Diğer'Spor Yasası' teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu

'Spor Yasası' teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu

25.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti tarafından hazırlanan “Spor Yasası” teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Kulüp başkanı ve yöneticiler kendi dönemlerindeki borçlardan sorumlu tutulacak. Spor kulüpleri, dernek statüsünden çıkıp anonim şirkete dönüşebilecek.

Spor Yasası teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU - ANKARA

AK Parti’nin, TBMM Başkanlığı’na sunduğu “Spor Yasası” teklifine göre, Kulüp başkanı ve yöneticiler kendi dönemlerindeki borçlardan sorumlu tutulacak. Aksi takdirde ağır yaptırımlar ve hapis cezası uygulanacak. Spor kulüpleri, dernek statüsünden çıkıp anonim şirkete dönüşebilecek, denk bütçe uygulaması zorunlu olacak. Anonim şirket gibi örgütlenen kulüpler için denk bütçe uygulaması zorunlu olacak.

Eski iki milli futbolcu AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan ile MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın ilk imza sahipleri olduğu “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi”nde yer alan başlıca düzenlemeler şöyle:

- Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin borçlanması ve alacaklarını temlik etmesi sınırlandırılacak. Kulüp başkanı ve yöneticileri bulundukları dönem borçlarından sorumlu tutulacak. Bunun için ağır yaptırımlar ve hapis cezası gündemde.

Haberin Devamı

- 5894 sayılı TFF Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, AİHM kararlarına uygun olarak düzenlenecek ve Tahkim Kurulu'nun yapısı değişecek.

- Spor kulüpleri, dernek statüsünden çıkıp anonim şirkete dönüşebilecek. Ayrıca birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş oluşturabilecek.

- Anonim şirket olan kulüpler denk bütçe uygulayacak, takımlar geliri kadar borçlanabilecek.

- Kulüpler belirli miktar üzerindeki ödeme ve tahsilatlarını bankalar üzerinden yaparak şeffaflaşacak.

- Anlaşmalar şeffaf olacak. Menajer, oyuncularla maksimum 2 yıl sözleşme yapabilecek. Komisyonu yüzde 3-5 arasında olacak. Aksi takdirde yöneticiler hem malvarlıkları ile hem de cezai olarak sorumlu olacak. 

- Bağımlı ve bağımsız spor federasyonu ayrımı kaldırılarak “Spor Federasyonu” şeklinde yapılandırılacak. Federasyonlar, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulacak.

Haberin Devamı

- Federasyonların yönetim kurulunda en az 2 milli sporcu yer alacak.

- Spor federasyonlarının her türlü harcamaları Spor Bakanlığı tarafından denetlenecek. Federasyon başkanları en fazla 3 dönem bu görevi yürütebilecek.

Spor Yasası teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu

Mo Salah’ın en iyi sezon öncesi anları