29.05.2017 - 14:36 | Son Güncellenme:
Birçok şirket, telefonlarında olağanüstü bir pil ömrü elde ettiklerini iddia etseler de bu iddia ne yazık ki her zaman geçerli olamıyor. Lenovo P2 ise gerçekten uzun süren bir pil ömrü sunuyor ve diğer özellikleriyle de iyi işler çıkartıyor.
TASARIM
P2’nin oldukç büyük bir pili olmasına rağmen cihaz beklediğiniz kadar büyük değil. 177g ağırlığıyla piyasadaki 5.5 inçlik telefonların çoğundan daha ağır olan P2’nin kalınlığı ise 8.3mm. Ağırlığını diğer telefonlarla kıyaslayacaksak olursak 5.9 inlik Huawei Mate 9 190 gram, yine 5.5 inçlik iPhone 7 Plus ise 188 gram. P2'nin iPhone 7 Plus'tan 1 mm daha kalın olduğunu da ekleyelim.
Yine de şirket, Lenovo P2'deki pil boyutu göz önüne alındığında, cihazı şaşırtıcı derecede ince tutmayı başarmış.
Bununla birlikte, test ettiğim süre boyunca telefonu cebimde taşırkan zorlanmadım veya bir problem yaşamadım. Tabii dar kot pantolon giyenler için bu o kadar kolay olmayabilir.
Lenovo P2'nin fiyat aralığındaki çoğu telefonun metal bir gövdesi ne yazık ki yok. P2’nin metal gövdesi ise telefona premium bir hava katıyor ve elde sağlam hissettiriyor.
Küçük ele sahip kullanıcılar telefonun bazı bölümlerine ulaşmak için mücadele edebilirler. Ancak büyük bir telefon kullanmaya alışıksanız, P2’yi kavramak kolaylaşıyor.
Ekranın altında home tuşuna yerleşik bir parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Bu oldukça hızlı çalışıyor ve telefon uyandıtrmak için hafifçe dokunmanız yeterli oluyor. P2’deki parmak izi tarayıcısı ve hızı, fiyatı göz önüne alındığında piyasadaki her telefonda göremeyeceğiniz türden.
Lenovo P2'nin üst kısmında kulaklık girişi, alt kısımda da microUSB bağlantı yuvası ve hoparlör yer alıyor. Çift taraflı yerleştirilen ızgaralardan sağ taraftaki hoparlöre ait olsa da soldaki kozmetik amaçla yerleştirilmiş.
Cihazın sağ tarafında ses tuşları ve ve güç düğmesi bulunuyor. Bunlara telefonu elinize aldığınızda kolayca erişebiliyorsunuz. Sol kenarda, bir iPhone'da, güç tasarrufu modunu etinleştiren sessiz geçişe benzer bir flaş anahtarı var. Pil ömründen tasarruf etmek istiyorsanız, bu kullanışlı bir özelliktir.
Lenovo P2'nin sağ kenarında güç ve ses butonları yer alıyor. Ekranın altında da parmak izi okuyucu bulunuyor. Sol tarafından ise güç tasarruf modunu etkinleştiren anahtar bulunuyor. Pil ömründen tasarruf etmek istiyorsanız, bu kullanışlı bir özellik.
Yine sol tarafta bu güç anahtarının üzerinde SIM kart çekmecesi bulunuyor. Elimizdeki model P2’nin çift SIM kartlı modeli. İkinci SIM kart yerine microSD kart takıp hafızanızı 256 GB’a kadar arttırabilirsiniz.
Kısaca Lenovo P2'nin tasarımı telefonun fiyatı göz önüne alındığında oldukça iyi hissettiriyor.
EKRAN
Lenovo P2, 5.5 inç Full HD AMOLED ekrana sahip ve inç başına 401 piksel sunuyor. Aynı zamanda Gorilla Glass 3 ile korunuyor. Bu özellikler yine fiyatına göre iyi.
Ekranda siyahlar karanlıktır, beyazlar ise neredeyse temiz ve parlak. Renkler ise keskin ve canlıdır.
P2'nin ekran parlak ve iyi bir renk aralığına sahip olduğundan video izlerken hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Görüş açıları da iyi. Ekranın büyüklüğü bazıları için bir sorun olabilir, ancak film izlerken veya oyun oynarken işinize yarıyor.
Telefonda Canlı ve Normal renk modları arasında geçiş yapabilirsiniz. Ben Canlı modu seçtim. Çünkü renkler daha doygun. Normal modda sunulan gerçekçi görüntüler ise pek hoşuma gitti. Daha kapalı tonları sevenler normal modu tercih edebilir.
PERFORMANS
P2'nin kalbinde, Qualcomm Snapdragon 625 işlemci, 4 GB RAM, 32 dahili depolama alanı ve Adreno 506 grafik birimi bulunuyor. microSD kart ile de hafıza 256 GB’a kadar arttırılabiliyor. P2’nin 64 GB’lık bir versiyonu daha bulunuyor
Ben P2'nin 32 GB sürümünü kullandım ve işletim sisteminin telefondan sadece 8 GB'tan fazla bir alanı aldığını fark ettim. Bu da çoğu kullanıcı için uygulama, dosya veya oyunlar için kullanabileceği 24 GB’lık depolama alanı bırakıyor.
P2 çok hızlı bir telefon değil ama ama uygulama, oyun veya dosya açma, oynatma gibi işlemleri akıcı bir şekilde yapabiliyor. Google Chrome'da bir web sitesi açtığınızda hızlı bir şekilde yükleyebilen P2, sosyal medya uygulamaların da kasılmadan çalışabildi.
P2 ile oyun oynarken de benzer şekilde iyi çalıştığını fark ettim. Fiyatını düşünersek, muhtemelen hareket halindeyken oyun oynamak için satın alabileceğiniz en iyi bütçeli akıllı telefonlardan biri.
Öte yandan cihazda Injustice 2 veya Asphalt oynamak da eğlenceli bir deneyim oldu. Çünkü P2'nin geniş ekranı bir var ve hız açısından da iyi performans gösterdi. Oyunlarda donma olmadı ve hızlı bir şekilde yüklendi.
Lenovo P2’nin test sonuçlarına bakacak olursak, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 825, çok çekirdek performansından 3976, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 64.363 puan aldı. Basemark OS II’den ortalama 1325, sistemden 2966, grafikten 1011 puan aldı. 3DMark'ın Sling Shot testinden 845, Slingshot Extreme'den 467, Ice Storm Unlimited'dan 13630, Ice Storm Extreme'den ise 8271 puan aldı. Aldığı puanlar fiyatına göre amiral gemilerine göre düşük kalsa da kendi fiyat ve segmentine göre iyi.
ARAYÜZ
Lenovo P2, Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle geliyor ancak Android 7.0’a yükseltilebiliyor. Bizdeki model de Android 7.0’a güncellendi. Lenovo P2'nin arayüzü, daha önceki Lenovo modellerine de gördüğümüz gibi kendine has bir tasarıma sahip. Kötü görünümlü bir tasarıma sahip değil aynı zamanda stok Android kadar sezgisel ve basit bir kullanım sunuyor.
P2, uygulama çekmecesi ile birlikte geliyor. Uygulama çekmecesine basıp menüye girdiğinizde alfabetik sıraya göre dizilmiş her şey net bir görünüö sunuyor. Ayrıca, sol üst köşede, istediğiniz uygulamaları bulmak için kullanabileceğiniz bir arama çubuğu da var. Bunun yanında sağ tarafta ise en son kullanılan uygulamalara erişebileceğiniz bir alan var. Spotify'i kapattıysanız, yalnızca iki dokunuşta tekrar açabilirsiniz.
Telefonda tıpkı iPhone’larda bulunan AssistiveTouch gibi erişilebilirlik açsısında size yardımcı olan hareketli bir kısayol düğmesi bulunuyor. Bunu Ayarlar/Özellik ayarları/Geniş Dokunuş adımlarını takip ederek açabilirsiniz.
KAMERA
Lenovo P2, piyasadaki en iyi kameralı telefon değil ama benzer şekilde fiyatlandırılmış rakiplerine göre yeterince iyi bir performans sunuyor.
P2’de f/2.0 değerinde, çift LED flaşlı ve otofokus destekli 13 MP arka kamera yer alıyor. Rakiplerine göre biraz geride kalsa da yine de iyi durumda. Özellikle iyi aydınlatılmış peyzaj çekimlerinde Lenovo P2 gerçekten iyi görüntüler yakalayabiliyor. Ancak aydınlatmanın iyi olmadığı durumlarda - örneğin kapalı veya bulutlu bir günde - görüntüler sönük ve lekeli olabiliyor. Gece çekimlerin de aynı durum geçerli.
Kamera, bununla birlikte, güzel portreler iyi derinlik alanı efektleri üretebiliyor. Odaklanma oldukça hızlı. Otomatik modda çekim yaparken mümkün olan en iyi görüntüyü alıyorsunuz.
Kamera uygulamasında Pro, Panorama, Sanatsal gece manzarası, Sanatsal HDR, Hızlı ve Yavaş çekim gibi modlar bulunuyor. Ancak Pro mod manuel çekim için kullanılacak kadar iyi değildir.
Arka kameranın video kalitesi de harika değil ama iyi iş çıkartıyor. Düşük ışıkla karşı karşıya kalındığında görüntü bozulsa da makul bir sonuç ortaya çıkıyor. Arka kamerada Full HD ve 30 karede 2160 piksel video kaydedebiliyorsunuz.
P2'de selfie için f/2.2 değerinde 5 MP kamera var. Bu kamera, doğal ve makul derecede ayrıntılı yüzler üretmekle iyi bir iş çıkarıyor. Bu yüzden sosyal medya için oldukça kullanışlı. Ön kamerayla 1080p video kaydı yapabiliyorsunuz.
PİL ÖMRÜ
P2'nin asıl gösteri yapacağı yer hi. şüphesiz pil ömrü. 5100mAh kapasiteye sahip P2 piyasada satın alabileceğiniz en yüksek pil boyutuna sahip telefonlardan biri. Samsung'un yeni amiral gemisi S8+ bile 3500mAh kapasitesiyle yanına yaklaşamıyor.
Lenovo, P2'yi üç tam gün boyunca kullanabileceğinizi iddia ediyor. Ben o kadar olmasa da P2’yi 2 günden biraz fazla (2 gün 6 saat kadar) rahatça kullanabildim.
P2’yi sabah 8’de full dolu bir şekilde şarjdan aldığımda akşam yatana kadar -buna gün içinde oynadığım oyunlar, sosyal medya gezintileri, mailleşmeler vs her şey dahil- pil yüzdemin %58-60’a düştüğünü gözlemledim. Bir sonraki gün hiç şarj etmeden normal kullanımda ise günün sonunda P2'nin %24 oranında kaldığını gördüm.
Bunun anlamı P2’nin şarjı bir tam gün daha gitmez, ancak ortalama kullanım ile sizi en az yarım gün daha götürebilir.
Lenovo P2, video testinde de iyi sonuçlar verdi. Tam parlaklıkta 90 dakikalık bir video oynattığımda şarjının yüzde 8 düştüğünü gözlemledim.
P2, şarj etmede de oldukça hızlı. Paket içinden çıkan hızlı şarj aletini kullanarak yaklaşık 1 saat 40 dakika içinde sıfırdan %100 doluluk oranına ulaşabilirsiniz. Yalnız bu hızlı şarj, Lenovo'nun kendi 24W hızlı şarj teknolojisi ve yalnızca paket içinde çıkan adaptörle kullanırsanız geçerli.
Lenovo P2'nin şarj konusunda tek dezavantajı USB-C bağlantısı yerine microUSB kabloyla şarj olması.
SONUÇ
Lenovo P2, inanılmaz bir pil ömrü sunuyor ve fiyatıyla da tam da isteyeceğiniz türden bütçe dostu bir telefon. Performansıyla gündelik işlemlerinizin üstesinden kolaylıkla gelebilecek ve iki günden uzun pil performansı sunan bir telefon arıyorsanız P2, tam sizlik.
P2’ye ortalama 1500 TL fiyat etiketiyle sahip olabilirsiniz.
ARTILARI
Olağanüstü pil ömrü
Çekici metal yapı
Uygun performans
EKSİLERİ
Biraz ağır
Kamera pek iyi değil
Kulaklık kalitesi