken sallantısız video kaydı yapabilmenize olanak sağlıyor.

Genel olarak LG G6’nın kamerasında iyi aydınlatılmış çekimler harika görünüyor. Renk konusunda bazen istediğinizi alamasanız da bol miktarda detay yakayalabiliyorsunuz. Öte yandan geniş açılı sensör, önceki modellerden çok daha iyi. Düşük ışık koşullarında ise gürültü minimum düzeyde tutuluyor. Sonuçta bu bir akıllı telefon olsa da G6, sizlere kare kamera, iki farklı açı veya manuel video denetimleri gibi birçok ekstra özellik sunuyor.

SONUÇ

En başta LG’nin G5'in modüler tasarımını ortadan kaldırmakla doğru bir hareket yaptığını belirtelim. Başarısızlıkla sonuçlanan G5’in ardından LG, G6 ile çok daha başarılı bir telefona imzasını atmış.

Basit ama etkileyici görünen LG G6 özellikle ince çerçeveleri, 18:9 ekranı, geniş açılı arka kamerası ve suya karşı dayanıklı olması gibi birçok özelliğiyle ön plana çıkıyor. Hem G4 hem de G5 modellerinden daha rafine duran cihaz bu yüzden daha geniş bir kitleye hitap ediyor.

Astro Black, Ice Platinum ve Mystic White olmak üzere üç farklı renk seçeneğiyle gelen LG G6’ya ortalama 2650 TL'ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Harika ekran
  • Eşsiz geniş açılı kamera
  • Göz alıcı görünüm
  • Etkileyici pil ömrü
  • İnce çerçeveler
  • IP68 ile toza ve suya dayanıklı

EKSİLERİ

  • Eski çipset
  • Çıkarılabilir pil gitti
  • Hoparlör zayıf
Yazarlar