TeknolojiE-İmza Nasıl Kullanılır? Bilgisayar Ortamında E-İmza Nasıl Atılır?

E-İmza Nasıl Kullanılır? Bilgisayar Ortamında E-İmza Nasıl Atılır?

10.04.2021 - 06:00 | Son Güncellenme:

Elektronik imza, usb şeklinde aygıttan ve içine yüklenmiş kişiye özgü olan içerisinde iletişim bilgileri ve kimlik bilgileri bulunduran 1,2 ya da 3 yıllık nitelikli elektronik sertifikadan meydana gelir. Bunun yanında bilgisayarda çalışabilmek için gereken java ve sürücü yazılımının yüklenmesi gerekir. E-imza nasıl kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

E-İmza Nasıl Kullanılır Bilgisayar Ortamında E-İmza Nasıl Atılır


E imza, internet ortamında bulunan platformlarda kullanılacak ise, Google Chrome dışında kalan diğer kullanılması gerekir. Google Chrome da e imzanın çalışmamasının nedeni ise, Google firmasının java desteğini kaldırmasından kaynaklanıyor.

E-İmza Nasıl Kullanılır?

E imza, elektronik ortamlarda ıslak imza yerine kullanılabilecek yasal kimlik doğrulama sistemine verilen isimdir. Islak imza ile aynı hukuki niteliklere ve özelliklere sahip olan e-İmza, elektronik ortamda yapılan tüm işlemlerde kişinin kimlik bilgilerinin doğruluğunu kanıtlar. E-İmza, elektronik ortamda ve elektronik belgeler üzerinde ıslak imza yerine kullanılır. E-İmza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş olan kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama e imzalama işlemi yapılır.

Bilgisayar Ortamında E - İmza Nasıl Atılır?

5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik ortamda belgeler için atılacak olan e-İmza ile elle atılan ıslak imza aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir. İnternet sitesi aracılığı ile elektronik imza atma işlemi ise, genel olarak elektronik ortamlardaki platformlarda imzala düğmesi bulunur. İmzala düğmesine tıkladıktan sonra, e-imza şifre bilgileri ve pin girilerek elektronik imza atma işlemi kısa süre içinde tamamlanır. E imza ile PDF imzalamak işlemini gerçekleştirmek için de, Adobe Acrobat Reader DC programını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

E-İmzanın Yasal Geçerliliği Olmayan Alanları Var Mıdır?

E imzanın Kanunların özel ya da resmi bir merasime tabi tutulduğu yasal işlemler ve teminat sözleşmeleri e-İmza atılarak gerçekleştirilemez. Mesela, veraset, evlenme, intikal ve emlak alım satım gibi resmi işlemlerde e-İmza kullanılmaz. Bu işlemlerin yasal geçerliliğe sahip olabilmesi için ıslak imza ile imzalanmış olması gerekir. Güvenli Elektronik İmza, diğer tüm belgelerde elle atılan imza ile eşdeğerdir. Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulan tüm veriler ise, senet hükmündedir. Aynı zamanda bu veriler, aksi ispat edilinceye kadar kesin olarak delil sayılır.