TeknolojiiPad Pro 10.5 inceleme (VİDEO)

iPad Pro 10.5 inceleme (VİDEO)

25.07.2017 - 15:29 | Son Güncellenme:

Apple’ın ProMotion teknolojisi ile dünyanın en gelişmiş ekranına ve A10X Fusion çip setine sahip yeni 10.5 inç iPad Pro modelini inceledik.

iPad Pro 10.5 inceleme (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple'ın 9.7 inçlik iPad Pro'yu piyasaya sürmesinin ardından bir yıldan fazla bir süre geçti ve artık firma bunu değiştirmeye, yenisi çıkarmaya karar verdi. Cupertino merkezli şirket geçtiğimiz dönemde gerçekleşen WWDC 2017 etkinliğinde dünyanın en gelişmiş ekranına ve yeni A10X Fusion çip setine sahip tamamen yeni 10.5 inç iPad Pro’yu tanıttı.

Apple’ın elindeki tüm üst düzey özellikleri yeni iPad Pro'ya ekleye-rek gerçekten bir fark yarattığını söyleyebilirim. Peki iPad Pro’yu gerçekten Pro yapan şey ne? Daha büyük ve iyi bir ekran; daha hızlı ve güçlü bir işlemci; daha iyi kameralar ve Apple’ın kalem, klavye gibi aksesuarları.

Aksesuarlarıyla bir anda mobil çalışma istasyonuna dönüşebilen iPad Pro’nun aynı zamanda bir eğlence merkezi olduğunu da unutmayın.

Haberin Devamı

Öte yandan insanların çoğu bu kadar maliyetli bir iPad almaya karar vermeden önce bir değer hesaplamasına ihtiyaç duyuyor. Ardından kendisine şunu soruyor: “iPad Pro mu yoksa dizüstü bir bilgisayar mı satın alsam?” Burada bazı önemli değişkenler var.

O halde daha fazla vakit kaybetmeden 10.5 inçlik iPad Pro’nun detaylı incelemesine tasarımıyla başlayalım.

TASARIM

Diğer iPad'leri biliyorsanız, yeni iPad Pro’nun tasarımı sizin için sürpriz olmayacaktır. Yeni iPad Pro, Apple'ın uzun zamandır gördüğünüz standart boyutlu iPad modelinin biraz daha büyük versiyonu; bu da bir çok eski aksesuarın bu modele sığmayacağı anlamına geliyor. Firma aynı zamanda ekranın kenarlarındaki çerçeveleri de biraz azaltmış.

Tabletin geri kalan kısmı ise sizlere oldukça tanıdık geliyor. Yuvarlak hatlarının yanında alüminyumdan üretilen gövdesiyle oldukça çekici görünen tablet, 469 gram ağırlığıyla elde inanılmaz derecede hafif duruyor. Kalınlığıysa 6.1 mm.Her şey kusursuz bir standart üzerine inşa edilmiş.

Tabletin arka kısmında çıkıntılı bir yapıda kamera, çift tonlu LED flaş, Apple logosu; sağında ses açma kapama tuşları; üst kısmında ise SIM kart ve kulaklık girişi yer alıyor. Cihazın dört bir yanında da hoparlörler yer alıyor. Bu sayede cihazı yatay veya dikey kullanırken seste herhangi bir kayıp yaşamıyorsunuz.

Haberin Devamı

Cihazın solunda ise klavye ile bağlantı kurması için üç adet küçük yuvarlaktan oluşan Smart Connector bulunuyor. Tabletin renk seçenekleri arasında ise uzay grisi, roze altın, altın ve gümüş yer alıyor.

10.5 inç iPad Pro ne yazık ki iPhone 7 gibi suya karşı dayanıklı değil.Bu özellik onun banyo, havuz gibi ıslak alanlarda güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayabilirdi. Diğer yandan boyutundan ötürü bir tablet, telefona göre yanlışlıkla ıslak yerlere değmeye daha meyilli. O yüzden suya karşı dayanıklı olsa fena olmazdı.

Cihazda düğmeler iyi işlenmiş bir yapıda olmasının yanında parmağınızın altında olduğundan bulunmaları da oldukça kolay. Ekranın altındaki TouchID sensörü de hızlı bir şekilde tepki veriyor. TouchID'ye çift tıkladığınızda ise Siri ile karşılaşıyorsunuz.

Evet cihaza epey para harcayacaksınız ancak kalite açısından sizleri haklı çıkaracak bir şey elde edeceksiniz.

EKRAN

10.5inç iPad Pro üzerindeki ekran, daha geniş renk yelpazesi, parlaklık ve genel netlik sayesinde bir tablette gördüğüm en iyi ekranlardan biri.

Haberin Devamı

iPad Pro'da, LED arka aydınlatmalı LCD ekran kullanıyor. 10.5 inç büyüklüğünde olan ekranda 9.7 inçlik iPad Pro’dan daha fazla çözünürlük sunuluyor. 1668 x 2224 piksel çözünürlüğünde olan ekranın piksel yoğunluğu ise 265 ppi seviyesinde. Ekran fazlasıyla net, keskin ve parlak.

10.5 inç iPad Pro’nun ekranı aynı zamanda 9.7 inç modele göre yaklaşık yüzde 20 daha büyük. Bu sayede ekranda artık daha fazla şey yapabilirsiniz.

Yeni iPad Pro’nun Apple'ın bir tablete sıkıştırdığı en iyi ekrana sahip olduğunu söyleyebilirim. Apple, iPad Pro’nun ekranını olağanüstü hale getirmek için buraya bir sürü yeni teknoloji sıkıştırmış. Bunların başında 120 Hz yenileme hızı geliyor.
120Hz, ekranda kaydırma yapıp pikselleri hareket ettirdiğinizde daha az gecikme yaşanmasına olanak sağlıyor. Böylece filmveya video izlerken görsel bir şölen yaşıyorsunuz. Oyunlar ise akıcı bir şekilde oynanıyor.

Yenileme hızının bu kadar yüksek olması Apple Pen ile çizim yaparken gecikmenin de 20 milisaniyeye kadar düşürülmesini sağlıyor. Böylece fiziksel olarak kağıt üzerinde çizim yapar gibi hissediyorsunuz.

Haberin Devamı

Parlaklık da önceki tabletlere nazaran yükseltilerek 600 nite çekilmiş. Bu sayede nerede olursanız olun, geliştirilmiş ekran parlaklığı sayesinde ekrandaki her şeyi rahatlıkla görebiliyorsunuz. Aynı zamanda ekranda göz kamaşmasını azaltmak ve dışarda kullanıma yardımcı olmak yansıma önleyici bir kaplama da kullanılmış.

iPad Pro’nun yeniden tasarlananRetina ekranı aynı zamanda Pro-Motion teknolojisine de sahip. ProMotion sadece yenileme oranını artırmakla kalmayıp aşağı da çekebiliyor. Örneğin bir film izliyorsanız veya e-kitap okuyorsanız, ekran yenileme hızınını ona göre optimize edip düşürebiliyor. Kısaca ProMotion, ekran kalitesini artırıyor ve ekran yenileme hızını, içerik hareketine uyum sağlayacak şekilde otomatik olarak ayarlayarak güç tüketimini de azaltıyor.

iPad Pro’da kullanılan bir diğer görüntü teknolojisi de True Tone. True Tone, daha doğal ve doğru bir görüntüleme için ekranın beyaz dengesini, etrafınızdaki ışığa uyum sağlayacak şekilde dinamik olarak ayarlıyor. Aslında bu özelliği kapatana kadar ne işe yaradığını anlayamıyorsunuz. Tableti gün ışığında veya lamba altında kullandığınızda ise ekranın farklı renklere büründüğünü gözlemleyebilirsiniz.

Kısa yeni iPad Pro bir akıllı cihazın ekranından beklediğiniz şeyden fazlasını sizlere sunuyor. Bunlar: yüksek çözünürlük,geniş bir renk yelpazesi, güneşte daha az yansıma ve en önemlisi de yüksek yenileme hızı.

MÜZİK VE FİLMLER

Ortalama bir hoparlör kadar iyi ses veren bir tablet arıyorsanız 10.5 inçlik iPad Pro’yu satın almanız sizin için yeterli olabilir. Tasarım sebebiyle hoparlöre daha faz yer açıldığından tablet, harika bir ses kalitesine sahip.

Örneğin akşam yemeği hazırlarken mutfakta müzik dinliyorsanız, ses kalitesi mükemmel ve net ama en önemlisi oldukça yüksek.Elbette Sonos hoparlörlere veya yeni çıkacak olan Apple HomePod’a rakip olamayacak ama yine de bir tablet için harika.

Filmsöz konusu olduğunda, yatağa yayılıp kulaklıklar olmadan film izlemeye alıştıysanız, yeni iPad Pro ile bu konuda da mükemmel bir performans elde edebilirsiniz.

Açık havada, rüzgarın ve arabaların sesi varken bile ses gayet net duyuluyor. ProMotion teknolojisiyle gelen dinamik kare hızı da film izlemeyi daha keyifli hale getiriyor ve pil ömrünüzü optimize ediyor.

PERFORMANS

Bu incelemeyle ilgili sizi şaşırtıracak bir şey varsa, Apple'ın WWDC etkinliğinde 10.5inç iPad Pro'yu ortaya çıkardığında bahsettiği şeylerin çoğundan bahsetmeyeceğimiz gerçeği. Bunlar arasında yeni Dosyalar uygulaması, geliştirilmiş bölünmüş ekran modu ve yeniden tasarlanan kontrol merkezi yer alıyor.

Peki neden bahsedemeyeceğiz? Çünkü 10.5inç iPad Pro, iOS 10 ile geliyor. Cihazın işlevselliğini artıracak yeni özellikler ise sonbaharda iOS 11 ile gelecek. Tabii isterseniz iOS 11’in geliştiriciler için sunulan beta sürümünü indirip yeni özelliklere göz atabilirsiniz. Ancak nihai sürüm olmadığı için bunu yapmanızı önermiyorum.

Önümüzdeki aylarda nihai sürüm yayınlandığındabizler de yeni iPad Pro'yu tekrar gözden geçireceğiz.

Cihazda bölünmüş ekran görünümü gayet iyi. Sağdan hızlıca tek parmak hareketiyle çıkan alandan her türlü uygulamayı çağırabilirsiniz.Ancak yeni yazılımla birlikte sunulacak kadar çok şey çağıramıyorsunuz.

Bununla birlikte, kullanılması çok basit bir sistem olduğu için, iOS 10'un günlük kullanım açısından iPad için hala iyi bir plat-form.Üstten bildirim çubuğunu, alttan kontrol merkezini ve sağ taraftan bölünmüş ekran alanını açmak oldukça kullanışlı. Bunlar iOS 11 ile daha da iyi olacak.

iPad Pro 10.5, Apple'ın en hızlı tableti olma özelliğini taşıyor. Cihazda bazı Intel dizüstü yongalarını geçebilecek yeni bir işlemci olan A10X Fusion var. Bu işlemci iPhone 7'deki A10 Fusion'a göre altı kat daha hızlı.

iPad Pro’daki bu işlemciye 4 GB RAM ve 512 GB depolama alanı eşlik ediyor. Bu arada depolama seçenekleri de artırıldı.Seçenekler arasında 64, 256 ve 512 GB yer alıyor. Yani 9.7 inçlik modelin iki katı.

Sahip olduğu donanımla çok iyi performans sergileyen tablette fotoğrafları ve 4K videoları düzenlemek, 3D görüntüleri rend-er’lamak veya oyun oynamak gibi görevler zahmetsizce gerçekleştirilebiliyor. ProMotion teknolojisi dahız konusunda her-hangi bir gecikmeyi gizleme konusunda iyi bir iş çıkarıyor.

iPad Pro'nun yavaşlamasıyla ilgili herhangi bir sorun yaşamadım. Son derece hızlı işlem yapan cihazda her uygulama kolaylıkla açılıp kapanıyor. Gelişmiş fotoğraf düzenlemeleri yaparken hala biraz gecikme var, ancak çok az. iOS 10 ise iPad Pro için iyi bir platform.

Yerleşik Apple SIM, 802.11ac Wi-Fi standartı ve LTE Advanced desteği, 180’den fazla ülke ve bölgeye seyahatte bağlantıda kalmayı daha kolay hale getiriyor.

Yeni iPad Pro’ya klasik tablet kullanımından ziyade Smart Keyboard ve Apple Pencil ile özelleştirip farklı alanlarda da kullanabilirsiniz. Örneğin ben cihazı Smart Keyboard ile kullandım. Bu klavye iPad’inizi küçük bir laptopa çeviriyor. Kapağını katlandığınızda da ekranı koruyabiliyor.

Smart Keyboard, masaüstü veya dizüstü bilgisayar klavyesinde yazmaya çok yakın hissettiren tam boyutlu tuşlara sahip. Bu sayede uzun e-posta veya metinler yazarken rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Dokunmatik ekran önünüzde olduğundan bir touchpad’e de gerek yok.

PİL

Ekran ve performansın ardından iPad Pro’nun diğer bir etkileyici özelliği pil ömrü. Cihazın bu konuda da iyi olduğunu söyleyebilirim. Cihazı aktif kullanım dahilinde 8-9 saat boyunca çok amaçlı olarak kullanabildim. Yani Apple'ın iddia ettiği 10 saatlik pil ömrüne oldukça yaklaştım.

Tabii iPad Pro’nun pil ömrü ne amaçla kullandığınıza bağlı olarak değişebilir. Eğer tableti sürekli kullanmayıp ara sıra yazı yazmak ya da film izlemek için açacaksanız, muhtemelen tek bir şarj sizi 4-5 gün götürebilir. Ancak photoshop veya video render’lamak gibi sistemi yoran işlemler için tableti kullanırsanız tek şarj sizi 2-3 saat götürecektir.

Diğer cihazlara da yaptığım pil testinde yani 90 dakikalık Full HD videoyu maksimum parlaklıkta oynattığımda tablette yüzde 18 düşüş yaşandı. Bu ise gerçekten iyi bir sonuç.

A10X yonga setive ProMotion teknolojisi birleşince tabletin daha iyi bir pil ömrü sağlayıpdaha verimli ve uzun süre çalışmasını sağlıyor.

Sonuç olarak bu boyuttaki bir cihaz içiniPad Pro'nun pil ömrü ol-dukça etkileyici.

KAMERA

Yeni iPad Pro’da iPhone 7’de de gördüğümüz kamera sisteminin aynısı yer alıyor. Tabletin arkasında optik görüntü sabitleme özelliğine ve f/1.8 değerinde 12 MP, ön tarafında ise f/2.2 değerinde 7 MP kamera yer alıyor.

Arka kamera, 4 LED ve 2 tonlu flaşla düşük ışık koşullarında dahi başarılı fotoğraflar çekebiliyor. Optik yakınlaştırma ve portre modu gibi kamera özelliklerine sahip olmasa da iPad Pro, son derece kaliteli ve net kareler yakalayabiliyor. HDR özelliğine sahip ön kamera ise sizlere doğal fotoğraflar sunuyor.

Arka kamera 30 kare 4K video çekebilmesinin yanında ayrıca 120 kare Full HD videolar da kaydedilebiliyor. 720p’de ise kare sayısı 240.Yine ön kamera da Full HD kayıt yapabiliyor.

10.5 inçlik iPad Pro'nun kamera kısmındaki en önemli özelliklerin-den biri de aslında henüz yok. Bu özellik iOS 11 ile gelecek belge taraması. Bu sayede Notlar uygulamasıyla belgeler üzerinde sorunsuz bir şekilde tarama gerçekleştirilebiliyor. Daha sonra taradığınız bu belgelertüm Apple aygıtlarınızla senkronize olabiliyor.

Sonuç olarak 10.5 inç iPad Pro’nun kamerası son derece güçlü ve parlak ışıkta alacağınız fotoğraflar gerçekten harika görünüyor. Büyük ekran sahip olması ise çektiğiniz kareleri rahatlıkla düzenle-menize olanak sağlıyor.

SONUÇ

Şimdi 10.5inçlik iPad Pro'nun etkileyici bir cihaz olduğunu ve bu deneyimin iOS 11 iledaha da değişeceğini öğrendiğimize göre, en baştakisoruya geri dönelim: “iPad Pro mu yoksa bir dizüstü bilgi-sayar mı satın alayım?”

Apple'ın 2017 model iPad Pro’su profesyonellerin yanında normal kullanıcıların da çizim, video ve fotoğraf yeteneklerini geliştiriyor. Öte yandan tablet, günlük kullanımda her işinizi görse de ondan üst düzey bir dizüstü bilgisayar performansı beklenmemeli.

Şöyle de bir durum var, bir bilgisayara en az 3 bin TL vereceksiniz, bunun neredeyse ana bilgisayarınız olması gerekiyor.iPad Pro'yu ana bilgisayarınız yapacaksanız, muhtemelen 64GB'dan fazla depolama alanına sahip olmalısınız. Bunun yanında akıllı klavyeyi de almanız gerekecek.Doğal olarak fiyat daha da artacak.

Açıkçası ben çoğu bilgisayar kullanıcısının iPad Pro’yu ana cihazları olarak kullanırken rahat edebileceğini düşünmüyorum. Evet iPad Pro’da da üretkenlik yazılımları kullanılabiliyor ama bir PC standartında değil. Ancak iPad Pro, ekstra bir cihaz olarak taşındığında kuşkusuz hayat kurtarabilir.

Gerçek potansiyelini, bu yılın sonlarına doğru gelecek iOS 11 ile daha da gösterecek iPad Pro, tasarım ve performansıyla şu anda piyasada alınabilecek en iyi tablet. Peki bu cihaza sahip olmak için ne kadar ödemek gerekiyor?

10.5 inç iPad Pro’nun başlangıç fiyatı 2999 TL, bizim kullandığımız 512 GB’lık SIM kart takılabilen model ise 4949 TL. 10.5 inç iPad Pro için Smart Keyboard ise 699 TL. Ben Apple Pencil’ı da alayım diyorsanız onun da fiyatı 449 TL.

ARTILARI

  • Mükemmel ekran
  • Yükseltilmiş depolama seçenekleri
  • Daha hızlı işlemci
  • Daha iyi kameralar
  • Daha kompakt boyutta daha büyük ekran
  • Hızlı yenileme oranı
  • Rahatça taşınabilir

EKSİLERİ

  • Yüksek fiyat
  • Aksesuarlarla dizüstü bilgisayar seviyesine çıkınca maliyet daha da artıyor
  • Opsiyonel klavye arka aydınlatmalı değil