Teknolojiİstanbul bilişimin merkezi olacak!

İstanbul bilişimin merkezi olacak!

20.09.2011 - 17:22 | Son Güncellenme:

6-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Avrasya’nın bir numaralı Bilişim ve Teknoloji Fuarı, CeBIT Bilişim Eurasia ve CeBIT Sinerji Zirvesi öncesinde düzenlenen basın toplantısı, 15 Ekim Perşembe günü, geniş bir katılımla Swissotel The Bosphorus’da yapıldı.

İstanbul bilişimin merkezi olacak

Toplantıda; CeBIT Bilişim Eurasia Genel Müdürü Alexander Kühnel, CeBIT Bilişim Eurasia Fuar Direktörü Murat Özer, Azerbaycan Teknoloji Bakanlığı Uluslararası Daire Başkanı Hafız Haciyev, TOSYÖV Genel Başkanı Yalçın Sönmez, AKOS Başkanı Şekip Karakaya, MOBİSAD Genel Sekreteri Abdullah Raşit Gülhan, TBD İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ ve CeBIT Sinerji Zirvesi iş ortağı SEMOR A.Ş. Genel Müdürü Nezih Kuleyin hazır bulundu.

Haberin Devamı

CeBIT Bilişim Eurasia Genel Müdürü Alexander Kühnel; “Türkiye bölgesinde bilişim sektörünün merkezi olma yolunda”
Toplantı, CeBIT Bilişim Eurasia Genel Müdürü Alexander Kühnel’in sunumuyla başladı. Kühnel, konuşmasında; Türkiye’ de giderek büyüyen IT sektörüne yönelik çarpıcı rakamlar verdi.

Türkiye Bilişim Pazarı’nda olmanın önemine değinirken, Business Monitor International’a raporuna göre, Türkiye 2009-2014 yılları arasında dünyanın en hızlı büyüyen bilişim pazarına sahip olacağını kaydetti. 2004 - 2010 yılları arasında 16 – 74 yaş aralığının internet kullanımında %24,3 artış gözlendiğini, Türkiye, 257 dakika olan ortalama aylık mobil telefon kullanım süresi ile İrlanda, Norveç, İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz ve Almanya’nın üstünde yer aldığını vurguladı. Bunun yanı sıra 24,8 milyon 3G kullanıcısı ve 11,1 milyon internet abonesi ile Temmuz 2011’de açıklanan rapora göre Türkiye’nin 29.951.960 kullanıcısıyla Facebook kullanımında ABD, Endonezya ve İngiltere'den sonra dünyada 4. Sırada olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development- İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı) raporlarına göre Türkiye’nin 2011’de % 6,5, 2012 de ise % 5,3 oranında büyüme kaydedeceğine değinen Kühnel, ekonomik boyutuyla dünyada 16. sırada ve Avrupa’da ise 6. sırada olan Türkiye’nin ICT sektöründe 2010 yılına göre % 7,2’lik bir büyüme yaşadığını söylerek, Türkiye’nin Bilişim Sektörü’nde hedef ülkelerin merkezi olma yolunda olduğunu kaydetti.

CeBIT Bilişim Eurasia Fuar Direktörü Murat Özer ise; bu yıl fuarın farklı bir ivmeyle daha da büyüdüğünü belirterek, CeBIT Bilişim Eurasia 2011 Fuarı katılımcı ve ziyaretçi hedeflerini açıkladı. Özer; 16 ülkeden katılım olduğunu ve 67 ülkeden ziyaretçi beklendiğini söyledi. Özer, “4 Bölüm Konsepti" ile bu yıl fuarın, tüm sektörler için yenilikçi çözümler sergileyeceğini söyledi.


Özer,4 Bölüm Konseptinin açılımını, CeBIT Pro; İş Dünyasına Yönelik Bilişim Çözümleri, CeBIT Gov, Kamu Sektörüne Yönelik Bilişim Çözümleri, CeBIT Life Son Kullanıcılar için Bilişim Teknolojileri ve CeBIT Lab, ziyaretçiler için İnovatif Bilişim Teknolojileri ve AR&GE olarak belirtti.

Haberin Devamı

Bu yıl fuarın partner ülkesi Azerbaycan


Murat Özer, bölgede lider konumuna gelen Türkiye’nin birçok sektörde olduğu gibi içinde bulunduğu coğrafyada bilişim ve teknoloji merkezi olarak kabul görülmeye başladığını da vurguladı. Bu dönemde imzalanmış olan anlaşmalar ile gerek vize kolaylıkları ve gerekse gümrük kolaylıklarının uygulamaya konulmuş olmasının Türkiye’nin tercih edilen bir ülke konumuna taşıdığını belirten Özer, bu bağlamda bu yıl bir başlatılan partner ülke uygulamasında Azerbaycan’ın 20’yi aşkın firma ile CeBIT Bilişim Eurasia’ya katılım gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Fuar kapsamında düzenlenecek “Sinerji Zirvesi”ni organize eden SEMOR A.Ş. Genel Müdürü Nezih Kuleyin, “Sinerji Zirvesi ile İstanbul’da ICT sektöründeki en etkin platformu yaratmayı amaçlıyoruz” Konuşmacılar arasında yer alan Semor A.Ş. Genel Müdürü Nezih Kuleyin, sunumuna, “Sinerji Zirvesi” ile ilgili olarak, 12. yılında “Fuar” ve “Zirve”yi bir araya getirerek İstanbul’da ICT sektöründeki en etkin platformunu yaratmayı amaçladıklarını söyleyerek başladı. Zirvenin, hem bilişim sektörü içinde bir sinerji yaratmak hem de sektörün diğer sektörler ile arasında bir sinerji sağlamak amacı ile kurgulandığını vurgulayan Kuleyin, zirve programında sektörün önde gelen dernek ve kurumlarından destek alındığını ve çok önemli konu başlıklarına yer verileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Zirvede, “Sağlıklı ve Güvenli İnternet”, Mobil Bilişimde Kadın Girişimcilik”, “KOBİ’ lerin Bilişime Olan İhtiyacı” gibi önemli konularda seminerler düzenlenecek. Zirve Programı içinde, İnternet Üst Kurulu’nun şu an gündemindeki en önemli maddelerinden biri olan “Sağlıklı ve Güvenli İnternet”, ayrıca, MOBİSAD’la “Mobil Bilişimde Kadın Girişimcilik” ve “Elektronik Manyetik Kirlilik” konuları yer alacak. Fuarda Türkiye Bilişim Derneği, “Sosyal Ağlar” konusunu gündeme getirirken, KOBİ’lerin en büyük kitlesel örgütü olan TOSYÖV, “KOBİ’lerin Bilişime Olan İhtiyacı” konusunda bir etkinlik düzenleyecek.

Haberin Devamı

AKOS (Akıllı Kentler Otomasyon Sistemleri)Başkanı Şekip Karakaya; “AB standartlarında Kentsel Bilişim Hizmetlerinin sunulabilmesi için belediyelerimizin yıllık bütçesinin en az %2 sini BT’ye ayırması gereklidir.” Toplantıya bir sunumla katılan AKOS Başkanı Şekip Karakaya, fuarda 2000 m2’lik stantla yer alacak olan AKOS Projesi ile Türkiye genelinde 500’ü aşkın belediyeyi ağırlayacaklarını belirtti. Karakaya konuşmasını, “Sampaş liderliğinde, 30 şirket bir araya gelerek, 21. Yüzyılın Akıllı Kentleri Platformu’nu oluşturduk. Yerel Yönetimler Bilgi Sistemi konusunda 30 yıllık bilgi ve tecrübemizi kullanarak Türkiye’de Akıllı Kentlerin oluşumu sürecinde aktif rol alıyoruz. Uluslararası açık standartlara dayalı, üstün teknolojili projelerimizi hayata geçiriyor; pratikte edindiğimiz bilgileri AB AR&GE projeleri ve EuroCities gibi sosyal gruplarda görüşülen konularla örtüştürüyor ve Türkiye kentlerinin akıllandırılması için, e-dönüşüm sürecinin yerel yönetim bacağını tamamlamak için gece gündüz çalışıyoruz.” diyerek sürdürdü. Şekip Karakaya, AB standartlarında kentsel bilişim hizmetlerinin sunulabilmesi için belediyelerin yıllık bütçesinin en az %2 sini BT’ye ayırması gerektiğinin altını çizerek, yerel yönetimlerde, ICT alanının bir uzmanlık, strateji, planlama ve kaynak gerektirdiğini, bununla ilgili olarak belediyelere bilgi teknolojileri yatırımları için idari ve finansal teşvik sağlanması ile ilgili yasal altyapının oluşturulması zorunluluğunu dile getirdi.


Fuarın Ana Sponsoru, Türkiye’nin tek uydu ve kablo TV operatörü olan, Türksat A.Ş.
7. Hall’de 1.000 m2’lik stant alanında, uydu hizmetlerinden, HD ve 3D yayıncılık hizmetlerine, bilişim ve e-Devlet Hizmetlerinden, Coğrafi Bilgi Sistemleri’ne dek birçok temel konudaki hizmetlerini katılımcılara sunacak olan CeBIT Bilişim Eurasia Ana Sponosru Türksat A.Ş., ‘Türksat Söyleşileri’ kapsamında bilgi-bilişim, yönetim, teknoloji, kültür ve sanat alanlarında önde gelen isimlerle, ziyaretçileri buluşturacak.

Türksat’ın Hologram TV uygulmaları ilk defa CeBIT fuarında gösterilecek
Ayrıca, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları ile birlikte Türksat 5A haberleşme uydusuna ilişkin bilgilendirmelerin yapılacağı stantta kurulacak HD ve 3D salonunda, 3D formatında televizyon yayını ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. TürksatGlobe markası ile gözlem uyduları üzerinden verilen “Coğrafi Bilgi Sistemleri” konusunda bilimsel toplantılar yapılacak.

Zirvede finans sektörünü İş Bankası temsil edecek
Zirvede finans sektörünü fuarın Banka Sponsoru olan İş Bankası temsil edecek. Bankanın desteği ile İstanbul’un finans merkezi olma konusu da yine zirvede ele alınacak konular arasında yer alacak.

Eğitim Teknolojileri CeBIT Bilişim Eurasia’da bu yıl öne çıkacak!
En yeni eğitim teknolojileri ve araçları bu yıl CeBIT Bilişim Eurasia’da hemen hemen tüm sektördeki firmaların katılımcı olduğu, akıllı tahtalardan, dokunmatik oylama sistemlerine, interaktif eğitim yazılımları, tüm sınıfın birbirine entegre olduğu çoklu çalışma ortamlarının yaratılacağı teknolojiler ile eğitimi daha da keyifli kılacak.

Fuarın diğer bir sponsoru da Huawei firması oldu
Sponsorluk kapsamında Huawei firması hem fuar alanında hem de zirve süresince kablosuz internet hizmetini katılımcı ve ziyaretçilere ücretsiz olarak sağlayacak.

Ulaşım Sponsoru Onur Air
CeBIT Bilişim Eurasia’nın Anadolu’dan gelecek olan VIP profesyonel ziyaretçilerine Onur Air tarafından belli sayıda ücretsiz uçak bileti sağlanıyor. Bu fırsatın yanı sıra, yine Anadolu’dan gelecek ziyaretçiler Onur Air tarafından indirimli bilet fırsatı sunuluyor.

“Gelecek Bilişim ile Gelecek” ve “Herkes için Bilişim” sloganları ile devam eden CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı ve CeBIT Sinerji Zirvesi 6-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 4 gün boyunca tüm sektör duayenlerinin buluştuğu bir platform yaratacak.