SiyasetÜniversiteliye burs müjdesi

Üniversiteliye burs müjdesi

22.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fırat Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, üniversite burslarını artırdıkları müjdesini verdi. Üniversitede fahri doktora unvanı verilen Başbakan Yıldırım cübbe giydi

Üniversiteliye  burs müjdesi

Başbakan Binali Yıldırım, Fırat Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı töreninde “2003’te öğrenci başına 45 lira burs veya kredi veriyorduk. 2018’de bu rakam 470 lira olacak. 425’ti bu sene, haydi bakalım 470’e çıktı. Hayırlı olsun, bunu da ilk Elazığ’da açıklamış oluyoruz” dedi. Yıldırım, liseye ve üniversiteye girişte yapılan düzenlemeler konusunda da vatandaşın rahat olmasını isteyerek “Hiçbir şekilde öğrencilerimizin aleyhine bir düzenleme asla olmayacak, daha iyi olacak. Daha rahat edecekleri, streslerinin azalacağı, rahat rahat geleceğe hazırlanacakları bir geçiş sistemi getiriliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yıldırım, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Fırat Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Töreni’nde, kendisine tevdi edilen fahri doktora için teşekkür etti.

Tavsiyelerde bulundu

Türkiye’nin kalkınma ve ilerleme yolunda büyük mesafeler kat etmesinde üniversitelerin rolüne işaret eden Yıldırım, demokrasinin gelişmesi, kalkınma sürecinin tamamlanması, hukuk devleti anlayışının daha da güçlenmesinde üniversitelerin öncü rol oynadığını bildirdi.

Türkiye’nin gelecek hedeflerinin, ufku açık, bilgili, donanımlı, özgüveni gelişmiş şekilde yetişen gençlerin gayret ve çabalarıyla sağlanacağına dikkati çeken Yıldırım, ülkenin bugününe ve yarınına yaptıkları katkılar için akademik çevreye ve idari kadrolara teşekkür etti.

Haberin Devamı

Yıldırım, üniversitelerle ilgili son 15 yılda yaşanan gelişmelere de değinerek, ülkenin 81 ilinde toplam 185 üniversitesinin bulunduğunu belirtti. Fakülte sayısının 15 yılda üçe katlandığına dikkati çeken Yıldırım, “Öğrenci sayımız 7 milyonu aşmış. Okullara bilgi iletişimle ilgili her türlü altyapıyı yapmışız. Geniş bant interneti de en ücra köşeye götürdük. Doğu’da ne varsa Batı’da o var. İletişimde de sayısal uçurumu ortadan kaldırdık” diye konuştu.

45 liradan 470 liraya

Yıldırım, bir ilden başka bir ile okumaya giden öğrencilerin en büyük probleminin yurt ihtiyacı olduğuna değinerek, “Burada eksiğimiz henüz bitmiş değil. Yurt kapasitesinin daha da artırılması lazım, bunun için gayret ediyoruz ama yurt genelinde 190 yurdumuz vardı, 562 yeni yurt buna ilave ettik ve sayıyı 752’ye çıkardık” ifadesini kullandı.

Hizmet standartlarının yükseldiğini, öğrencilerin burs ve kredilerle desteklendiğini belirten Yıldırım, “İlk başladığımızda 2003’te öğrenci başına 45 lira burs veya kredi veriyorduk. 2018’de bu rakam 470 lira olacak. 425’ti bu sene, haydi bakalım 470’e çıktı. Hayırlı olsun, bunu da ilk Elazığ’da açıklamış oluyoruz” dedi.

Başbakan Yıldırım, bu gelişmelerin yeterli olmadığını da vurgulayarak, hedeflerinin Türkiye’yi parmakla gösterilen ülkeler arasına dahil etmek olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

‘Aileler rahat olsun’

Başbakan Yıldırım, üniversiteye giriş sınavlarında bir değişikliğe gidildiğini, sınavın sadeleştirildiğini bildirdi. Yeni sınava ilişkin bilgi veren Yıldırım, sınavın adının “Yükseköğrenim Kurumları Sınavı” olduğunu, bu sınavın aynı günde iki oturumda gerçekleştirileceğini aktardı. Yıldırım, “Böylece öğrencilerimiz 3-4 ay boyunca üniversite giriş telaşıyla o stresle yaşamasın istiyoruz, düzenleme bunu hedefliyor” dedi. Sınav sistemlerinin değiştirilmesinin eleştirildiğini anımsatan Yıldırım, “Değişim eğer daha iyisini getirmeye hizmet ediyorsa durmadan değişim lazım ama mevcudu daha da geriye düşürüyorsa orada değişime ihtiyaç yok” diye konuştu.

Yıldırım, sınavlardaki değişimin amacının öğrencilerin, öğrenim hayatını bir sınavın stresine sıkıştırmak olmadığını belirtti. Liseye ve üniversiteye giriş sisteminde yapılan düzenlemelere de değinen Yıldırım, “Vatandaşlarımız rahat olsun, hiçbir şekilde öğrencilerimizin aleyhine bir düzenleme asla olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Ben senin kahrını çekemem’i söyledi

Yıldırım, Fırat Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Töreni için geldiği Atatürk Kültür Merkezi’nin girişinde, Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ile üniversitede eğitim gören Afganistan, Fas, Kazakistan Mali ve Suriyeli öğrenciler tarafından karşılandı. Uluslararası öğrenciler, Yıldırım’a çiçek takdim etti.

Programda, Fırat Üniversitesi Konservatuvar Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Yüce ve ekibi tarafından, Elazığ ve Erzincan yöresine ait türküler seslendirildi. Başbakan Yıldırım, Erzincan yöresinden “Ben senin kahrını çekemem gönül” adlı türküye oturduğu yerden eşlik etti, alkışlayarak tempo tuttu. Daha sonra Fırat Üniversitesi tanıtım filmi izlendi.

Senato kararı okunduktan sonra Başbakan Yıldırım’a, Rektör Prof. Dr. Demirdağ tarafından fahri doktora tevcih edildi. Akademik personel cübbesini giyen Başbakan Binali Yıldırım, ardından salondaki katılımcılara hitap etti.

Peki şimdi ne oldu?

Başbakan Yıldırım, konuşmasında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yaptığı gayrimeşru referanduma da değindi. Yıldırım, şunları söyledi:

“Dedik ki ‘Yapmayın, etmeyin. Kendi halkınıza karşı yanlış yapıyorsunuz. Onları mağdur edeceksiniz. Kafanıza göre bu kararları alırsanız sonuçlarından hadi siz bedel ödeseniz neyse ama oradaki Kürtlere, Türkmenlere, Araplara, Ezidilere, Asurilere, her türlü etnik kimliğe bu bedeli ödetmeye hakkınız yok.’ Fakat dinleyen mi oldu? Şimdi ne oldu? Başladıkları yere geldiler. Bütün kazanımlarını kaybettiler. Tabii şartlar ne olursa olsun bu coğrafyada biz biriz, beraberiz. Hiçbir zaman burada olup bitenden orada yaşayan kardeşlerimize bir zarar gelmesini istemeyiz. Bizim derdimiz burada birliği, beraberliği, kardeşliği bozmaya çalışan dış aktörlerledir.”

‘Hüsrana uğrayacaklar’

Dış aktörlerin Türkiye’nin güney sınırları boyunca hem Irak’ta hem Suriye’de yeni bir yapay devlet hevesi içerisine girdiğini belirten Yıldırım, “Ancak şunu herkes bilmelidir ki o aziz millet buradaki şer ittifakına asla müsamaha göstermeyecektir” dedi.

Yıldırım, bölgedeki statü değişikliğinin, Irak’ın, Suriye’nin toprak bütünlüğü üzerine oynanan oyunların doğrudan Türkiye’yi ilgilendirdiğini vurguladı. Sınırın o tarafı ile bu tarafı arasında bir fark olmadığını söyleyen Yıldırım, “Akrabalık, her şey var. Bu yapıyı bozmaya çalışanlar hüsrana uğrayacak” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye büyümeye devam ediyor

2008 yılında yaşanan küresel kriz, terör ve şiddet olaylarına rağmen bunlarla başarılı bir şekilde mücadele edildiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, “2008’de küresel bir kriz oldu, hâlâ devam ediyor. Dünyada büyüme oranları yüzde 3’lerde seyrediyor. Türkiye’de yüzde 5 ve 5.6 seviyesinde. Yani dünyanın iki katı. Peki neye rağmen? Yaşadığımız olaylara bakın.
Küresel kriz var. Darbe girişimleri var, Cumhurbaşkanı seçtirmemek için 367 icadı var, Gezi olayları var. Tüm bunlara rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. Tabiri caizse, şeytan taşlamadan arta kalan zamanlarda ülkeyi kalkındırmak için var gücümüzle çalıştık” dedi.

Yıldırım: AB kendine baksın

Yıldırım, Türkiye’nin kendi kararını kendisi verecek güçte olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Avrupa Birliği, bize laf edeceğine kendi geleceğine baksın, gelecek vizyonuna karar versin. Kırk yıldır iki ileri bir geri. Ne yapıyorsunuz kardeşim? Karar verin. Türkiye’nin üyeliği önünde durmadan engel çıkartmaya çalışıyorsunuz. Asıl niyetiniz neyse onu söyleyin, zaman kaybettirmeyin. Şunu söyleyeyim, Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne üyelik yolundaki kararında bir değişiklik yok. Asıl olan Avrupa Birliği hangi yöne gidecek? Avrupa Birliği, medeniyetleri buluşturan bir açılım mı yapacak, yoksa kendi dar çevresi içerisinde yoluna devam mı edecek? Türkiye’yi Avrupalı mı, Asyalı mı diye sorgulamak hiç kimsenin hakkı değildir. Türkiye, Avrupa’nın da merkezindedir, Asya’nın da merkezindedir, coğrafi olarak da kültür olarak da gelecek olarak da. Bunların derdi, Türkiye’yi uzun süre dışarıda tutmak. Cumhurbaşkanımızın dik duruşu, bunların taktığı çelmelere karşı Türkiye’nin kendi kararını kendi vermesi, kalkınmasını istikrarlı şekilde devam ettirmesi bunları rahatsız ediyor.”

‘Kendimizle yarışıyoruz’

Başbakan Yıldırım, Yakup Kılıç Spor Salonu’nda “Millete Hizmet Yolunda Kutlu Yürüyüşe Devam” sloganıyla düzenlenen AK Parti Elazığ 6. Olağan Merkez İlçe Kongresi’ndeki konuşmasında da, “Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek yeni döneme girildiğine işarete etti. Yıldırım, “Türkiye, yeni dönemin adını 16 Nisan’da koydu. 16 Nisan referandumuyla 94 yıllık hükümet sistemimizi değiştirdiniz. 2019’da üç tane seçim yapacağız. Belediye seçimleri, milletvekilli seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimi. Türkiye’nin gelecek 5 yılına damgasını vuracak kararı 2019 yılında vereceğiz” dedi.

Üniversiteliye  burs müjdesi

‘Elazığ’da destan’

“Bir kez daha Elazığ’da destan yazmaya var mısınız?” sorusuna “evet” karşılığını alan Yıldırım “Biliyorsunuz, çıtayı yükselttik. Eskiden iktidar olmak için daha az oy yetiyordu. Şimdi seçmenin en az yarısından fazlasının oyunu, desteğini almamız gerekiyor. Çıtayı biz yükselttik. Artık AK Parti kendisiyle yarışan bir parti haline geldi. O halde geceyi gündüze katacağız, çırayı yıldız yapacağız, daha çok çalışacağız” dedi. Son 15 yılda milli gelirin üç kat arttığını vurgulayan Yıldırım, “Bugün Türkiye satın alma gücüne göre, dünyanın 13’üncü büyük ekonomisine sahip. Önümüzdeki yıllarda da ülkemizi bölgenin parlayan yıldızı yapmaya kararlıyız” diye konuştu.

Yıldırım’ın konuşması zaman zaman kongreye katılanlar tarafından tezahüratlarla kesildi. “Vur vur inlesin, Barzani dinlesin” tezahüratlarına Yıldırım, “Barzani’nin sesi soluğa kesildi, dinleyecek hali mi kaldı? Yaptığı yanlışın sonucu ortada” karşılığını verdi.