TeknolojiDinamik Denge Kontrolü (Dsc) Nedir, Ne İşe Yarar? Dsc Nasıl Çalışır?

Dinamik Denge Kontrolü (Dsc) Nedir, Ne İşe Yarar? Dsc Nasıl Çalışır?

23.04.2021 - 04:27 | Son Güncellenme:

Dinamik Denge Kontrolü (DSC) özellikle araç sahiplerinin çok fazla duydukları konular arasında yerini alıyor. Dinamik denge kontrolü (DSC) nedir, ne işe yarar? DSC nasıl çalışır sorularının yanıtlarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.

Dinamik Denge Kontrolü (Dsc) Nedir, Ne İşe Yarar Dsc Nasıl Çalışır


Dinamik Denge Kontrolü (DSC) hakkında bilgi edinmek isteyenlerin en çok kullandığı kanalların başında internet gelmektedir. Pek çok insan internetteki arama motoruna Dinamik Denge Kontrolü yazarak araştırma gerçekleştirmektedir.

Dinamik Denge Kontrolü (DSC) Nedir?

Dinamik Denge Kontrolü (DSC) özellikle de virajlarda ve elverişsiz olan sürüş koşullarında hareket halindeki aracın kontrolünü sağlayan bir sistemdir.

Dinamik Denge Kontrolü (DSC) Ne İşe Yarar?

Dinamik Denge Kontrolü (DSC), ABS ile ortak çalışan bir sistem olup aracın tekerlerine iletilen gücünü, direksiyon açısını, motor gücünü ve fren sistemlerini kontrol ederek aracın dengesini sağlamaya yaramaktadır. Bu bakımdan araçların en önemli sistemlerinden biri olma özelliği taşımaktadır.

DSC Nasıl Çalışır?

DSC sistemine sahip durumdaki araçlarda sürüş sırasında gaz pedalına basmak yahut direksiyonu çevirmek gibi pek çok eylem sensörler tarafından takip edilmektedir. Takip edilen tüm bu eylemler sinyaller yardımı ile birlikte merkezi bir mikropc sistemine gönderilir. Sisteme gelen sinyallere karşılık olarak en doğru tepkiyi vermesi sağlanır. Buna ek olarak DSC sistemi çekiş kontrol sisteminin hareketlerini de kontrol etmekte rol üstleniyor.

Bilindiği üzere buzlu, karlı ve kaygan olan yollarda otomobillerin tekerlekleri patinaj yaparak yerle teması keser. Böyle bir süreçte sistem devreye girerek yol tutuşunun tekrar sağlar. Otomobillerde bulunan bu sistem esasında tek başına hiçbir anlam taşımaz.

DSC sistemini tamamlayan ASR ve ABS gibi entegre çalışan sistemler vasıtasıyla görevini doğru bir şekilde yapabilmektedir. Elbette ASR’nin görevi olan patinaj önleme ve ABS’nin görevi olan kilitleme ile DSC sistemi tam anlamıyla bir güvenlik sağlamaz. DSC’nin bileşenleri arasında yanal hız sensörleri, tekerlek hız sensörleri, motor kontrol ünitesi ve direksiyon açısı sensörü de bulunur. Bu sistemlerle birlikte tam anlamıyla güvenli olan bir sürüş ortamı oluşturulur.

Dinamik denge kontrolü sistemi DSC pek çok otomobil markasında bulunmaktadır. Bazı otomobil markaları dinamik denge kontrolü sisteminin adını farklı olarak kullanmaktadır. Mazda, BMW ve BMW Grubundaki araçlar bu sistem için DSC adını kullanırken, Mercedes ve Mercedes Grubunda yer alan araçlar ESP adıyla bu sistemi kullanmaktadır.

 

Yazarlar