04.03.2021 - 17:20 | Son Güncellenme:
Kışın yağmurlu ve ılık olan Mudanya'da yaz aylarında aşırı sıcaklıklar yaşanmıyor. 2017 nüfus verilerine göre Mudanya'da 90 bin kişi yaşıyor. Mudanya'nın tarihi, yapılan arkeolojik çalışmalara göre Milat Öncesi 7. yüzyıla kadar uzanıyor. 12 iyon şehir devletinden birisi olan Kolofonlular tarafından inşa edilen bu şehir, 1321 yılında Osmanbey tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.1871 yılında ilçe olan Mudanya, iki yıl boyunca Yunan işgali altında kalmış, 1922 yılında işgalden kurtarılmıştır. Kurtuluş Savaşının sona ermesinden sonra Mudanya Mütarekesi, bu ilçede Türkiye, Fransa, İngiltere ve İtalya arasında gerçekleşmiştir. Mütareke Evi olarak da bilinen, anlaşmanın imzalandığı yer olan bu evi ziyaret esnasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.Marmara Bölgesinin en sakin yerlerinden birisi olan Mudanya, özellikle huzurlu tatili sevenler için vazgeçilmez olarak görülüyor. Mudanya geziniz esnasında müzelerle birlikte, pek çok tarihi yeri gezebilir, doğal güzellikleri keşif yolculuğuna çıkabilirsiniz. Bursa'nın bu güzel ilçesine gitme düşünceniz varsa, kaçırmamanızı ve ziyaretinizi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.
Mudanya'nın mutlaka görülmesi gereken noktalarından birisi de Eski Girit Mahallesi olarak karşımıza çıkıyor. Rum Mahallesi ismiyle de bilinen bu yerde bulunan Rum Evleri, ziyaretçilerine tarihi yaşatıyor. Evlerin çoğu hala orijinal yapısını korurken, dar sokakları da otantik bir hava yaratabiliyor. Evlerin birçoğunun denize baktığını söylemek mümkündür. Bu yüzden, iki katlı ahşap binaların merkezi olan Girit Mahallesi, mutlaka gezi rotanız üzerinde bulunmalıdır.
1937 yılından bu yana ziyarete açık olan Mudanya Mütareke Evi, tarihe şahitlik edebilmek için görülmesi gereken yerlerden birisidir. Kurtuluş Savaşı sonrasında mütarekenin yapıldığı binaya giriş ücreti dönemsel olarak değişebiliyor. Her yıl Ekim aylarında burada çeşitli kutlamaların yapıldığını da hatırlatmak isteriz.
Tarihe meraklı biriyseniz Mudanya'da bulunan Dereköy Kilisesi ziyaret edebileceğiniz noktalardan birisidir. Doğal güzelliklerin merkezi olarak bilinen bu kilise, Dereköy sınırlarında bulunuyor. Tarihin çok önemli dönemlerine kadar uzanan geçmişi bile Dereköy Kilisesi ziyareti için yeterli bir sebep olarak gösterilebilir diyebiliriz. Sizde Mudanya'ya gelmişken Dereköy Kilisesi'ni mutlaka keşfe çıkmalısınız.
Mudanya ve manzarası denilince akla gelen ilk noktalardan olan Yıldıztepe, yabancı ve yerli turistlerin ziyaret ettiklerin yerlerin başında bulunur. Mudanya-Trilye güzergahında yer alan Yıldıztepe, yeşilliğin, doğanın ve huzurun manzarası olarak görmek mümkündür. Mudanya'ya geldiğinizde Yıldıztepe'yi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Yine Mudanya Trilye güzergahı üzerinde bulunan Kumkaya, Marmara kıyısında yer alan şirin bir köydür. Mudanya ilçe merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta olan Kumyaka, dünyanın en eski üçüncü kilisesine de ev sahipliği yapıyor. Tarihi bir mahalle olmanın yanı sıra, sessizliğin evi olarak adlandırılmış olan Kumyaka, ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir. Bir kilisenin yanı sıra beş adet tarihi çeşmeye de ev sahipliği yapıyor.
1724 yılında inşa edilen ve Osmanlı Lale Devrinin en güzel mimari örneklerinden olan Tahir Paşa Konağı, 1985 yılında kamu malı olmuş, bir süre kütüphane olarak görev görmüştür. 2012 yılında belediyeye devredilen konak, ev halkının onayı alındıktan sonra müzeye dönüştürülmüştür. Bir dönem Fransa'da yaşayan Tahir Paşa ve ailesinin eşyalarının bu konakta sergilendiğini söyleyebiliriz. Müzeyi saat 8 ile 17 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Mudanya'dan 11 kilometre uzaklıkta bulunan Tirilye bir sahil kasabasıdır. Marmara Denizi kıyısında bulunan bu kasabanın tarihi çok eski dönemlere kadar dayanıyor. Osmanlı öncesi Bizans'a ait olan Trilye, meşhur Trilye evlerine ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında üç ayazma, yedi kilise ve üç manastır kasabanın sınırları içerisinde yer alıyor. Mudanya seyahatinizde Tirilye'yi görmenizi tavsiye ediyoruz.
Bembeyaz bir kumsala sahip olan Eşkel Halk Plajı, görülmesi gereken alanlardan biridir. Yavaş derinleşen suyuyla ünlü olan Eşkel Halk Plajı'nda şezlong bulunmuyor.
Eğerce Köyü sınırında bulunan Eğerce Plajı, tertemiz bir denize sahiptir. Beyaz kumsalı olanı bu plajda ücretli olarak şezlong hizmeti sunuluyor. Mudanya'dan yaklaşık 20 kilometre uzakta yer alan Eğerce Plajı, Mudanya-Trilye karayolu takip edilerek ulaşılabilir.
Havası, denizi ve manzarası sebebiyle her yıl binlerce turisti ağırlayan Güzelyalı Sahili, Mudanya'da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Sahilde ailenizle birlikte ya aylarında güzel bir tur yapabilir, sahilin keyfine varabilirsiniz. Mudanya sahiline göre daha uzun olan Güzelyalı Sahilinde kordon boyu birçok park, kafe ve restoran bulunuyor. Mudanya gezinizde, bu sahile yer verebilir, seyahatinizi çok daha güzel bir hale getirebilirsiniz.