TatilTatilinizin kâbusa dönmemesi için dikkat!

Tatilinizin kâbusa dönmemesi için dikkat!

15.08.2017 - 10:48 | Son Güncellenme:

Tatil rotanız riskli bir bölgeyse ya da bir kronik hastalığınız varsa yola çıkmadan önce seyahat hastalıkları kliniklerine mutlaka başvurun.

Tatilinizin kâbusa dönmemesi için dikkat

Turistik veya iş amaçlı lokal ve uluslararası uzak bölge seyahatlerinde değişen çevre ve yaşam koşullarına bağlı olarak ortaya çıkması muhtemel hastalıklara seyahat ilişkili hastalıklar deniliyor. Bunların başında da çeşitli tropikal enfeksiyonlar, travma, güneş ve ısı çarpmaları ile zehirli hayvan ısırık ve sokmaları geliyor.

Haberin Devamı

Mikrobik hastalıklardan ise en sık mide-bağırsak sistemini tutan gastroenteritler (mide ve bağırsak enfeksiyonları), idrar ve solunum yolları enfeksiyonları, deriyi tutan enfeksiyonlar ile cinsel yolla bulaşan enfeksiyon vakaları gözleniyor.

Öte yandan bazı ülkelere seyahat etmeden bir süre önce çeşitli hastalıklara karşı aşı olunması gerekiyor. Bu ülkeler resmi bir aşı sertifikası olmayan ziyaretçilere de giriş izni vermiyor ve bu kişileri sınır dışı ediyor. Bu konu hakkındaki en doğru bilgiyi gideceğiniz ülkenin elçilik veya konsolosluklarından edinebilirsiniz.

Bazı Orta Afrika ülkeleri ve Güney Amerika tropik ülkeleri de sarıhumma aşısının resmi uluslararası aşı belgesini sınır girişlerinde soruyor. Bu aşıların tam bir koruyuculuk sağlamaları için de haftalar öncesinde uygulanmış olması önem taşıyor. Uçağın kapısında yapılacak bir aşılama aktivitesinin sadece idari problemi çözeceği ancak tıbbi olarak bir koruma sağlayamayacağı unutulmamalı.

Haberin Devamı

Enfeksiyonların yanı sıra, uzun uçak yolculularında karşımıza çıkabilecek ve basit önlemlerle giderebileceğimiz bir diğer problem, fazla oturmaya bağlı bacak damarlarında pıhtılaşma ve buna bağlı emboli denilen damar tıkanıklıkları olabilir. Bunları önlemek içinse uçuş öncesi iyi dinlenmek, uçuş sırasında fazla alkol kullanmamak, sık olarak uçak içinde dolaşmak ve bol su tüketmek gerekiyor.

Seyahatler sırasında sık karşılaşılan ancak özel hayatı ilgilendirmesi nedeniyle kolaylıkla konuşulamayan bir önemli hastalık grubu da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. Seyahat ortamının getirdiği rahatlık, bazen alkol kullanımının da etkisi ile yüksek risk taşıyan cinsel aktiviteler gerçekten önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle para karşılığı seks sunucusu olarak çalışanlardan uzak durmak, yüksek risk taşıyan aktivitelerde mutlaka tüm ilişki boyunca prezervatif ile korunma sağlamak gerekiyor.

TURİST İSHALİ

Tatillerde en sık rastlanan sıkıntılardan biri olan ishal (diare) insanların normal bağırsak florasının bozulmasına bağlı olarak meydana gelebiliyor ve buna turist ishali deniliyor. Ayrıca hijyen düzeyi iyi olmayan ülke ve bölgelerde sindirim sistemine yerleşen patojen mikroplar nedeniyle de ishal yaşanabiliyor. Bu nedenle seyahat eden kişilerin yanlarında seyahat kliniklerinden alacakları uygun antibiyotikleri bulundurmalarını ve gerektiğinde bu ilaçları mümkünse telefon ya da internet aracılığı ile seyahat hekimlerine danışarak kullanmaları önerilmektedir.

Haberin Devamı

SITMA İÇİN MUTLAKA ÖNLEMİNİZİ ALIN

Sivrisineklerin yoğun olduğu tropikal ve subtropikal gelişmemiş ülkeler sıtma için risk taşıyor. Bu hastalık açısından en önemli husus, tropikal sıtma denilen öldürücü formdaki sıtmanın koruyucu yöntemlerle önlenmesidir. Sıtma şiddetli titremeyle yükselen ateşle başlar. Ülkemizde gözlenen ve öldürücü olmayan formunun aksine, tropikal sıtma çok hızla tedavi edilmesi gereken acil bir hastalıktır. Çoğu zaman 6-8 saat süren ateş bol terleme ile düşer. Yeni titreme ve ateş periyodu sıtma türüne göre 48-72 saat sonra tekrarlar.

Haberin Devamı

Bu rotalara yapılacak seyahatlerde sıtma riskini önlemek için yüksek riskli ülkelerin güncel haritaları seyahat hekimlerince izlenir ve buna uygun koruyucu anti-malaryal ilaçlar günler öncesi başlanır. Dönüş yapan kişilerin hastalığın kuluçka dönemi göz önünde bulundurularak bu ilaçları bir müddet daha kullanmaları gerekir. Tropikal sıtma, sıtma bölgesi olmayan ülke insanları için çok daha ölümcül ve riskli olduğu için acil olarak tedavi edilmesi gerekir.

ZEHİRLENMELER ARTIYOR

Yazın gerek zehirli hayvan ve böcek ısırması-sokmasıyla gerekse sahte içki tüketimi nedeniyle zehirlenmeler daha sık görülmektedir. Turizmin yoğun olduğu, geri kalmış ve insan yaşamına değer verilmeyen ülkelerde özellikle metil alkol katılarak yapılmış sahte içki tüketimi ölümcül zehirlenmelere yol açabilir. Tropikal ülkelerin birçoğunda ise çok ani ölüme yol açabilen yılan, akrep, örümcek gibi hayvanların ısırma ve sokmalarına özellikle çocuk ve yaşlılar açısından dikkat edilmesi gerekir.?

Yazarlar