21.05.2018 - 10:48 | Son Güncellenme:
Makedonya, Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra bağımsızlığına kavuşan bir ülke. Güney Balkanlar'da yer alan Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den bu yana isim sorunu yaşamakta. Makedonya, güney komşusu Yunanistan ile bağımsızlığından bu yana ismi nedeniyle sorunlar yaşamakta. Bu durum ülkenin uluslararası platformlarda birçok kez sorunlar yaşamasına da neden oldu. Son olarak Makedonya yönetimi ülke isminde bir değişikliğe gitme yönünde teklifte bulundu. Peki Makedonya isim sorunu nasıl başladı?
Makedonya hakkında bilinmesi gerekenler...
Makedonya, Tito'nun kurduğu Yugoslavya Federasyonu'nun altı cumhuriyetinden biriydi. Tarihsel olarak ise geniş bir coğrafyanın adı olan Makedonya, Büyük İskender'in imparatorluğu'nun da adıydı. Büyük İskender, babası 2. Filip'ten devraldığı tahtta kaldığı süre boyunca Makedonya İmparatorluğu'nun sınırlarını Hindistan'a kadar taşımayı başarmıştı. Ancak Büyük İskender'in evlendiği gece, daha çok genç yaşta ölmesi bu devasa imparatorluğun parçalara ayrılmasına neden olmuştu.
İşte Yunanistan ve Makedonya Cumhuriyeti'ni karşı karşı getiren olay da burada başlıyor. Yunanistan, Büyük İskender ve Makedonya İmparatorluğu'nu kendi tarihinin bir parçası olarak gördüğünden ötürü bugünkü Makedonya Cumhuriyeti'nin bu ismi kullanmasına karşı çıkıyor. Yunanistan'ın bu müdahalesi Makedonya'nın pek çok platformda FYROM olarak tanınmasına neden oldu. Türkiye, bu ülkeyi kendi isimiyle tanırken pek çok ülke "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" şeklinde bir tanıma yoluna gitti. Ancak bu durumun da sürdürülebilir olmaması nedeniyle farklı çözümler aranmakta.
Makedonya tam olarak neresi?
Makedonya, Kosova'nın güney sınırından Selanik'e kadar uzanan bir coğrafyanın adıdır. Vardar nehrinin aktığı bu coğrafyanın bir bölümü de Bulgaristan toprakları içindedir. Önerilerden biri Makedonya'nın isminin Vardar Cumhuriyeti olarak değiştirilmesi yönündeydi. Ancak Makedonya tarafı buna sıcak bakmamakta.
Makedon kimliğinden taviz vermek istemeyen Makedonya, bu soruna yeni bir çözüm getirmeye hazırlanıyor. Buna göre Makedon yöneticiler ülke isminin Makedonya İlinden Cumhuriyeti olarak değiştirilebileceğini öne sürdü. İlinden, Makedonların, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ilk defa ayaklandıkları günün adıdır. 2 Ağustos 1903 tarihinde başlayan ayaklanma Osmanlı tarafından bastırılmıştı. Ancak 1912'ye gelindiğinde 500 yıl Osmanlı toprağı olan Makedonya, Balkan Savaşları sonucu Sırp Krallığı'nın bir parçası oldu.
Başkenti Kosova sınırı yakınındaki Üsküp olan Makedonya'da ülkenin %60'ı Makedon, geri kalan bölümü de Arnavut, Türk ve diğer halklara mensup. Başkent Üsküp, Türklerin yoğun olduğu yerlerden. Bunun dışında Gostivar ve Manastır gibi kentlerde de Türk nüfus bulunuyor. Batı Makedonya'nın dağlık bölümlerinde yaşayan Yörük Türkmenler de Makedonya'da yaşayan Türklerdendir.
Resmi para biriminin denar olduğu ülkenin en turistik yerleri Matka Kanyonu, Mavrova kayak merkezi ve Ohrid'tir. Aynı zamanda Manastır'da bulunan Askeri Okul da Atatürk'ün burada eğitim görmesi nedeniyle ziyaret edilmektedir. Ohri gölünün yanı sıra Sveti Naum Manastırı, Roma açıkhava tiyatrosu ve Osmanlı döneminden kalma sivil mimari örneği niteliğindeki evler, Ohri'yi özel kılmakta. Başkent Üsküp'te bulunan havalaanına İstanbul'dan her gün uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul'dan Üsküp'e otobüs seferleri de mevcuttur. İstanbul'a 816 kilometre uzaklıktaki Üsküp'e 9 saatlik bir kara yolculuğuyla ulaşabilirsiniz.
Üsküp aynı zamanda çok sayıda Osmanlı dönemi esere ev sahipliği yapan bir kenttir. Üsküp'te Osmanlı döneminden kalma cami, köprü, medrese ve evler bulunur. Kente hakim bir noktada yer alan Üsküp Kalesi de bu eserlerden biridir.