Siyaset Temel ihtiyaçlarda %10 KDV indirimi

Temel ihtiyaçlarda %10 KDV indirimi

29.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeme içme hizmetlerinin tamamı ile deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi gibi ürünlerdeki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini açıkladı. Konutta kademeli KDV uygulamasına geçilecek. 150 metrekareyi aşmayan konutlarda yüzde 8, aşanlarda ise yüzde 18 KDV uygulanacak. Yat, tekne satışında yüzde 1 olan KDV yüzde 18’e yükseltilecek.

Temel ihtiyaçlarda %10 KDV indirimi

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok kalemde KDV indirimine gittiklerini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 3 saat 15 dakika süren Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, “Ukrayna’da evlerini, hatta bir kısmı vatanını terk etmek zorunda kalan milyonların neler yaşadıklarını, çaresizliğe sürüklendiklerini hep beraber görüyoruz. Ülkemize sağladığımız en büyük kazanım milletimize verdiğimiz en büyük hizmet Türkiye’yi böyle bir duruma düşmekten kurtarmış olmamızdır. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak programı uyguluyoruz. Sıkıntılarımız geçici, kazanımlarımız bakidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KDV konusunda bir sadeleştirme çalışmasını yürüttüğümüzün haberini kamuoyu ile paylaşmıştık. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ilgili STK’lar ve sektörlerle yakın istişare içinde bu düzenlemeyi hazırlamıştır. Yürütülen çalışma aynı zamanda vatandaşlarımızı hayat pahalılığı karşısında ezdirmeme kararlılığımızın ve enflasyonla mücadele programımızın da bir parçasıdır” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

TEMİZLİK ÜRÜNLERİNDE KDV YÜZDE 8: Temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indirme kararı aldık. Yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Böylece yeme içme hizmetlerinde halen birinci sınıf işletme, 3 yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde uygulanmakta olan yüzde 18 KDV oranını yüzde 8’e indirmiş oluyoruz.

Haberin Devamı

KONUTTA KDV YÜZDE 8: Konut ve arsalardaki KDV sadeleştirmesi bir diğer çalışmamızdır. Satın alınan konut nerede olursa olsun, metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacaktır. Yani, net alanı 150 metrekareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8’dir. Bu büyüklüğü aşan konutların ilk 150 metrekaresi için yüzde 8, aşan kısmı için yüzde 18 KDV uygulanacaktır. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamındaki konutlarda ise 150 metrekareye kadar yüzde bir, aşan kısmı için ise yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır. Arsa ve arazilerin KDV oranını da yüzde 8’e indirerek inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz.

İHRACATÇIYA KDV DESTEĞİ: Bir diğer düzenleme ihracatçılarımıza yönelik, imalat aşamasında ödedikleri KDV’leri istisna kapsamına alabilen ihracatçılara bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması da bir tercih olarak sunulacaktır. Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki işlerin KDV istisnası yöntemini değiştiriyor, turizm yatırımlarını da buna dahil ediyoruz. Yeni yöntem ile imalatçılar yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine KDV ödemeden aynı işlemleri yapabilecektir. Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamındaki tıbbi cihazların KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indiriyoruz.

Haberin Devamı

TOHUMDA KDV YÜZDE 1: Tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV’yi yüzde 1’e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV’yi de yüzde 8’e indiriyoruz. Ülkemize döviz kazandırılması amacıyla yabancılara satılan konut ve işyerlerindeki istisna süresini bir yıldan 3 yıla çıkartıyoruz. Oto galericilerin araç alım satımından elde ettikleri kar ile yat, kotra, teknene ve gezinti gemilerinin satışında halen yüzde bir olan KDV oranını yüzde 18’e yükseltiyoruz. Demir çelik ürünlerinin nihai tüketiciye kadar ki satış aşamalarında KDV tevkifatı uygulaması getiriyoruz.

37.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM: 1915 Çanakkale Köprüsü kamu özel işbirliği modeliyle yap işlet devret yöntemiyle ülkemize kazandırdığımız son büyük şaheserdir. Kamu-özel ortaklığı projeleri dünyada yaygın olarak kullanılan bir alt yapı modelidir. Türkiye bu modeli en verimli şekilde kullanan Avrupa’da 3., dünyada 13. ülke durumundadır. Ülkemiz 20 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında bu modelle 37,5 milyar dolarlık yatırıma kavuşmuştur. Yapılan analizler 2024 yılında kamu özel ortaklığı projelerinin hazineye olan yükünü neredeyse sıfırlanacağını, bir sonraki yıldan itibaren katlanarak artan bir gelir kaynağı haline dönüşeceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

81 ile hızlı şarj istasyonu

Erdoğan, “Yerli otomobilimiz TOGG başta olmak üzere elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak yüksek hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar atıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız vasıtasıyla 81 ilimizin tamamında bin 500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonu kurulmasına yönelik çalışmalara 300 milyon liralık bir destek sağlıyoruz” dedi.

Erdoğan: Temennimiz liderleri de bir araya getirmek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Ukrayna-Rusya savaşında 2014 yılından beri devam eden krizin diyalog, uzlaşma, anlaşma yoluyla çözümü için samimi gayret gösteren neredeyse tek ülkeyiz. Herkesin tahrik peşinde koştuğu günlerde biz taraflara her fırsatta barışın tesisini telkin ettik. Bugün de her iki tarafın da hakkaniyetine, samimiyetine, dostluğuna güvendiği yegane ülke olarak barış yolunda en çok çabayı gösteren ülke durumundayız. Savaşan ülkeler arasındaki en üst düzey temas olan Dışişleri Bakanları toplantısı, Antalya’da yapıldı. İnşallah ateşkes ve barış müzakerelerini yürüten Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın (bugün) İstanbul’da tekrar bir araya gelecek. Toplantı öncesi biz de heyetlerle bir araya gelerek kısa bir görüşme yapacağız. Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile sürdürdüğümüz telefon trafiğinin de olumlu bir istikamette seyrettiğini söyleyebilirim. NATO Liderler Zirvesi’nde bu yaklaşımımızı üye ülkelere tüm açıklığıyla bir kez daha anlattık.”

Haberin Devamı

Erdoğan, toplantı sonrasında ayrılırken de “Yarın da (bugün) malum Rusya-Ukrayna müzakereleri başlıyor. İnşallah hayırlı bir neticeyle açılışını sabah yapacağız. Temennimiz odur ki sonu da hayır olsun. Liderleri de daha sonra bir araya getirmek suretiyle inşallah yola devam” dedi.