TeknolojiAsus Zenfone Zoom S inceleme (VİDEO)

Asus Zenfone Zoom S inceleme (VİDEO)

30.06.2017 - 14:24 | Son Güncellenme:

Asus’un Full HD ekran ve 5000 mAh pilin yanında profesyonel fotoğrafçılığı mobile taşıyan Zenfone ailesinin yeni üyesi ZenFone Zoom S’i inceledik.

Asus Zenfone Zoom S inceleme (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Her geçen yıl akıllı telefonlar, daha iyi kameralar ve ekranlarla gelmesinin yanında daha ince, hızlı ve güçlü hale geliyor. Ancak bu özellikleri karşılamak adına telefonlar daha yüksek güç istiyor. Düşük kapasitel lityum iyon piller ise bu konuda yetersin kalıyor.

Günümüzde ise tek bir şarjla bir hafta dayanabilen modern bir akıllı telefon da ne yazık ki yok. Ancak Zenfone Zoom S, 5000 mAh pille ortalamanın üstünde bir pil ömrü sunuyor.

Tayvanlı teknoloji firmasının en yeni cihazı, orta segment bir Android telefonu olsa da 5000 mAh bataryası, enerji tasarruflu işlemcisi ve yeterince iyi ekranı göz önüne alındığında güçlü bir akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik üst düzey bir fotoğraf makinesinin özelliklerini orta sınıf bir akıllı telefon pazarına getirme girişiminde de bulunuyor.

Haberin Devamı

Biz de Zenfone Zoom S’in tasarım, pil ve kamera yeteneklerini yakından inceledik. O halde incelememize tasarımdan başlayalım.

TASARIM

Asus Zenfone Zoom S dışarıdan bakıldığında biraz iPhone gibi görünüyor. Kenarları yuvarlatılmış ve sırt kısmı alüminyumla kaplı cihaz, modern standartlara göre ne çok ince, ne çok parlak ne de tek elle rahatça kullanılamayacak kadar büyük. Her şey kıvamında denebilir. Ancak, büyük ekranı ve yüksek kapasitedeki pili göz önüne alındığında etkileyici olan şey, iPhone 7 Plus'dan biraz daha hafif olmayı başarması. Zenfone Zoom S, 170 gram, iPhone 7 Plus ise 188 gram.

Kalınlık açısından baktığımızda ise burada iPhone 7 Plus öne geçiyor. Çünkü iPhone 7 Plus 7.3 mm, Zenfone Zoom S ise 8 mm kalınlığında.

Cihaz üst segmentte yer almasa da elde Samsung Galaxy S8 veya LG G6 gibi üst düzey bir his uyandırdığını söyleyebilirim Basit ve temiz bir tasarım anlayışı benimsenmiş. Sırt kısımdaki alüminyum güzel ancak anten hatlarının üstündeki ve altındaki alanlar daha ucuz olan plastikten yapılmış. Ancak görsel açıdan bir zararı yok.

Metal kısım çizilmelere karşı biraz hassas, bu yüzden anahtar veya bozuk para ile aynı cebe koymakta kaçınmanızda fayda var.

Yine arka kısımından devam edelim. Arka kısımda çift lensli kamera, LED flaş, kare şeklinde parmak izi okuyucu ve ASUS logosu yer alıyor. Parmak izi sensörünü bulmak/kullanmak, Galaxy S8'e nazaran daha kolay ve iyi, sensörün parmağınızı tanıma süresi de hızlı.

Haberin Devamı

Telefonun önünde hafif kavisli ve Gorilla Glass 5'le kaplı 5,5 inçlik AMOLED ekran bulunuyor. Telefonun düşük fiyatı göz önüne alındığında, kaliteli ekran ve üst düzey koruma kombinasyonu tüketiciyi çekme açısından olumlu bir hareket. Alt kısımda bulunan üç farklı kapasitif tuşlar dışında, ön kısımda LED bildirimler, ön kamera ve ahizeyi görüyoruz.

Telefonun dış kenarları pürüzsüz ve yuvarlak, biraz kaygan olmasına rağmen elde güzel bir tutuş hissiyatı uyandırıyor. Şöyle de bir durum var ki cihazın kutusundan şeffaf renkte silikon bir kılıf çıkıyor. İsterseniz bunu yatırımınızı koruma adına da kullanabilirsiniz.

Telefonun çevresine bir göz attığımızda sağında güç ve ses tuşlarını görüyoruz. Sol tarafında SIM ve microSD kart çekmecesi yer alıyor. Hafıza kartınınn yerine iki SIM kartla da telefonu kullanabilirsiniz

Haberin Devamı

Telefonun alt kısmında USB Type-C bağlantı noktası, kulaklık girişi ve tek bir hoparlör yer alıyor. Hoparlörün ses çıkışı makul derecede.

Öte yandan cihaz ne yazık ki su geçirmez değil, bu yüzden kullanırken biraz daha dikkatli olmak gerekiyor.

Zenfon Zoom S, sonuç olarak tasarım anlamında üst düzey bir telefonda ihtiyacınız olan her şeyi neredeyse sizler sunuyor.

EKRAN

Zenfone Zoom S’te, Gorilla Glass 5 ile korunan Full HD çözünürlükte 5.5 inç var. Çözünürlük, inç başına 401 piksel netlikte. Bu panel sizlere oldukça canlı renkler sunuyor. Renk sıcaklıklarını da tercihinize göre ayarlayabilme olanağına sahipsiniz.

Ekran-kasa oranı yaklaşık yüzde 70.2 olan cihazda metin ve görüntüler yeterince keskin görünüyor. Öte yandan cihazın AMOLED paneli kendi fiyat aralığında bulunan çoğu telefondaki panellerden daha derin kontrast ve daha canlı renkler sunuyor.

Görüş açıları iyi ve azami 500 nite kadar parlaklık sağladığı için açık havada telefonu kullanmak pek sorun teşkil etmiyor.

Haberin Devamı

Peki cihazın ekranında film veya dizi izlemek nasıl bir deneyim? Zenfone Zoom S’in AMOLED ekranı sayesinde filmler, diziler veya TV şovları oldukça iyi görünüyor. Siyahlar ve diğer renklerde izleme esnasında bir bozukluk görülmüyor.

PERFORMANS

Zenfone Zoom S, Adreno 506 GPU ve 4 GB RAM ile desteklenen Qualcomm'un Snapdragon 625 işlemcisiyle çalışıyor. Sekiz çekirdekli ve 2.0 GHz hızında çalışan bu işlemci, Moto G5 Plus, Moto Z Play ve birkaç yeni telefonda da bulunuyor. Öte yandan cihazda 64 GB depolama alanı var ki bu alanı microSD kart ile 256 GB’a kadar ekleme yapabilirsiniz.

Evet telefon çok hızlı değil ancak çoğu insanın bir akıllı telefonla yapacakları şeyler için tamamen ideal. Telefonu kullanırken engellenmiş veya çok yavaş hissetmiyorsunuz.

Telefonda veri transferi ve şarj için USB Type-C standardı, Bluetooth 4.2 kullanılırken NFC’ye yer verilmemiş. Yani bu temassız ödemeleri yapamayacağınız anlamına geliyor. Bu durum bazı kullanıcılar açısında belki hayal kırıklığı yaratabilir.

Şöyle de bir durum var ki Asus'un son telefonu, Google Pixel, Samsung Galaxy S8 veya LG G6 gibi amiral gemisi Android telefonlarına rakip olacak düzeyde değil. Ancak fiyat aralığında Zenfone Zoom S, şu andaki güçlü ve verimli telefonlardan biri.

Kağıt üzerindeki detaylara bir son verirsek Zenfone Zoom S, gerçek dünyada akıcı bir performans deneyimi sunuyor. İncelemeye yönelik testlerim boyunca, telefon uygulama geçişlerinde veya genel kullanım sırasında donma, aksama yapmadı. Web sayfaları arasında gezinme gibi görevleri de yerine getirmede de hızlı. Telefon ayrıca yüksek performans isteyen oyunları çalıştırırken de sorun yaşatmıyor.

PİL

Snapdragon 625'in en büyük yararı verimliliği. Nispeten düşük çözünürlüklü ekran, enerji tasarrufu sağlayan ekran teknolojisi ve 5000 mAh değerindeki dev pille birleşince Zenfone Zoom S’in şarjda harika bir süre çıkarmasına olanak tanıyor.

Ortalama bir kullanım dahilinde cihazı 2-2.5 kendinizi biraz daha sıkarsanız belki de üç gün kullanabilirsiniz. Bu sayede telefonunuzu her gece şarj etmek zorunda kalmadan uzun süre oyun oynayıp, internette sörf yapabilirsiniz.

Maksimum parlaklıkta cihazın kendi hafızasından açtığım 90 dakikalık HD video sonucunda pilin yaklaşık yüzde 10 civarında azaldığını gözlemledim.

Zenfone Zoom S, hayatta kalma konusunda yetenekli olsa da sonuç olarak bir zaman sonra şarj etmeniz gerekecek. Cihazın 0’dan yüzde yüze çıkması ise birkaç saat sürebiliyor.

YAZILIM, ARAYÜZ

ZenFone Zoom S, Asus'un özel ZenUI 3.0 ve Android 6.0.1 Marshmallow işletim sistemiyle çalışıyor. Ancak iki yıl önceki sürüm olan Android 6.0.1 Marshmallow, Google'ın güvenliği artıran güvenlik yamalarının ne yazık ki gerisinde kalıyor. Ancak birçok özelleştirme, pek çok gereksiz uygulamanın önyüklü olarak gelmesine rağmen arayüz hızlı çalışıyor.

Telefonu kullanırken en çok hoşuma giden şeylerden biri parmağınızı aşağıdan yukarı doğru hızlıca kaydırdığınızda görünen ana ekran yöneticisi. Buradan telefonun genel görünümüne ait değişiklikleri yapabiliyorsunuz. Ayrıca telefona yeni temalar, simge paketleri indirebilir ve animasyon hızlarını değiştirebilirsiniz.

Diğer kullanışlı ayarlar arasında bulunan Ses Sihirbazı (AudioWizard) ile çalıştırdığınız uygulamaya yönelik ses optimizasyonları yapabilir, Mobil Yönetici üzerinden basit komutlarla telefonun hızlı ve akıcı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Hatta Mobile Manager, muhtemelen ön yüklü gelen uygulamalar arasında en çok kullanacağınız olabilir.

Game Genie ile de bir mobil oyun oynarken anı kaydedebiliyor, arama yapabiliyor veya paylaşımını gerçekleştirebiliyorsunuz.

ZenFone Zoom S’in yazılım tarafında iki büyük sorunu bulunuyor. İlki güncellemeler ki bu alanda geri kalıyor. İkincisiyse çok fazla uygulamanın ön yüklü gelmesi. Bence bu uygulamaları indirme tercihi kullanıcıya bırakılmalı. Bu sayede telefon daha hızlı bir arayüz ve daha fazla depolama alanıyla kullanılabilir.

KAMERA

Çift kameralı telefonlar giderek yaygınlaşıyor. iPhone 7 Plus, LG G6 derken Asus da bu yarışa Zenfone Zoom S ile katıldı.

Zenfone Zoom S’in arkasında, tıpkı iPhone 7 Plus’ta olduğu gibi çift sensörlü kamera kurulumu bulunuyor. Her ikisi de 12 MP olan kameralardan biri f/1.7 25mm geniş açılı lens diğeri ise f/2.8 59mm telefoto lensi. Yine bu kamerayla 2.3x optik yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. iPhone 7 Plus’ta bu oran 2x. Kamera aynı zamanda lazer otofokus sensörü, çift LED flaş ve Faz Tespit Oto Odaklama sistemiyle donatılmış.

Telefoto lens yakınlaştırma yapıldığı sırada görüntün bozulmasına da engel oluyor. Ancak bu lensin diyafram açıklığı f/2.8 olduğundan düşük ışıkta optik yakınlaştırma yapıldığında görüntü kalitesi biraz bozulabiliyor. Zoom S’in kamerası fotoğraflarda ise 12X yakınlaştırma yapabiliyor.

Zenfone Zoom S’in kamerası iyi aydınlatılmış bir ortamda süper canlı renkler olmasa bile, iyi ayrıntılar ve doğru kareler yakalayabiliyor. Bazen çekilen karelerde hafif gürültüler yaşanabiliyor ama dert edilecek türden değil. Odaklama ise oldukça hızlı.

Telefoto kamerayla derinlik algılaması yapıp arka tarafı bulanık yaparak objeyi ön plana çıkartabilirsiniz. Bokeh denilen bu efektle kamera ön taraftaki insan veya objelere odaklanıyor ve arka tarafta kalan alanı bulanıklaştırıyor

Arka kamera 4K (24 FPS) çözünürlüğe kadar video kaydı yapabiliyor. İsterseniz saniyede 60 kare ile 1080p çekim de yapabilirsiniz.

Buna ek olarak, 4 eksenli optik görüntü sabitleme ve 3 eksenli elektronik görüntü sabitleme, fotoğraf veya video çekerken oluşan titreşimi minimuma indiriyor. Bu sayede titreme asgari düzeyde tutuluyor.

Asus, bu telefona, kullandığınız kamera hangisi olursa olsun, ilginç bir şekilde kendinizi ifade etmenize izin veren bir sürü efektle doldurmuş. İçinde çekeceğiniz her fotoğrafın ISO, pozlama veya renk dengesini ayarlamanızı sağlayan manuel mod da bulunuyor.

Ön tarafa ise f/2.0 değerinde ve ekran flaşı ile desteklenen 13MP Sony IMX214 sensör bulunuyor. Ön kamerayla çekilen fotoğraflar gayet net, otomatik mod sayesinde farklı aydınlatma koşullarına göre kamerayı ayarlamanıza gerek yok. 140 derece Selfie Panorama moduyla da her zamankinden daha fazla ayrıntıyla bezenmiş selfieler çekebilirsiniz. Ayrıca ön kamerayla 1080p video çekim yapabiliyorsunuz.

Zenfone Zoom S, fiyat aralığındaki diğer telefonlarla karşılaştırıldığında sunduğu kaliteli görüntülerle öne çıkarıyor ve ayrıntıyı seven kişiler için ise özelleştirmeler sunuyor.

SONUÇ

Zenfone Zoom S, kendi fiyat segmentinde büyük pili, telefoto yakınlaştırma özelliğine sahip çift kamera kurulumu ve özelleştirilebilir birçok ayarıyla öne çıkıyor. Ancak yıl 2017 ve Android O gittikçe yaklaşıyor, bu nedenle Zoom S’in iki yıllık eski bir yazılımla çalıştığı gerçeğini de görmezden gelemeyiz.

Zenfone Zoom S, sağlam bir tasarım içinde pek çok özellik sunuyor. Üst düzey kamera özelliklerini orta segmente getiren cihaz 2017'nin en iyi orta segment Android telefonları arasında yer alabilir.

Peki Zenfone Zoom S’e ne kadara sahip olabilirsiniz? Cihazın KDV dahil satış fiyatı 2400 TL.

ARTILARI

  • Mükemmel pil ömrü
  • Yetenekli kamera
  • Ekonomik

EKSİLERİ

  • ZenUI bazıları için ideal değil
  • Cam ve metal çerçeve arasındaki alışılmadık boşluk
  • Düşük ışıklı kamera performansı daha iyi olabilir
Yazarlar