TatilAvrupa'nın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Avrupa'nın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

03.04.2018 - 12:02 | Son Güncellenme:

Viyana yüzyıllar boyunca Avrupa tarihine damgasını vuran Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun başkenti olarak kıta siyasetinde önemli bir yere sahip oldu. Viyana, elbette sadece siyasetle değil hatta belki de ondan daha fazla bir şekilde kültür ve sanat hayatıyla Avrupa'ya yön verdi. İşte Avrupa'nın kalbi Viyana ve Viyana hakkında bilinmesi gerekenler ve Viyana gezi rehberi...

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Viyana, yıllardır farklı listelerde dünyanın en yaşanılabilir kenti seçilmeyi başarıyor. Tuna kıyısında yer alan Viyana, Avusturya'nın başkenti olmasının yanı sıra, Avrupa ve hatta dünyanın da sanat başkentlerinden birisidir. Hayat tarzı, mimarisi ve doğasıyla ziyaretçilerini kendisine hayran bırak Viyana zengin bir tarih birikimine sahip. Tarih sahnesinde önemli bir yere sahip olan Viyana, bizim tarihimizde de önemli bir yere sahip. İşte Avrupa'nın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi.

Haberin Devamı

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Viyana nerede? Viyana'ya nasıl gidilir? Viyana Gezi Rehberi...
Viyana, Avusturya'nın doğusunda, Slovakya sınırının hemen yanı başında Tuna nehri kıyısında yer alan tarihi bir kenttir. Kahlenberg tepesinin hemen yanındaki düzlükte kurulu olan Viyana, yemyeşil bir bitki örtüsüne sahiptir. Yüzyıllar boyunca Avusturya'nın başkentliğini yapan Viyana, günümüzde de bu işlevini sürdürmektedir.

Viyana ile İstanbul arasında haftanın her günü birkaç sefer düzenlenmektedir. Yaklaşık iki saat süren İstanbul - Viyana uçuşlarının yanı sıra bir günlük otobüs yolculuğuyla da İstanbul'dan Viyana'ya ulaşmanız mümkün. Viyana'da bulunan Flughafen Uluslararası Havaalanı, kenti dünyaya bağlayan en önemli terminaldir. Viyana'nın 16 kilometre doğusunda yer alan Flughafen Havaalanı'ndan kent merkezine tren ile hızlı bir şekilde ulaşmanız mümkün. Sabah 5.37'de başlayan tren seferleri 23.59'a kadar gerçekleşmekte. Yolculuk yaklaşık olarak 16 dakika sürüyor. Bunun yanı sıra taksi ve kiralayacağınız otomobille de Viyana merkezine ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Schengen vizesi nasıl alınır? Viyana seyahati için Schengen bilgileri...
Avusturya'nın Avrupa Birliği üyesi ve Schengen bölgesine dahil bir ülke olması nedeniyle Viyana'ya gidecek olan Türk vatandaşlarının Schegen vizesine sahip olmaları gerekmektedir. Ankara'daki Avusturya Büyükelçiliği ile İstanbul'da Yeniköy'de tarihi binasında bulunan Avusturya Başkonsoloslukları, ülkenin Türkiye'deki en önemli temsilcilikleridir. Yetkili aracı kurum vasıtasıyla Schengen vizesi başvurusu yapmanız mümkün. Ortalama yedi iş günü sonunda vize başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Schengen vizesi ücreti 65 avrodur.

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Viyana hakkında bilinmesi gerekenler...
Viyana, resim ve mimari konusunda dünyanın en önemli kentlerinden biri olmasının yanı sıra klasik müziğin de başkenti olarak kabul edilir. Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Mahler gibi klasik müziğin en önemli bestecileri Viyana'da doğdu ya da hayatının önemli bir bölümünü Viyana'da geçirdi.

Habsburg hanedanlığının Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun tahtına oturmasıyla daha da önemli bir kent haline dönüşen Viyana, bin yılı aşkın bir süredir Avrupa tarihinin en önemli şehirlerinden biri oldu. Habsburg Hanedanlığı'nın yönetimde Orta Avrupa'nın en önemli gücü haline gelen Avusturya bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu ile yüzyıllar boyunca rekabet haliydeydi.

Haberin Devamı

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Osmanlı İmparatorluğu ve Viyana Kuşatmaları
Osmanlı döneminde Viyana iki defa kuşatılmıştır. İlki, 1529'da Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleştirilen kuşatmaların ikincisi de 1683 yılında yaşanmıştı. IV. Mehmet döneminde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, uzun süren kuşatmadan başarı elde edememiş ve geri çekilmişti. Osmanlılar geriye çekilirken Viyana'da çuvallar dolusu kahve bıraktı.

Osmanlıların bölgeden ayrılmasından sonra bile etkileri Viyana üzerinde kalıcı oldu. Bugün kentin birçok yerinde Viyana Kuşatmalarını anlatan heykeller ve resimler bulunur. bu heykellerde genellikle yeniçerileri ayaklar altına almış kompozisyonlar kullanılmıştır. 1950'li yılların başına kadar Viyana'da belediyenin atadığı bir memur, olası bir Osmanlı kuşatmasını haber vermek için görevlendirilmiştir. Bu memuriyet İkinci Dünya Savaşı'nın ardından kaldırıldı.

Haberin Devamı

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Viyana ve kahve kültürü...
Osmanlı kuvvetlerinin Viyana'dan çekilemesinin ardından geride bıraktıkları kahve çuvalları, Avrupa'da yeni bir kültürün doğuşuna vesile oldu. O zamana kadar Avrupa'da bilinmeyen kahve zaman içinde kıtanın en çok tüketilen içeceklerinden biri haline geldi. Viyana günümüzde de kahvenin çok önemli bir yer tuttuğu kenttir. Avrupa'nın en eski kafesi Viyana'da hâlâ açıktır.

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Viyana'da görülmesi gereken yerler...
Viyana başta The Economist olmak üzere dünya genelindeki pek çok otorite tarafından dünyanın en yaşanılabilir kenti seçiliyor. Son sekiz yıldır bu unvanı kimseye kaptırmayan Viyana, eğitim, sağlık, ulaşım, kültür sanat faliyetleri ve güvenlik gibi kriterler göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en yaşanılabilir kenti unvanının sahibi oluyor. Zengin ve korunmuş bir tarihe sahip olan Viyana, İkinci Dünya Savaşı'ndan da diğer Avrupa kentleriyle kıyaslandığından nispeten az bir hasarla çıkmıştır.

Haberin Devamı

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Viyana Belediye Binası ya da diğer adıyla Rathaus, kentin simgelerinden biridir. Bunun yanı sıra yine eski Viyana'nın etrafında gelişim gösterdiği Aziz Stefan Katedrali, şehrin en önemli yapısıdır. Öyle ki Tuna'nın eski şehir tarafında hemen hemen hiçbir yapı Aziz Stefan Katedrali'nin kulesinden daha yüksek bir şekilde inşa edilmiştir. Aziz Stefan Katedrali'nin kulesinin yüksekliği 137 metredir. 300 küsur merdivenle çıkılabilecek olan bu kuleden şehrin en güzel manzarasına şahitlik etmeniz mümkün.

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Viyana Sanat Tarihi Müzesi, Viyana Ulusal Tarih Müzesi, Leopold Müzesi, Albertina Müzesi, Belvedere Sarayı, Schönbrunn Sarayı, Mozart Evi, Musikverein Konser Salonu, Viyana Etnografya Müzesi, Kunsthaus, Askeri Tarih Müzesi ve Hofburg İmparatorluk Sarayı, Viyana'ya gelenlerin mutlaka görmeleri gereken yerlerdir.

Avrupanın kalbi Viyana ve Viyana gezi rehberi

Viyana'yı ne zaman ziyaret etmeli? Nerede kalmalı?
Viyana için en güzel ziyaret dönemi kış haricindeki mevsimlerdir. Bu tabii kar yağışı ve soğuk havayı severseniz değişiklik gösterebilecek bir durum. Ancak özellikle Haziran - Temmuz dönemi Viyana'da etkinliklerin arttığı ve yoğun ilgi gördüğü dönemdir. Viyana gezi rehberi eşliğinde çıkacağınız keşif turlarında mümkün mertebe toplu taşıma yerine yürümenizi illa bir vasıta kullanacaksanız da bisiklet ya da tramvayı tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Viyana eski kent ve Tuna'nın öbür yanında gelişen yeni şehir tarafından konaklayabileceğiniz çok sayıda yer bulunuyor. Beş yıldızlı otellerden pansiyonlara kadar her bütçeye uygun olan konaklama tesisleri Viyana'ya gelecek olan turistleri bekliyor.

Hazırlayan: İhsan Dindar