04.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
Neolitik dönemden bu yana insan yerleşim alanı olan Çankırı'nın günümüzde nüfusu 216 bin civarındadır. Tarihi yerler bakımından önemli olan şehrimizin 3'te 1'i ormanlarla kaplıdır. Dağlarından kamp alanlarına, ormanlarından tarihi mekanlarına kadar Çankırı, İç Anadolu Bölgesinin en güzel şehirlerinin başında gelir.Yüzyıllardır yaşatılmaya çalışılan kültürel mirasların tadının alınabileceği Çankırı, şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlere yaylalarını açabiliyor. Şayet bisiklet yolculuğu yapmayı seviyorum diyorsanız, seyahatinizi arasına bisiklet gezisi sığdırabilir, Çankırı'nın meşhur doğal alanlarını keşfedebilirsiniz. Merkez haricinde 10 ilçeye sahip Çankırı'nın semtlerinin her birisi ayrı güzellikte.Bu yüzden yolunuz Çankırı'ya düşmek üzereyse ya da kararsız kalmışsanız, hemen yol haritanızı çizerek seyahatinize başlamanızı önerebiliriz. Şehrin tamamını yaklaşık 3 gün içerisinde keşfedebilirsiniz. Ancak şehri karış karış gezmek amacındaysanız, bunun için en az bir haftanızı vermenizi tavsiye ediyoruz.
Çankırı-Kastamonu yolunun kenar bölgesinde bulunan Cendere Köyü sınırlarında bulunuyor. İnsan eliyle oyulmuş mağaralardan, kaya mezarlara, onlardan kaya kiliselere kadar birçok kalıntı yer alıyor. Ayrıca Höyük içerisinde bazı tapınaklar ve yapılış amacı belli olmayan bazı eserler bulunuyor. İbadet merkezi biçiminde yapılan bu yerler, Çankırı tarihinin derinliğini gözler önüne seriyor. Sizde Cendere Höyük'ü mutlaka görmelisiniz.
Profesyonel anlamda 1972 tarihinden itibaren çevreden getirilen eserlerin sergilenmesiyle hizmet vermeye başlayan Çankırı Müzesi, bugün önemli tarihi eserler ev sahipliği yapıyor. Çankırı ve çevresinin tarihini öğrenmek isteyenler için önemli bir kaynak niteliğinde olan Çankırı Müzesi, sizin de ziyaret edebileceğiniz yerlerden birisi olabilecek kadar değerli diyebiliriz.
Şehrin kuzey kısmında tepe üzerinde inşa edilen kale, moloz taşlar ve tuğlalar kullanılarak inşa edilmiştir. Çankırı şehrinin manzarasının en iyi izlenebileceği mekanlardan olan kale, geçmiş dönemlerde yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Günümüze zadece birkaç sur kalıntısının kaldığı kalenin hemen yanı başında Emir Karatekin Bey Türbesi bulunuyor. Kalenin tarihini seyretmek ve türbeyi görmek isterseniz, kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Roma ve Bizans dönemlerine ait alan kaya mezarlar, Çankırı il merkezine 72 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Orta ilçe merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta kalan Sakaeli Kaya Mezarları, peri bacaları görüntüsünün arasında mezarlarla dikkat çekiyor. Roma ve Bizans dönemine kadar uzanabileceğiniz kaya mezarlarını mutlaka görmenizi öneriyoruz.
227.000 metrekarelik alanıyla çevrede en büyük göl olma hüviyetine sahip Alpsarı Göleti, Çankırı il merkezine 22 kilometre mesafededir. Bitkisi örtüsü ve göletin manzarası nedeniyle, halk tarafından dinlenme alanı olarak kullanılan Alpsarı Göleti sizin de Çankırı gezilecek yerler listenizde bulunmalı diye düşünüyoruz. Çankırı ilimizin doğal güzelliğini yansıtan bu gölet, son dönemlerde turizme katkı sağlamaya başlamıştır.
Ülkemizdeki en büyük kaya tuzu rezervlerine sahip olan Tuz Mağarası, Hititlerden bu yana işletiliyor. Merkez ilçeye 20 kilometre uzakta kalan Tuz Mağarası, 100 hektarlık alanı kaplıyor. Modern kara yolu mahiyetinde olan Tuz Mağarasının astım hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Buradan çıkarılan kaya tuzu, ülke genelinde sanayi ve sofra tuzu olarak pazarlanmaktadır. Tuz Mağarası, geçmişin ellerinin en güzel göstergelerinden birisidir.
Melan Çayı üzerinde inşa edilen köprü hayvan ve insan geçişleri için önemli yer tutuyor. Tam olarak hangi tarihlerde inşa edildiği bilinmeyen köprü, tahminlere göre 19. yüzyılda ilçe halkının gayretleri sonucunda yapılmıştır.
Çankırı ile Kastamonu arasında kalan Ilgaz Dağ yamacında kurulan kayak merkezi, bölgenin en önemli yerlerinden birisidir. 2850 rakımlı alanda inşa edilen kayak merkezi, Ilgaz Milli Park sınırları içerisinde yer alıyor. Sezon burada Aralık ayında başlarken, Nisan ayına kadar faaliyetler sürer. Kayak sporuna ilginiz varsa mutlaka gitmenizi öneriyoruz.
Çankırı il merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan Yapraklı ilçe sınırlarında bulunan Koca Meşe devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Dünyanın en yaşlı meşeleri arasında yer alan Koca Meşe, tahmine 500 yaşındadır. 2006 yılında tescil işlemlerinden sonra koruma altına alınan meşeyi, doğaya saygı mahiyetinde ziyaret edebilirsiniz.
Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle inşa edilen cami, 1558 yılında ibadete açılmıştır. Sultan Süleyman Ulu Camiyi Mimar Sinan'ın kalfalarından olan Sadık Kalfa tarafından yapılmıştır. Çankırı'da bu güzel yerlerin tamamını ziyaret etmenizi tavsiye edebiliriz.