Siyaset Yeni kabinede ilk gündem ekonomi

Yeni kabinede ilk gündem ekonomi

14.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabine toplantısı dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki yapılan ve 3 saat 40 dakika süren toplantı devam ederken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, açıklamalarda bulundu. Açıklamayı Kalın’ın yapması, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin sözcülüğünü de yapacağı, ABD modelinin uygulanacağı şeklinde yorumlandı.

Yeni kabinede ilk gündem ekonomi

Kalın, şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

- ÜST DÜZEY ATAMALAR: Kabine toplantısının en önemli vurgularından biri hız kaybetmeden ve hizmetlere devam edilmesi. Cumhurbaşkanımız bu yönde gerekli talimatlarını Bakanlarına ilettiler. Önümüzdeki günlerde bakanlıklara üst düzey atamalar yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde oluşturulan 9 kurulumuz ve 4 ofisimiz var. İlave olarak kurulan 2 başkanlığımız var. Buralara da atamalar önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek.

- ENFLASYONLA MÜCADELE: Yeni kabinemizin toplantısıyla ilgili önemli konu başlıklarından bir tanesi ekonomiydi. Kabinemiz tarafından ortaya koyulan hedeflerde, tüm bakanlıklar, ekonomideki ilgili bütün birimler arasında tam bir eş güdümün koordinasyonun sağlanması için gerekli çalışmalar yapıldı. Bundan sonra bu koordinasyon, Cumhurbaşkanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve ilgili birimlerimiz tarafından sağlanacak. Bu çerçevede bütçe disiplinin sağlanması, enflasyonla mücadele, gerekli yapısal reformların hayata geçirilmesi önceliklilerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca Türkiye’nin büyüme hedefi için atılması gereken adımlarda tespit edilmiş durumda ve çalışmalar yapılıyor. Özellikle ihracat odaklı büyüme noktasında birtakım yeni adımların hazırlıkları yapılıyor. Belirlenecek olan orta vadeli bir program önümüzdeki haftalarda hazırlanıp Cumhurbaşkanımıza arz edilecek ve kamuoyunda paylaşılacak. Bu özellikle ekonomideki canlılık açısından önem arz eden bir program olacaktır.

Haberin Devamı

- 7.4 BÜYÜME: 15 Temmuz sonrası toparlanma sürecini çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini tekrar hatırlatmak da fayda var. 15 Temmuz’dan bir kaç ay sonra biz 3. köprünün açılışını yaptık. Fırat Kalkanı’nı gerçekleştirdik. Geçen yıl, 7.4 büyüme oranı yakalama imkanımız oldu.

- NATO SONUÇ BİLDİRİSİ: (NATO Zirvesi) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirvede gündeme getirdiği konulardan birisi de Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı güvenlik riskleriydi. Birçok ikili görüşmeler yapıldı. NATO sonuç bildirisi bizim açımızdan memnuniyet vericidir. Türkiye’nin güvenlik kaygılarının dile getirilmesi, Türkiye’ye terörle mücadelede daha fazla destek verileceğinin ifade edilmesi memnuniyet vericidir.

Haberin Devamı

- FETÖ LİDERİNİN İADESİ: (ABD ile ortak çalışma grubu) ABD ile üç ortak çalışma grubu kuruldu. Terör örgütünün lideri ve etrafındaki militanlar Amerika’da yaşıyorlar. Bu konuyu sık sık dile getirdik ve bunun meyvelerini yavaş yavaş almaya başlıyoruz. Arzu ettiğimiz hızda gittiğimizi söyleyemem. Daha hızlı adım atılması gerektiğine inanıyoruz

- KURUL SAYISI ARTABİLİR: (Başkanlık ve kurullarının artırılması konusu) Şu an itibariyle 9 politika kurulu inşa edildi. Zaman zaman cumhurbaşkanının iradesiyle duyulan ihtiyaca göre yeni ve geçici kurullar oluşturulabilir. Sayı artabilir, artmayabilir.

Gerekirse OHAL tekrar getirilebilir

- TOPLANTI SAYISI: (Cumhurbaşkanlığı Kabinesi hangi sıklıkla toplanacak?) Çok kesin belirlenmiş bir takvimimiz yok. İhtiyaca binayen haftada bir olabilir, iki hafta da bir olabilir. Cumhurbaşkanımız 3-5 bakanımızla daha dar kapsamlı toplantılar da yapabilir.

Haberin Devamı

- TERÖRLE MÜCADELEDE ENDİŞE OLMASIN: 18 Temmuz gecesi OHAL sona eriyor. Bunun uzatılmaması yönünde cumhurbaşkanımızın da bir beyanı oldu. Fakat bu terörle mücadelede bir zaafa yol açabilir şeklinde kimsenin bir endişesi olmasın. OHAL kalktıktan sonra da mevcut kanunlar içinde terörle mücadele yasaları çerçevesinde bu mücadele devam edecek. Çok çok olağanüstü durumlarda, olağanüstü bir tehditle karşılaşmamız durumunda OHAL mekanizması tekrar hayata geçirilebilir.

- GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK: (Döviz kurundaki dalgalanma) Bu konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların tek bir elden toplanması sistemin faydalarından biri. 5-6 birimde daha önce ele aldığımız ekonomi konuları vardı. Şimdi bunlar tek elden sevk ve idare edilecek. Orta vadeli program çerçevesinde önümüzdeki günlerde atılacak adımlarla ilan edilecek. Bununla ilgili spekülatif bir takım açıklamalar yapmak suretiyle piyasalara yanlış mesajların da verilmesi doğru olmaz. Gerekli adımlar atılacaktır.