TatilFatih Sultan Mehmet figürü, Madame Tussauds'da

Fatih Sultan Mehmet figürü, Madame Tussauds'da

28.05.2018 - 15:20 | Son Güncellenme:

29 Mayıs günü, İstanbul’un fethinin 565’inci yıldönümünde tarihin en büyük komutanlarından Fatih Sultan Mehmet‘in figürünü Madame Tussauds İstanbul’da ziyaret etmek mümkün.

Fatih Sultan Mehmet figürü, Madame Tussaudsda

Dünyanın birbirinden ünlü isimlerinin balmumundan yapılmış figürlerinin sergilendiği Madame Tussauds İstanbul, ziyaretçilerini İstanbul’un fethi törenlerinin yapılacağı 29 Mayıs günü, tarih sayfalarını adını altın harflerle yazdıran Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’i görmeye davet ediyor. 29 Mayıs 1453 tarihinde henüz 21 yaşındayken Bizans İmparatorluğu’nu sona erdiren, “Alınamaz” denilen İstanbul’u fetheden, cesaret ve kararlılıkla tarihi baştan yazdıran Fatih Sultan Mehmet’in Madame Tussauds İstanbul’da ölümsüzleşen figürünü İstanbul’un fethedildiği bu anlamlı günde ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Osmanlı İmparatorluğu’nu 30 yıl boyunca yöneten Fatih’in Madame Tussauds İstanbul’daki figürü, tarihi kaynaklar referans alınarak ve aylar süren titiz bir çalışma ile ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Topkapı Sarayı Müze Arşivi’nde yer alan ve Şiblizade Ahmed tarafından yapıldığını öne sürülen ‘Gül Koklayan Fatih’ portresinin referans alınarak tasarlandığı Fatih Sultan Mehmet’in figürü, sedire oturmuş; elindeki gülü koklarken diğer elinde tuttuğu mendille tasvir edildi. Oldukça uzun ve disiplinli bir çalışma sonucu ortaya çıkan figürün sadece sakalları 4 haftalık bir zaman diliminde tek tek dikilerek hazırlandı. Kostümünden dekoruna, ten rengi ve duruşuna kadar tüm detaylar da tarihi kaynaklara başvuruldu.

Haberin Devamı

Tarihin en büyük kumandanlarından biri olarak kabul edilen Fatih, Osmanlı padişahları içinde sanata gösterdiği yakın ilgi ile de tanındı. Tahta kaldığı süre boyunca sanata ve sanatçıya her zaman değer verdi; Topkapı Sarayı’ndaki çok önemli resim faaliyetlerine zemin hazırladı. Entelektüel yapısı ve yenilikçi bakış açısıyla portresinin yapılmasına izin veren ilk Osmanlı sultanı o oldu.