TeknolojiBilim adamları, dünyanın ilk 3D yapay göz korneasını bastı

Bilim adamları, dünyanın ilk 3D yapay göz korneasını bastı

30.05.2018 - 17:19 | Son Güncellenme:

Yapay insan organları geliştirmeye odaklanan bilim adamları, inanılmaz bir tıbbi atılım yaparak dünyanın ilk 3D yapay göz korneasını bastı. Yeni yöntemle hastanın gözünü tarayarak boyut ve şekli ile eşleşen bir kornea hızlı bir şekilde basılabilecek. Görme kaybı yaşan kişiler bu sayede birkaç yıl içinde sağlığına kavuşabilecek.

Bilim adamları, dünyanın ilk 3D yapay göz korneasını bastı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Düşük maliyetli bir 3D yazıcıdan çıkan ilk insan korneaları, İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından oluşturuldu. Newcastle Üniversitesi'nde doku mühendisliği profesörü olan Che Connon, "Dünyanın dört bir yanındaki birçok ekip bu süreci mümkün kılmak için ideal biyo-mürekkebi araştırıyor. Benzersiz jelimiz - aljinat ve kollajenin bir kombinasyonu - kök hücreleri canlı tutarken, şekli tutacak kadar sert, fakat 3 boyutlu bir yazıcının ağzından sıkılacak kadar yumuşak bir malzeme üretiyor. Bu, benzer bir hidrojel içinde oda sıcaklığında haftalarca canlı tuttuğumuz önceki çalışmamıza dayanıyor. Artık, hücrelerin ayrı ayrı büyümesi konusunda endişelenmeksizin kullanıcıların dokuları basmaya başlamalarına izin veren biyo-mürekkep içeren kök hücreleri kullanmaya hazırız." dedi.

Haberin Devamı

Kornealar, gözün dış katmanında önemli rol oynuyor. Korneaya bağlı yaralar ve hastalıklar nedeniyle beş milyon insanın körlüğe maruz kaldığı tahmin ediliyor. Dünya çapında toplam 10 milyon kornea körlüğünü önlemek için ameliyat gerekiyor. Ancak transplantasyon için hazır kornealar eksik. Korneal distrofiler, inflamasyon, enfeksiyon veya diğer göz hastalıkları yaygın olarak görülen kornea rahatsızlıklarından.

Bilim adamları, dünyanın ilk 3D yapay göz korneasını bastı

Kraliyet Ulusal Kör İnsanlar Enstitüsü (RNIBP), "Kornea yüzeyi çok hassas. Birçok sinir ucu içeriyor ve en küçük kir veya tüy parçasını bile tespit edebilir. Kornea, gözünüzle dış dünya arasında bir engel olarak hareket ederek, onu yaralanma ve enfeksiyondan korumaya yardımcı olur." dedi.

Kornea görmeniz için önemlidir. Bilim adamları artık kök hücreler, kollajen ve aljinat asidinin sıvı bir karışımı olan sözde biyo-mürekkep formunda bir çözüm geliştirdiler. Basit bir 3D yazıcı ile Newcastle bilim adamları, 10 dakikadan kısa sürede yapay bir insan kornea basabildiler.

Kornea baskı yöntemi, transplantasyon için hazırda sınırsız kornea teminini sağlayabilir. Bir hastanın gözünü tarayan doktorlar, hastanın göz şekli ve büyüklüğüne uyması için daha fazla ısmarlama kornealar basabilir.

Haberin Devamı

Profesör Connon, "3 boyutlu kornealarımızla artık daha fazla test yapmamız gerekecek. Nakil için daha birkaç yılımız var. Yaptığımız şey, bir hastanın gözünden alınan koordinatları kullanarak kornea basmanın ve dünya çapında hastalıkla mücadele etmede büyük potansiyele sahip." dedi.