15.07.2015 - 17:07 | Son Güncellenme:
Physical Review Letters dergisinde yer alan haber içeriğine göre Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nde (CERN), LHCb deneylerini yürüten sözcü Guy Wilkinson ‘pentekuark’ isimli parçacığın sadece yeni bir parçacık olmadığını, diğer bir deyişle 50 yıl boyunca yapılan deneylerde daha önce hiç sıradan bir temel proton ve nöronların temel bileşenlerinin yapısının çok daha iyi anlaşılacağı bir yol bulunmadığını, bu yeni keşif ile birlikte nöron ve protonların yapısının çok iyi anlaşıldığını ifade etti. Keşfedilen bu kuark modeli ile diğer kuark birleşimlerinin okumasını kolaylaştıracağı düşünülüyor. Atomu oluşturan atomdan da küçük atomaltı parçacıklardan 5 tanesinin bir araya geldiği ‘pentekuark’ isimli atomaltı parçacık evren ile ilgili bilinen bilgilerin ötesine geçilmesini sağlayacak.
İki yıl verilen aranın ardından Hazirana ayında tekrar çalıştırılmaya başlanan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile daha yüksek enerjiyle iki kat veri elde edilmesi planlanıyor.2013 yılında Higgs Bozonu’nu keşfeden fizikçiler,2014 yılında da iki atomaltı parçacık keşfetmişti. Dünyanın en hızlı madde çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda yapılan deneyler sonucu bu iki yeni parçacığın geçmişte var olduğu öngörülüyordu. Yeni keşfedilen atomaltı parçacıklar ‘tetrakuark’ olarak isimlendiriliyordu. Tetrakuarklar 4 kuarkın bir araya gelmesiyle oluşuyor.
Deneyler bugün İsviçre’nin Fransa sınırında yer alan bir tünelde gerçekleştiriliyor. Devam eden deneyler, evreni oluşturan parçacıkların anlaşılmasını ve keşfedilmesini amaçlıyor.
Kaynak: Orghaber