15.10.2012 - 00:03 | Son Güncellenme:
Teknolojik gelişmeler hayatımızı kökten değiştiriyor. Daha hızlı, daha güçlü ve daha verimli yazılımlar, donanımlar sayesinde günlük hayatımız gittikçe kolaylaşıyor.
Bundan yıllar önce ortaya çıkan ve büyük olay olan, ama zaman içerisinde unutulup giden bazı teknolojiler var ki, bunlar günümüz teknolojilerini derinden etkiledi.
İşte bunun 5 örneği:
1 Intel MMX
İşlemci komut setlerinin gelişmesinde büyük pay sahibi olan MMX geliştirmesi, işlemci performansının artmasında en büyük paya sahip.
x86 yani 32 bit işlemcilerde büyük gelişme sağlayan bu MMX komut setleri paketi Pentium işlemci çeşitlerine eklendi ve gücü katladı. 64 bit'lik bir değerin tek parça olarak değil de 32, 16 ve 8 bitlik parçalar halinde kullanılabilmesi, paralel işlem yeteneklerini arttırdı.
Bu teknolojiler günümüz komut setlerinde geliştirilerek sürüyor ve SSE2-3-4 şeklinde devam ediyorlar.
2 OS/2
OS/2 işletim sistemi Microsoft ve IBM tarafından, IBM PS/2 bilgisayarlar için geliştirildi.
Ticari olarak başarısız olmasına karşın işletim sistemi teknolojileri açısından onu ancak Windows 95 yakalayabilecekti. Son sürümü ise daha da geliştirilerek Windows NT'ye temel olacak, büyük takdir alacaktı.
1987'de çıkmış bir işletim sistemi için biraz fazla güçlü ve ileri olan OS/2'de Windows ve DOS uygulamaları çalışıyordu, sanallaştırma desteğinin kökeni OS/2'deydi. Dahası video oynatmayı entegre olarak destekliyordu. 32 Bit desteğini getiren o oldu, çok güvenliydi ve Windows 2000, XP, Vista ve Windows 7 teknolojilerinin temelini oluşturdu.
3. Windows 3.1
PC'lere 1985 yılında gelen Windows hemen başarıdan başarıya koşmadı. Bunun için 1992 yılının gelmesi ve Windows 3.1 sürümünün çıkması gerekecekti.
İlk sürümlerde ekrana önce DOS penceresi geliyordu ve kullanıcıların tıpkı bir uygulama çalıştırır gibi, komut satırına WINDOWS yazması gerekiyordu.
Kendi başına bir işletim sisteminden ziyade, grafik arayüz olarak görev gören ilk Windows'lardan sonra, işletim sistemi kendi gücünü göstermeye başladı. 640KB bellek kısıtlamasını bitiren ve limiti 16 MB'a çıkartan Wndows 3.1 bir devrim yaptı.
TrueType font desteği sayesinde bütün dünya Arial, Times New Roman gibi fontları tanıdı. Ekranda görüntülenen ile, baskıda çıkan aynı olunca, bilgisayarlar masaüstü yayıncılıkta önem kazanmaya başladı. Yazıcı ve dosya paylaşma, LAN üzerinden mesajlaşma da dikkat çekiciydi.
4. ICQ
Bütün mesajlaşma yazılımlarının atası IRC olsa da esas devrimi yapan ICQ oldu.
IRC üzerinde insanlar kanallara girip ortada konuşurdu, ICQ'da ise herkesin bir numarası ve hesabı vardı ve iletişim listeye eklenen bağlantılar arasında yürütülüyordu.
Bir dönemin popüler uygulaması MSN ya da Windows Live Messenger ortaya çıkana kadar kullanımı en kolay mesajlaşma yazılımı ICQ'ydu.
5. RealPlayer
İnternet üzerinden video indirmeden izleyebilmemizi sağlayan teknoloji RealPlayer olmuştu.
RealPlayer'ın kısıtlamaları olmasaydı bu oynatıcı uzun süre kullanılmaya devam edebilirdi ama artık neredeyse yokolmuş durumda.
RealAudio adında 1995 yılında ortaya çıkan bu oynatıcı, ilerleeyn yıllarda çeşitli uyumsuzluklar yüzünden pek sevilmedi. En büyük sorun ise şüphesiz o yılların yavaş internet bağlantısı olmuştu. Çevirmeli ağ bağlantısıyla canlı video izlemek tam bir işkenceydi.